На Вінничині збільшення снігового покриву сприяє перезимівлі озимих культур

На Вінничині збільшення снігового покриву сприяє перезимівлі озимих культур

17.01.17 12:41 0 508
Спеціалістами Департаменту агропромислового розвитку спільно із Центром наукового забезпечення АПВ Вінницької області та Вінницьким обласним центром з гідрометеорології постійно проводиться моніторинг стану перезимівлі озимих культур в господарствах області.

Перезимівля озимих культур проходила при складних погодних умовах. Різке зниження температури відбувалося при незначній висоті снігового покриву. Але з 8 січня відбулося збільшення висоти снігового покриву, що знівелювало негативний вплив низьких температур в подальшому.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці (1-3 см) знаходилася в межах 6-8? морозу, що вище критичної температури вимерзання озимої пшениці, яка на 10 січня становила 15-16? морозу (для рослин в фазі кущіння). Озима пшениця перебувала в стані зимового спокою.

Однак, враховуючи нетривалість цього похолодання, можна зазначити, що суттєвої шкоди посівам озимих колосових воно не завдало.

На за результатами проведених обстежень в доброму стані перебуває 26,5 % сходів (81,4 тис. га), в задовільному – 38,0 % (117,0 тис. га), слабкі і зріджені – 35,5 % (109,1 тис. га).

Крім того, 37,6 % сходів озимого ріпаку знаходяться в доброму стані (25,6 тис. га), в задовільному – 35,5 % (24,2 тис. га), слабкі та зріджені – 26,9 % (18,3 тис. га).

Попередні результати стану перезимівлі будуть відомі після відрощування монолітів, перший строк відбору яких припадає на 25 січня.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненщина: прокуратура ...

КОМЕНТАРІ