Вперше за 5 років Вінниччина на 100 % забезпечена посвідченнями батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї

Вперше за 5 років Вінниччина на 100 % забезпечена посвідченнями батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї

13.01.17 16:06 0 732
Завдяки ініціативі Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації та за підтримки постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини (Станіславенко Л.А.), депутатів обласної Ради на кожна багатодітна родина області забезпечена посвідченнями батьків і дитини з багатодітної сім'ї.

У 2016 році потреба у бланках посвідчень складала: батьків – 4075, дітей – 10594. Для вирішення цієї проблеми Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації ініціював рішення обласної Ради щодо виготовлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї за рахунок коштів обласного бюджету, яке було підтримане депутатами обласної Ради на останній сесії 2016 року. Це дало можливість виготовити 3909 посвідчень батьків багатодітної сім'ї та 10594 посвідчень дитини з багатодітної сім'ї, які передані в усі районі/міста області. На ці цілі було витрачено із обласного бюджету 211,892 тис. грн.

В області проживає 14371 багатодітних сімей, у яких виховується 48600 дітей. У 3327 багатодітних сім'ях діти виховуються однією матір'ю, у 50 багатодітних сім'ях діти виховуються одним батьком.

Станом на 1 січня 2017 року на обліку в базі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків області перебуває 12325 багатодітних сімей, в яких виховується 39512 дітей. Зазначені сім'ї користуються пільгами, передбаченими законодавством.

Райдержадміністрації та міські ради міст обласного значення продовжують здійснювати роботу щодо виписки, продовження, заміни посвідчень батьків та дітей з багатодітної сім'ї.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» право на отримання статусу багатодітної сім'ї відповідно отримання посвідчення мають сім'ї, в яких подружжя (чоловік та жінка) перебувають у зареєстрованому шлюбі, разом проживають та виховують трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

До складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. Ця частина статті 1 набрала чинності з 1 січня 2012 року.

Статтею 13 Закону Україну «Про охорону дитинства» передбачено, що батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення визначено Постановою Кабінету Міністрів України 03.03.2010 № 209 із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.2010 № 395.

Посвідчення батьків багатодітної сім'ї та посвідчення дитини з багатодітної сім'ї є документами, що підтверджують їх статус і право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства» та іншими актами законодавства. Посвідчення видаються безоплатно. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з шести років.

З отриманням такого посвідчення сім'я набуває статусу багатодітної сім'ї і права на пільги і соціальні допомоги, зокрема 50% знижки на комунальні послуги, пільгове оздоровлення дітей, безоплатне отримання ліків за рецептами лікарів, безоплатний перегляд розважальних програм тощо.

Як можна отримати пільги для багатодітної сім'ї?

Багатодітна сім'я, яка внесена в Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, має право на державні пільги. Щоб увійти до цього реєстру, необхідно багатодітній сім'ї звернутися в управління праці та соціального захисту за місцем проживання та надати такі документи:

- довідка про склад сім'ї;

- свідоцтво про народження дітей;

- розрахункові книжки за послуги;

- копія довідок про присвоєння ідентифікаційного номера;

- паспорт батьків.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мобильный азарт и ...
Наступна новина: На Вінниччині припинено ...

КОМЕНТАРІ