Ситуація з грипом та ГРВІ на Тернопільщині – контрольована

Ситуація з грипом та ГРВІ на Тернопільщині – контрольована

13.01.17 13:33 0 607
На Тернопільщині епідемія грипу та ГРВІ не є критичною і носить виключно сезонний характер. Загальна захворюваність за останні 7 днів склала 401 випадок на 100 тисяч населення. При цьому кількість хворих зменшується - за перший тиждень нового року захворіло на 40,5% менше, ніж станом на останній тиждень 2016 року. Найважливішим є те, що летальних випадків, пов'язаних з цими хворобами не зафіксовано.

«Ситуація із розповсюдженням гострих респіраторних та грипу захворювань в області — контрольована, завдяки застосованим торік в грудні ефективним заходам. Ми провели засідання техногенної протиепідемічної комісії, де прийняли відповідні рішення, що спрацювали на випередження. Наступна хвиля захворюваності на грип очікується в кінці січня - на початку лютого, відповідно профілактичні заходи посилюватимуться», — зазначає начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

З метою координації дій та попередження ускладнення ситуації з поширенням інфекційних хвороб за участю керівництва області та експертів медичної спільноти відбулася спеціальна нарада.

«Ми зробили все для того, щоб лікування інфекційних хвороб пацієнтів Тернопільської області відповідало вищому рівню. Капітально відремонтована інфекційна лікарня, з держбюжету для цього було виділено понад 8 млн грн.

ми забезпечені належними умовами для лікування інфекційних хворих. Другий етап — це максимальна координація дій органів державної влади та місцевого самоврядування на максимальне запобігання поширення захворюваності на ГРВІ та грип на території області. Вчасно проводитимуться санітарно-епідеміологічні заходи і карантин. Ми мали вже негативний досвід, коли техногенна комісія вирішили впровадити у школах області карантин, проте органи місцевого самоврядування — прийняли інше рішення. Внаслідок цього епідемія охопила багато шкіл Тернопільської області, — повідомляє голова Тернопільської ОДА Степан Барна. — Ми відпрацювали повний склад медикаментозного забезпечення обласної швидкої допомоги, кожна карета якої повинна бути стовідсотково забезпечена лікарськими засобами першої необхідності. Також на часі — профілактика інформаційної кампанії, яка має проводитися закладами охорони здоров'я області».

За словами медиків, зараз у Тернопільській області невідомих штамів вірусу грипу немає. Епідеміологічна ситуація цілком контрольована.

«Зараз в Україні переважно циркулюють три різновиди вірусу грипу. А саме — вірус A H1N1, вірус A Н3 N2 та вірус парагрипу. Буває так, що протягом кількох років циркулює один і той самий штам вірусу, відтак у значної частини населення до нього є вже вироблений імунітет, який зберігається від одного до трьох років. Теперішня епідемія грипу значно слабша ніж та, що була в Україні у 2009-2010 роках», — прокоментував професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб ТДМУ Михайло Андрейчин.

На сьогоднішній день вберегтися від грипу та ГРВІ допоможуть профілактичні заходи, а також вакцинація – в першу чергу, вона рекомендована для осіб групи ризику, які часто і багато контактують з людьми: медики, працівники транспортної сфери, торгівлі та послуг. Дітям вакцинація рекомендована не раніше 5 років.

В аптечній мережі є в наявності вакцина, зазначає Володимир Богайчук. «Завдяки вакцині можна значно знизити рівень захворюваності. Разом з тим, треба пам'ятати, що після проведеного щеплення імунітет виробляється не відразу. На це потрібно від 10 діб до місяця, а іноді й довше. Цей час потрібно бути особливо пильним й намагатися уникати можливого інфікування», — зазначив Михайло Андрейчин.

Як стверджують експерти, в аптечній мережі зараз достатньо противірусних препаратів, у боротьбі з грипом та ГРВІ можна вдаватися і до методів народної медицини. Однак, самолікування може бути небезпечним – краще вчасно звернутися до лікаря.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Громадські організації ...
Наступна новина: На Вінничині з 1 січня ...

КОМЕНТАРІ