На Тернопіллі правила,яких слід дотримуватися щоб уникнути переохолодження та обмороження тіла

На Тернопіллі правила,яких слід дотримуватися щоб уникнути переохолодження та обмороження тіла

11.01.17 08:49 0 504
Причинами обморожень та переохолоджень організму можуть бути: низька температура повітря (нижче 10-15 градусів), сильний вітер, тісне сире взуття, вимушене тривале нерухоме положення, тіла тривале перебування на морозі в стані алкогольного сп'яніння.

Щоб уникнути переохолодження та обмороження тіла, варто

дотримуватися простих правил:

Носіть просторий одяг. Це сприяє циркуляції крові. Краще одягнути три тонких светри, ніж один грубий. Між шарами одягу залишається повітря, яке утримує тепло.

Тісне взуття, відсутність устілок сприяють обмороженню кінцівок ніг.

Не виходьте на мороз без шарфа і рукавичок, бажано з шерсті або таких, що не промокають, з хутром всередині.

Не вживайте алкогольних напоїв! Алкогольне сп'яніння створює ілюзію зігрівання, а насправді лише провокує ще більшу тепловіддачу.

Не куріть на морозі! Куріння зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш вразливими до холоду.

Не носіть на морозі металевих прикрас, в тому числі золотих і срібних. Метал охолоджується швидше тіла, сережки можуть пристати до мочки вуха. Персні та каблучки ускладнюють циркуляції крові, що прискорює обмороження рук.

Перед виходом на мороз бажано попоїсти – це подарує вам додаткову енергію. Не можна виходити на вулицю з вологим волоссям! Тому на час морозів від ранкового миття голови перед роботою краще відмовитися.

У дітей терморегуляція не налагоджена, а у літніх людей порушена. Тому бабусі з дітьми не повинні гуляти на морозі довше 15-20 хвилин. Слід зайти і погрітися в теплому приміщенні.

Не дозволяйте обмороженій ділянці (найшвидше переохолоджуються ніс, вуха, щоки) замерзнути ще раз. Тоді пошкодження можуть бути ще більшими. Якщо відчули переохолодження, потрібно зайти у найближче кафе, магазин, під'їзд, будь-яке тепле приміщення, щоб зігрітися. Змерзлі руки можна швидко відігріти під пахвами. На вітрі ймовірність обмороження збільшується!

Клінічні ознаки переохолодження:

озноб, тремтіння;

cинюшність шкіри, губ;

зниження температури тіла;

біль у пальцях рук і ніг;

позіхання, апатія;

загальна слабкість;

втрата свідомості;

поверхневе дихання.

Перша медична допомога при переохолодженні

Перша медична допомога при переохолодженні та відмороженні полягає у швидкому припиненні впливу холоду та відновленні кровообігу в організмі.

Потерпілого доставляють у тепле приміщення, зігрівають відморожені кінцівки протягом 40-50 хвилин у ванні (або відрі) з водою, температура якої поступово підвищується від 18 до 40 о С за рахунок періодичного підливання гарячої води. Одночасно проводять масаж круговими рухами від кінчиків пальців і вище до почервоніння та потепління шкіри. Під час масажу постраждалий повинен намагатися ворушити кінцівками для того, щоб відновити кровообіг. Після зігрівання і масажу постраждалі кінцівки витирають насухо, накладають напівспиртовий компрес та забинтовують.

Потерпілого вкутують теплою ковдрою, дають гарячого напою, гарячу їжу.

В жодному разі не слід розтирати уражені ділянки снігом! Адже при цьому продовжується вплив низької температури, окрім того, дрібні кришталики льоду можуть пошкодити шкіру (капіляри) і таким чином відкрити шлях для потрапляння в організм людини хвороботворних мікроорганізмів.

Точковий масаж. Відмінно зігріває змерзлі ноги точковий масаж. Причому масажувати потрібно не самі ноги, а пальці рук. Прямо по центру верхньої фаланги середнього пальця знаходиться необхідна точка. Саме тут і розташований чарівний «обігрівач». Ретельно помасажуйте ці точки на обох руках, і вже за хвилину по всьому тілу розіллється тепло і чудово прогріє ноги.

Переохолодження організму

Його основні причини - тривале перебування у воді або навіть короткочасне перебування в крижаній воді. Реакція людини на переохолодження визначається ступенем адаптації організму до холоду.

Для його попередження при купанні треба обмежувати час перебування у воді і регулювати перерви між заходами у воду.

До ознобу не повинні купатися люди будь-якого віку.

Ознаки переохолодження: озноб, тремтіння, синюшність шкіряних покривів, губ, зниження температури тіла, біль у пальцях рук і ніг, поява “гусячої шкіри”, позіхання, гикавка, втрата свідомості. У постраждалого наступає апатія, сонливість, загальна слабкість, поверхневе дихання. Ступінь і швидкість настання переохолодження залежать від температури води та адаптації організму до холоду.

При легкому ступені переохолодження з'являються озноб, м'язове тремтіння, загальна слабкість, утруднене пересування, збліднення шкіри. Постраждалого необхідно тепло одягти, напоїти гарячим чаєм або кавою, змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. Подальше купання в цей день припиняється.

Середній ступінь переохолодження характеризується синюшністю губ і шкіряних покривів, ослабленням дихання, пульс стає рідшим, з'являється сонливість, втрачається спроможність до самостійного пересування.

При важкому ступені переохолодження може настати втрата свідомості. Життєві функції поступово згасають.

Заходи по наданню першої допомоги

При легкому ступені переохолодження постраждалого необхідно тепло одягти, напоїти гарячим чаєм або кавою, змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. Подальше купання в цей день припиняється.

При середньому і важкому ступені переохолодження постраждалого треба розтерти вовняною тканиною, зігріти під теплим душем (якщо його поміщають у ванну, то температуру води підвищують поступово від 30-35°С до 40-42°С), зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягти, укласти в ліжко, зігріти грілками. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ