Громади Тернопілля реалізували більше 200 проектів за кошти з державної субвенції

Громади Тернопілля реалізували більше 200 проектів за кошти з державної субвенції

16.01.17 08:03 0 594
228 проектів розвитку інфраструктури громад, переважна частина яких стосується ремонту доріг, шкіл, медичних та навчальних закладів, будинків культури, а також об'єктів житлово-комунальної інфраструктури, реалізовано у 2016 році у області. За інформацією державного казначейства із передбачених 141,55 млн гривень субвенції об'єднаними територіальними громадами освоєно 133,35 млн гривень. Це складає 94,2 відсотки. Про це повідомили в управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації.

«Практично повністю освоїли кошти субвенції Байковецька, Білобожницька, Васильковецька, Великогаївська, Заводська, Іванівська, Козлівська, Лопушненська, Новосільська, Озернянська та Скала-Подільська об'єднані територіальні громади», - зазначив начальник управління Володимир Харченко.

Водночас, як показала практика, не всі громади виявилися готові до реалізації практичних завдань. Найбільший обсяг неосвоєних коштів, які повернуто до державного бюджету у Золотниковської ОТГ – 1,45 мільйони гривень, Підволочиської ОТГ – 1,44 мільйони гривень, Теребовлянської ОТГ – 2,1 мільйони гривень. В основному неосвоєння коштів відбулося через погіршення погодних умов та неможливості завершити розпочаті ремонти доріг. Ці проекти передбачається завершити у 2017 році першочергово.

Також через прогалини у процедурі закупівель товарів та послуг через систему електронних закупівель “ProZorro” в окремих випадках було допущено до реалізації проектів недобросовісних учасників торгів, які згодом відмовилися від укладання угод, в основному на постачання техніки для комунальних підприємств за заявленими під час тендеру цінами, що привело до необхідності проведення повторних торгів і втрати часу.

«Державним бюджетом 2017 року для розвитку об'єднаних територіальних громад України передбачена субвенція 1,5 мільярда гривень. Частина вказаних коштів надійде для 26 існуючих та 10 новоутворених громад області, органи виконавчої влади усіх рівнів будуть працювати над тим, щоб усі громади змогли їх реалізувати згідно з власними потребами, у повному обсязі, і з найбільшою ефективністю», - констатував Володимир Харченко.

Нагадаємо, 2016 році в області діяло 26 новоутворених об'єднаних територіальних громад, які охопили 27 % території та 21 % населення. Одним з першочергових завдань органів місцевого самоврядування об'єднаних територіальних громад стала організація розвитку своїх територій та створення нової інфраструктури. Для фінансової підтримки з державного бюджету місцевим бюджетам була надана субвенція на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад.

Згідно з Порядком та умовами надання вказаної субвенції, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 року № 200 для забезпечення розвитку 26 об'єднаних територіальних громад області у 2016 році надійшло 141,55 мільйони гривень. Громади самостійно вирішували на що їм витратити вказані кошти і які проекти реалізовувати першочергово. Обласною державною адміністрацією та Мінрегіоном лише погоджувалися напрямки використання коштів та відповідність проектів чинному законодавству.

Для розгляду проектних заявок та підготовки висновків розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 квітня 2016 року № 223-од (зі змінами) утворено робочу групу до складу якої увійшли керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації. Загалом на розгляд до обласної державної адміністрації від громад надійшло 268 проектних заявок, які були розглянуті у встановлений термін. За результатами розгляду обласною державною адміністрацією підготовлено та надано об'єднаним територіальним громадам 268 висновків, 10 з яких визнано такими, що втратили чинність у зв'язку із заміною громадами проектних заявок на аналогічні зі зміненими фінансовими показниками.

Згідно з чинними 258 висновками обсяг фінансування проектних заявок становив 172585,6263 тис. гривень за рахунок коштів субвенції та 6886,324 тис. гривень за рахунок співфінансування з місцевих бюджетів. Збільшення обсягу фінансування проектних заявок від загальнообласного обсягу субвенції відбулося за рахунок економії коштів під час реалізації проектів та за рахунок відмови громад у реалізації окремих інфраструктурних проектів та заміні їх іншими.

На фото: голова ОДА Степан Барна під час Микулинецької об`єднаної територіальної громади.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Робоча група у ...
Наступна новина: Прокуратура вимагає ...

КОМЕНТАРІ