Чернівці: Вірусний гепатит А – загроза як для дітей так і для дорослих

Чернівці: Вірусний гепатит А – загроза як для дітей так і для дорослих

20.01.17 15:11 0 625
Вірусний гепатит А широко розповсюджене високо контагіозне інфекційне захворювання кишкової групи, супроводжується ураженням печінки з проявами жовтяниці.

За 2016 рік захворюваність на вірусний гепатит А по м. Чернівцях зросла у порівнянні з 2015 роком на 2 випадки, з них 2 дітей. Для цієї інфекції характерна осінньо-зимова сезонність.

Клінічний перебіг характеризується короткочасними ознаками інтоксикації зазвичай жовтяницею, супроводжується гострим ураженням печінки. Захворювання викликається вірусом надзвичайно стійким до впливу фізико-хімічних чинників. Це дозволяє йому тривалий час знаходитися в різних об'єктах довкілля, розмножуватись і зберігати патогенні властивості. В сухому середовищі вірус зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях людини до 35 діб, при мінусових температурах зберігається роками.

При вірусному гепатиті А людина є єдиним джерелом вірусу в природі. Найбільш вагомим джерелом зараження виступають хворі з безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами захворювання.

Збудник з організму хворої людини виділяться тільки з калом, тому головним механізмом передачі збудника є фекально – оральний. В чутливий організм людини потрапляє через рот з забрудненою фекаліями водою, харчовими продуктами та через забруднені руки і предмети догляду в оточенні хворого. Цю хворобу називають ще хворобою брудних рук.

В організованих дитячих колективах та сімейних вогнищах при наявності хворого (до госпіталізації на лікування) додатковими факторами передачі стають книжки, дитячі іграшки, столовий посуд, рушники, нічні горщики тощо.

Після зараження до проявів вірусного гепатиту А у хворого на фоні загальної слабкості, головного болю, підвищення температури, болю в області печінки з'являються і сигнальні ознаки, темне забарвлення сечі (колір пива) та знебарвлення калу (типу білої глини). Хворі підлягають обов'язковій госпіталізації. При порушенні хворими лікувального режиму та режиму харчування (не дотримання дієти) вживання алкогольних напоїв не виключаються ускладнення у вигляді цирозу печінки.

Щоб запобігти захворюванню на вірусний гепатит А та його ускладнень необхідно дотримуватись певних правил:

– для пиття вживати тільки кип'ячену воду ;

– не відступати від правил зберігання харчових продуктів та технології приготування їжі;

– дотримуватись правил особистої гігієни, обов'язково самим мити руки перед їжею та навчати дітей;

– при появі перших ознак захворювання печінки або шлунково-кишкового тракту обов'язково звертатись за медичною допомогою;

– після госпіталізації хворого в стаціонар проводити дезінфекцію столового посуду, постільних принад, житлових приміщень;

– після перенесеного захворювання протягом 6 місяців уникати тяжкої, фізичної праці, дотримуватись дієти, виключати з раціону харчування гостре, солене, копчене, смажене та алкогольні напої.

Бережіть своє здоров'я та здоров'я Ваших дітей !

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тернопіль: співчуття з ...

КОМЕНТАРІ