До органів прокуратури Рівненщини у 2016 році надійшло більше 5,5 тис звернень

До органів прокуратури Рівненщини у 2016 році надійшло більше 5,5 тис звернень

11.01.17 08:32 0 708
Розгляд звернень громадян та організація їх прийому залишається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури, спрямованих на реальний захист прав і свобод людини та громадянина, зміцнення законності й правопорядку.

Загалом у 2016 році до органів прокуратури Рівненської області надійшло більше 5,5 тис звернень, у тому числі понад 2 тисячі – до апарату регіональної прокуратури. Органами прокуратури вирішено майже 4 тисячі звернень.

В той же час позбавлення прокуратури функції так званого загального нагляду не зменшило кількості надходження звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів. Це стало причиною тому, що понад 1,6 тис звернень (або кожне третє) скеровано за належністю до органів влади, державного нагляду та контролю, органів місцевого самоврядування.

При цьому слід зауважити, що незважаючи на зміну повноважень органів прокуратури, у зв'язку із набранням чинності Законів України «Про прокуратуру» та «Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя», значна частина громадян, які звертаються до органів прокуратури, продовжують вимагати захистити або поновити свої права у не уповноваженого на це суб'єкта правовідносин.

У таких випадках працівниками прокуратури надаються обґрунтовані роз'яснення про звернення громадян за захистом своїх прав до суду, органів безоплатної правової допомоги, відповідних органів контролю тощо.

З питань досудового розслідування вирішено 2,2 тис звернень, що становить 60% від усіх вирішених. Кожне третє надійшло від учасників кримінального провадження, а кожне друге стосувалось оскарження дій та рішень слідчих поліції. Найбільше – до Рівненської, Сарненської місцевих прокуратур.

Упродовж 2016 року прокурорами забезпечено право понад 1,1 тис громадян на особистий прийом, з яких на особистому прийомі керівництва прокуратури області прийнято більше 200 звернень.

Розгляд прокуратурою звернень - це один з найбільш ефективних шляхів надання правового захисту та можливість своєчасно реагувати на порушення конституційних прав і свобод громадян. Тому прокурори і надалі приділятимуть особливу увагу належному забезпеченню розгляду звернень та особистого прийому громадян, як у прокуратурах на місцях, так і за місцем проживання під час виїзних прийомів керівництвом прокуратури області.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів

прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ