Що таке спринклерна система і як вона діє?

Що таке спринклерна система і як вона діє?

20.01.17 02:35 0 1296

Ніхто не стане сперечатися з твердженням, що пожежа - це одне з найгірших лих, які можуть трапитися в житті, оскільки його наслідки рідко бувають незначними. Завдання систем автоматичного оповіщення і гасіння вогню полягає в тому, щоб запобігти пожежі або її поширенню з метою вберегти життя та здоров'я людей, а також матеріальні цінності та обладнання. У наш час однією з найпоширеніших є автоматична спринклерна система пожежогасіння, про яку і піде мова в даній статті.

Відповідно до нормативних документів автоматичні установки, що гасять пожежу, повинні передбачатися в будинках певного призначення. До них відносяться різні виробничі, адміністративні та громадські будівлі з великим скупченням людей, встановлення подібних систем в приватному будівництві нормами не передбачається. Незважаючи на це, деякі домовласники все ж обладнують свої будинки пожежною сигналізацією, а то і системою пожежогасіння. Для цього застосовується спринклерна і дренчерна системи, які гасить полум'я за допомогою води або інших рідких складів або газів.

Дренчерна схема призначена для гасіння вогню на значних площах великою кількістю води, тому найчастіше її застосовують при пожежі для охолодження різних небезпечних об'єктів, що можуть легко спалахнути або для того, щоб створити між осередком займання та іншим приміщенням водяну завісу. Обсяг води, що подаються за одиницю часу дренчерною системою, настільки великий, що наслідки її роботи можуть перевищувати шкоду від пожежі. Особливість цього методу заключаються в тому, що пожежні трубопроводи наповнюються водою тільки після загоряння, за сигналом автоматики або від ручного включення.

У свою чергу, спринклерна система пожежогасіння - це мережа трубопроводів з встановленими на них розпилювачами води, діючими локально. Її основна відмінність від дренчерної в тому, що кожен водяний зрошувач (спринклер) спрацьовує самостійно в автоматичному режимі при наявності в зоні його розташування певної температури. Таким чином, при виникненні локального займання в приміщенні спрацює один або кілька зрошувачів, що знаходяться в зоні підвищеної температури, це і є принцип роботи спринклерної системи пожежогасіння.

Як спосіб локальної боротьби з вогнем спринклерне пожежогасіння є найбільш ефективним, його робота часто запобігає втручанню пожежних команд і що найважливіше, нанесенню шкоди життю і здоров'ю людей.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Анатолий Шарий: Биография

КОМЕНТАРІ