На Житомирщині газ якісний,а систему оплати за нього планують змінити

На Житомирщині газ якісний,а систему оплати за нього планують змінити

04.01.17 12:18 0 472
Представники газових компаній 3 січня, розповіли житомирським журналістам про якість газу на Житомирщині та можливі зміни у системі оплати за газ.

У прес-конференції взяли участь заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута, начальник відділу зв'язків з громадськістю та пресою ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» Максим Білявський та технічний директор ПАТ «Житомиргаз» Сергій Колесник.

Приводом для проведення такого заходу стало збільшення кількості скарг на якість газу і вимоги громадян платити не за кубометри, а в одиницях енергії відповідно до основного показника якості газу – його калорійності (теплоти згоряння).

Ярослав Лагута закликав представників компаній бути максимально відвертими з журналістами та зазначив:

— «Останнім часом ми дуже багато говоримо про рух до європейських цінностей, про відповідальність. І мені дуже приємно, що саме компанія «Житомиргаз» спілкується із споживачами абсолютно відверто і на рівних. Кожен з нас є споживачем, який сумлінно виконує свої обов'язки щодо оплати за надані послуги, і цілком природно, що споживач має право вимагати постачання якісного продукту, який гарантує держава своїми стандартами. Ваша ініціатива показати всі процеси прозоро і спілкуватися із споживачами беззаперечно підтримується на рівні влади області».

За словами Максима Білявського, за 12 місяців 2016 року Житомирська область спожила 721 млн куб. м природного газу.

Система постачання газу побудована таким чином, що вплинути на його склад неможливо.

Журналісти могли переконатися у цьому під час прес-туру наприкінці 2016 року, де ознайомилися з маршрутом газового потоку від магістрального газопроводу через розподільні мережі до житлового будинку. На двох об'єктах – газорозподільній станції, від якої газ з магістралі надходить в Житомир, і газорегуляторному пункті, що регулює потік газу в центрі міста – були взяті проби газу для лабораторного аналізу. Всі результати споживачі можуть бачити на офіційному сайті ПАТ «Житомиргаз».

Як повідомив Максим Білявський, головний показник якості газу – калорійність, або теплота згоряння, відрізняється у кожному регіоні, але він завжди вище допустимої норми 7600 ккалл/куб. м. Відтак, у Житомирі калорійність газу в середньому за минулий рік становить 8200 ккалл/куб. м. Тому у якості газу сумнівів не має бути.

Крім того, зараз розробляється нормативна база для переходу оплати споживачами газу саме за енергетичні одиниці, а не метри кубічні.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінниччині завершено ...
Наступна новина: Житомирщина: стан ...

КОМЕНТАРІ