На Тернопіллі у Кременецькій академії відкрили аудиторію імені Бориса Козубського

На Тернопіллі у Кременецькій академії відкрили аудиторію імені Бориса Козубського

30.12.16 12:11 0 764
У Кременецькій академії відбулася подія року - відкриття аудиторії імені Бориса Козубського, адвоката та громадсько-політичного діяча України.

Захід пройшов за участю голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, керівника Центру досліджень історії адвокатури і права при Національній асоціації адвокатів України Ірини Василик (м. Київ), представника адвокатури Тернопільщини, депутата ВР V скликання, адвоката Василя Богачука.

Більшість присутніх відкрили для себе ім'я Бориса Козубського.

«Це постать відома свого часу за межами Волині, але незаслужено забута. шня презентація стендів, присвячених Борису Козубському, є першим кроком до подальших наукових пошуків з поповнення матеріалів аудиторії. Метою заходу було не лише привернути увагу до навчального закладу, але й показати, що ґрунтовні наукові дослідження можуть проводитися не лише у відповідних наукових інституціях, але і в невеликих регіональних центрах», - наголосила завідувач кафедри суспільних дисциплін Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Ірина Скакальська.

В свою чергу, голова ОДА Степан Степанович запропонував долучатися до дослідження тематики УПА, адже наступний рік буде Роком Української повстанської армії в Тернопільській області.

«Ми розуміємо вагу будь-якої історичної постаті не просто в розвитку області, а в популяризації області», - наголосив Степан Барна.

Довідково: Борис Козубський народився в м. Житомирі, дитинство пройшло в Кременецькому повіті у с. Великий Раковець (тепер Збаразького району Тернопільської області). Закінчив Острозьку гімназію у 1906 році і вступив на правничий факультет Київського університету імені Св. Володимира, пізніше перевівся і в 1913 році закінчив Харківський університет.

У 1915 році переїхав у м. Кременець, очолював міську думу, а згодом –Кременецьку повітову земську управу в часи УНР. У квітні 1917 року обраний до Центральної Ради від Української революційної партії. Ув'язнений поляками у концтабір Домб'є (1919 р.).

У 1920-1930-х роках працює адвокатом у м. Кременці. У 1922-1928 роках ? посол до польського сейму, один з організаторів Українського парламентського клубу. З 1925 року Б. Козубський очолює УНДО у Кременецькому повіті. Ув'язнений поляками у концтабір Береза Картузька (1939 р.).

Просвітяни обрали Б. Козубського головою товариства „Просвіта”, що свідчило про велику пошану до нього від громади. Він бере участь у створенні читалень „Просвіти”, українських кооперативів, банків. Його соратниками стали В. Дорошенко, В. Гнажевський, С. Жук. Родина Козубських віддала кілька приміщень власного новозбудованого помешкання під осередки „Просвіти” й „Союзу українок”.

У 1941-1944 роках працював у Кременці адвокатом та нотаріусом, пізніше – один рік суддею. У 1944 році переїхав у Львів і трудився у міській управі, згодом ? коректором в обласній газеті „Вільна Україна” та одночасно юрисконсультом Львівського обласного аптечного управління.

У серпні 1948 року був арештований, звинувачений в антирадянській пропаганді. У жовтні цього ж року військовий трибунал військ МВС Тернопільської області засудив до 25 років мордовських таборів. У тих таборах він помер. Місце поховання невідоме. Реабілітований посмертно у 1991 році.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ