Санітарно-епідемічна ситуація щодо грипу та ГРВІ у Чернігові контролюється

Санітарно-епідемічна ситуація щодо грипу та ГРВІ у Чернігові контролюється

16.01.17 12:52 0 636
13 січня, в Чернігівській міській раді відбулось чергове засідання міського оперативного штабу для координації дій щодо запобігання розповсюдженню захворювання на грип та ГРВІ на території міста Чернігова.

На початку засідання лікар-епідеміолог Тетяна Авраменко повідомила про санітарно-епідемічну ситуацію щодо грипу та ГРВІ по місту. За її словами, у Чернігові на другому тижні року (з 06.01.2017 по 12.01.2017) в місті захворіло на грип та ГРІ - 1854 особи, з них 797 дітей (42,9%), інтенсивний показник становить - 639,64 на 100 тис. населення, що нижче епідемічного порогу на 42,09%.

Показник захворюваності на грип та ГРІ серед населення міста в порівнянні з минулим тижнем зменшився на 33,7% за рахунок зниження, насамперед, на 39,8% захворювань серед дітей, в той час як кількість захворілих серед дорослих зменшилась тільки на 28,1%.

Госпіталізовано за тиждень 52 особи (2,8% від захворілих) з них - 40 дітей (77 % від госпіталізованих) в т.ч. 18 - діти до 2-х років.

На у відділеннях міста перебуває 58 хворих на грип та ГРІ, в т.ч. 48 дітей (82,7%).

Всього з початку епідемічного сезону захворіло на грип та ГРІ 34 771 чол. - це 12,1% від населення міста, в т.ч. на грип перехворіли 304 особи. За цей період захворіло 21 428 дітей до 17 років, що становить (48,5% від дитячого населення), з них 219 перехворіло на грип.

На звітному тижні превалює частка дітей від 0 до 4 років (462 дитини) і складає 24,9% від загальної кількості захворілих за тиждень.

З початку епідемічного сезону проведенні вірусологічні дослідження 13 зразків матеріалів від пацієнтів з підозрою на грип та ГРІ, визначено РНК вірусу грипу типу А (Н3N2) - сезонний від 9-ти хворих в т.ч. від 1-ї вагітної та дитини.

Лікар-епідеміолог Тетяна Авраменко зазначила, що згідно офіційних повідомлень із лікувальних закладів міста, на жаль, у Чернігові зареєстровано випадок смерті мешканця міста від двобічної не госпітальної вірусно-бактеріальної пневмонії. При дослідженні мазка із носу та зіву даного хворого було виявлено фрагменти РНК вірусу грипу А (Н3N2).

Начальник управління охорони здоров'я міської ради Владислав Кухар повідомив, що цей чоловік тиждень лікувався вдома, в цей час за медичною допомогою не звертався, а в стаціонар поступив у надважкому стані.

Владислав Кухар ще раз нагадав, що дуже важливо звертатись за медичною допомогою своєчасно, з першої доби захворювання. Він також додав, що ситуація в лікарнях контрольована, лікарі справляються, працюють у звичному режимі, необхідності в перепрофілюванні відділень лікарень немає.

Начальник управління освіти міської ради Василь Білогура зазначив, що в дитячих садочках щоденно ведеться моніторинг відсутності дітей. Станом на 12 січня в дошкільних навчальних закладах міста з різних причин відсутні 47,9% вихованців. Найбільше відсутніх дітей по дитячим садочкам №2 – 57,3%, №7 – 59,5%, № 10 – 59,1%, № 15 – 58,1%, №30 – 60,8%, № 56 – 61,3%.

За даними управління охорони здоров'я міської ради за станом здоров'я у дитсадках відсутні 6,6% від загальної кількості дітей. Найбільше відсутніх у ДНЗ № 7 – 23,1%, № 30 – 20,4%, № 65 – 21,4%, № 77 – 19,1%.

Завідувач Чернігівським міським відділом ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» Іван Макаренко наголосив, що введені обмежувальні протиепідемічні заходи, хоч захворюваність йде на спад, все одно слід проводити, оскільки за останніми прогнозами очікується друга хвиля захворюваності. Тож працівники навчально-виховних закладів, закладів торгівлі, ресторанного господарства, транспорту та інших громадських установ повинні продовжувати дотримуватись маскового режиму, підтримувати санітарно-гігієнічний контроль у приміщеннях та у громадському транспорті.

Підсумовуючи нараду, заступник міського голови Ольга Хоніч зазначила, що протиепідемічні заходи ефективні, їх треба дотримуватися, особливо в місцях великого скупчення громадян. Оскільки з наступного тижня освітній процес у школах міста відновлюється й очікується друга хвиля захворюваності, Ольга Хоніч доручила управлінню освіти міської ради постійно контролювати ситуацію у школах, щоб не допустити збільшення захворюваності серед дітей.

Розпорядження міського голови "Про введення обмежувальних протиепідемічних заходів щодо запобігання розповсюдженню захворювань на грип та гострі респіраторні інфекції"

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ