У Рівненській області органи прокуратури заявили позовів в інтересах держави на суму близько 350 млн грн

У Рівненській області органи прокуратури заявили позовів в інтересах держави на суму близько 350 млн грн

17.01.17 12:09 0 540
Органи прокуратури Рівненської області активно реалізовують повноваження із представництва інтересів держави в суді. Результатом такої діяльності є повернення державі та громаді значної кількості майна і землі.

Так, прокурорами торік пред'явлено до суду позовів на суму понад близько 350 млн грн, з них за результатами судового розгляду задоволено на суму 266 млн грн, ще 0,7 млн грн відповідачами сплачено в добровільному порядку.

Зокрема, активно здійснювалися заходи цивільно-правового характеру на захист державної та комунальної власності. У цій сфері пред'явлено позовів на суму понад 43 млн грн, крім того за результатами вивчення матеріалів розпочато 6 кримінальних проваджень.

До прикладу, за позовом прокуратури Рівненщини у власність держави повернуто комплекс будівель та споруд Дубенського комбінату хлібопродуктів вартістю 4,6 млн грн. Доведено, що право приватної власності на ці об'єкти було зареєстровано за акціонерним товариством незаконно, всупереч встановленій законодавством забороні щодо зміни форми власності на державне майно.

Також вживалися представницькі заходи у сферах бюджету (заявлено позовів на суму 1,4 млн грн, навколишнього природного середовища (понад 830 тис грн).

З урахуванням того, що Рівненщина є аграрним регіоном, особливо ефективним є реагування прокурорів на порушення вимог земельного законодавства.

Так, пред'явлено позовів на захист більше 9 тис га земель вартістю понад 300 млн грн від неправомірного посягання. Вже судами задоволено позовів щодо земель загальною площею 8 тис га вартістю 255 млн грн.

Реально за актами приймання-передачі повернуто державі 1,5 тис га земель вартістю майже 30 млн грн.

Зокрема, заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави вживались у зв`язку із систематичною несплатою орендної плати, закінченням строків дії дозвільних документів, порушенням вимог законодавства при укладенні відповідних договорів.

Приміром, лише за втручання прокуратури розірвано договори оренди у зв`язку з систематичною несплатою орендної плати та повернуто державі 894 га землі на території Березнівського району вартістю близько 8,9 млн грн.

За результатами позовної діяльності прокуратури припинено незаконне користування та реально повернуто державі 660 га землі лісового фонду вартістю 20,7 млн грн.

Також задоволено позов прокуратури та зобов'язано недобросовісного орендаря повернути державі 5,6 тис га земель лісового фонду вартістю майже 176 млн грн у зв'язку із порушенням цих земель бурштиновидобутком.

На даний час в провадженні судів залишаються на розгляді позови органів прокуратури про повернення ще 919 га земель вартістю майже 40 млн грн.

Окрім цього, упродовж 2016 року під час здійснення прокуратурою представницької діяльності виявлено 13 фактів вчинення кримінальних правопорушень у сфері земельних відносин, у зв'язку з чим розпочаті кримінальні провадження.

Всього ж органами прокуратури Рівненщини забезпечено участь у розгляді майже 300 цивільних та господарських справ з постановленням кінцевих рішень, в тому числі за апеляційними скаргами, внесеними у справах за позовами органів прокуратур Волинської, Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

Реагуючи на незаконні судові рішення до судів вищих інстанцій оскаржено 61 таке рішення, з них більшу половину вже скасовано. Сума за рішеннями, скасованими за документами оскарження, становить понад 1,1 млн грн. У ході вивчення прокуратурою матеріалів на предмет наявності підстав для представництва інтересів держави виявлено 40 кримінальних правопорушень, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Робота на вказаному напрямі продовжується.

Управління представництва інтересів громадянина або держави у суді

прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ