Яка буває вентиляція?

Яка буває вентиляція?

10.01.17 17:57 0 1187

Вентиляція - це необхідна складова будь-якої будівлі і приміщення, що забезпечує приплив повітря і підтримує мікроклімат. Існуючі системи вентиляції по-різному справляються зі своїми завданнями, але перш ніж вибирати найбільш підходящу саме для вашої кімнати, слід розібратися в видах і розповість нам про них співробітник компанії  «Елефант-Комфорт»: http://www.profkomfort.com.ua/rishennya/promyslova-ventylyatsiya/, яка займається проектуванням і монтажем вентиляційних систем.

Типи систем вентиляції:

  • примусові (механічні) і природні - за методом циркуляції повітря;
  • витяжні, припливні, а також припливно-витяжні - по виконанню;
  • місцеві та загальнообмінні - по зоні обслуговування;
  • безканальні та канальні - по конструкції;
  • без рекуперації тепла, а також з рекуперацією - по використанню тепла.

Природна вентиляція

У кожному приміщенні існує природна система вентиляції. Вона здійснюється за рахунок нещільності в конструкції будівель, або шляхом звичайного провітрювання кімнат, або установкою спеціальних припливно-витяжних прорізів, повітрообмін в яких можна регулювати.

Переваги систем природної вентиляції кімнат в тому, що не потрібні великі фінансові вкладення в вентиляційне обладнання, така вентиляція проста в установці і не потребує електроенергії для своєї роботи.

Однак робота природної вентиляції залежить від змінних факторів, таких як, температура повітря або напрямок і швидкість вітру. До того ж тиск обмежує її експлуатацію, тобто обсяг повітря, що поступає і його швидкість. Природна вентиляція подає повітря таким, яким воно є, тобто взимку - холодне, а влітку - гаряче.

Механічна вентиляція

Принцип роботи механічної вентиляції ідентичний природній. Однак, в систему механічної вентиляції входять різні прилади, які створюють тягу і таким чином забезпечують повітрообмін.

Перевагою механічної вентиляції є можливість автономно, незалежно від зовнішніх умов, видаляти і подавати свіже повітря в приміщенні, причому в досить великому обсязі. Крім того, використання в системі механічної вентиляції різних фільтрів, нагрівачів, охолоджувачів та інших доповнень також розширює можливості вентиляції (очищення повітря, нагрівання та охолодження).

Недоліком такої системи є відсутність регуляторів температури повітря. У разі використання додаткового устаткування можлива велика витрата електроенергії для нагріву або охолодження всього обсягу надходить в приміщення повітря.

Витяжна і припливна  вентиляція

Припливна вентиляції забезпечує подачу свіжого повітря в приміщення. Витяжна вентиляція в свою чергу видаляє відпрацьоване повітря. Як правило, сучасні системи вентиляції є припливно-витяжними. Особливістю даних систем є їх збалансованість, яка враховує можливості надходження повітря в приміщення. Як правило, така вентиляція обладнана великою кількістю повітроводів складна і дорога в установці і обслуговуванні, в основному застосовується в великих офісних будівлях і дорогих котеджах.

Канальна і безканальна вентиляція

Канальна вентиляції має розгалужену мережу трубопроводів для переміщення повітря, а безканальна система таких повітроводів не має. Така вентиляція може бути місцевою або загальнообмінною.

Місцева вентиляція

Така вентиляція може бути припливною, витяжною і припливно-витяжною. Місцева система вентиляції забезпечує приплив і відтік повітря на певному місці. Найчастіше такі системи використовуються в промисловості, проте в домашніх умовах прикладом може служити кухонна витяжка. Зрозуміло, з метою провітрювання всього приміщення або окремих кабінетів і кімнат вона непристосована, тому що покликана працювати тільки на невеликому, обмеженому просторі, тобто місцева вентиляція покликана вирішити локальні (місцеві) проблеми вентиляції (видалення диму, запахів, повітря забрудненого жиром і т. д.)

Загальнообмінна вентиляція

Така вентиляція, на відміну від місцевої, здійснює вентиляцію у всьому приміщенні. Тобто вентиляція спроектована так, що приплив і витяжка повітря здатні забезпечити заміну всього повітря, що міститься в приміщенні. Як приклад можна привести класичну природну вентиляцію в квартирах: приплив повітря здійснюється за рахунок інфільтрації через нещільні вікна та двері в спальні, вітальні, а витяжка здійснюється через вентиляційні шахти встановлені в кухні і санвузлі. Загальнообмінна вентиляція може бути природною, механічною, припливною, витяжною та припливно-витяжною. Це найпоширеніший варіант вентиляції для житла. Переваги та недоліки притаманні безпосередньому виконанню вентиляції і розглянуті у відповідних пунктах.

Вентиляція з рекуперацією тепла

Дана вентиляція передбачає роботу, засновану на ефекті збереження тепла «відпрацьованого» повітря. Використовуючи для своєї роботи спеціально спроектовані рекуператори (утилізатори) тепла, така вентиляція повертає частину теплової енергії вихідного з приміщень повітря. Перевагою даної системи є економія електроенергії для нагріву повітря, що поступає.

Централізована вентиляція

Така система вентиляції передбачає обслуговування декількох приміщень, всієї будівлі вентиляційню установкою з безліччю повітроводів. Переваги даної системи очевидні, але ось до недоліків можна віднести її громіздкість і складність переобладнання. Таку систему необхідно проектувати при будівництві будинку або приміщення.

Децентралізована вентиляція

Така система вентиляції відрізняється тим, що при її організації окремі елементи не пов'язані між собою і працюють автономно. Перевагою даної системи є можливість установки вентиляції в різних приміщеннях, простота конструкцій і зручність. Децентралізована вентиляція здатна очищати повітря тільки на території окремого приміщення, не охоплюючи всю будівлю.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Що таке WhatsApp?
Наступна новина: ЭТО поможет Вам: ...

КОМЕНТАРІ