Реалізація та захист прав людини з питань,що стосуються діяльності Пенсійного фонду України

Реалізація та захист прав людини з питань,що стосуються діяльності Пенсійного фонду України

30.12.16 08:51 0 514
Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. Зміст і спрямованість діяльності держави визначається через гарантії прав і свобод людини. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Зазначені конституційні положення викладені в розділі ІІ Конституції України “Права, свободи та обов'язки людини і громадянина”. Право на соціальний захист віднесено до основоположних прав людини.

Права людини, як правило відображають людські можливості, і тому вони можуть бути здійсненими лише за наявності певних юридичних засобів (механізмів), наприклад право на соціальне забезпечення неможливо реалізувати, без встановленої юридичної процедури.

Так Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року № 22-1 визначає механізм подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій за віком, по інвалідності внаслідок загального захворювання, у зв'язку з втратою годувальника, отримання допомоги на поховання, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, а також переведення з одного виду пенсії на інший при зверненні особи з відповідною заявою.

Орган, що призначає пенсію, розглядає питання про призначення пенсії, перерахунок та поновлення виплати раніше призначеної пенсії, про переведення з одного виду пенсії на інший, а також щодо виплати допомоги на поховання при зверненні особи з відповідною заявою у разі виникнення такого права.

Не пізніше 10 днів після надходження заяви та за наявності документів, необхідних для призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший та поновлення виплати пенсії орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення, перерахунку, переведення з одного виду пенсії на інший, поновлення раніше призначеної пенсії без урахування періоду, за який відсутня інформація про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Орган, що призначає пенсію, не пізніше 10 днів після винесення рішення видає або направляє особі повідомлення про призначення, відмову в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший із зазначенням причин відмови та порядку його оскарження.

Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом, що призначає пенсію, відповідно до Порядку обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень у Пенсійному фонді України та його органах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду від 25 березня 2004 року № 4-1, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 06 квітня 2004 року за № 427/9026 (зі змінами).

Паперові пенсійні справи зберігаються в органах, які призначають пенсії, за місцем проживання чи реєстрації або за місцем перебування пенсіонера.

Пенсіонерові за його зверненням видається виписка з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії з інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), яка врахована при розрахунку пенсії.

Водночас пенсіонер може ознайомитися з матеріалами своєї пенсійної справи на прийомі в Управлінні Пенсійного фонду України, в якому вона зберігається.

У випадку відмови в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший, засобом захисту порушеного права виступає право особи оскаржити прийняте органом Пенсійного фонду України рішення, оскільки відповідно до ст. 23 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Юридичний відділ Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: в області ...
Наступна новина: На Тернопільщині зросла ...

КОМЕНТАРІ