Керівники Рівненщини на спільній нараді у прокуратурі області обговорили шляхи ефективності боротьби із незаконним видобутком бурштину

Керівники Рівненщини на спільній нараді у прокуратурі області обговорили шляхи ефективності боротьби із незаконним видобутком бурштину

20.01.17 14:24 0 602
«Це найгостріша проблема регіону. Саме через незаконний бурштиновий промисел завдається велика екологічна шкода довкіллю. Крім цього незаконна старательська діяльність притягує осіб, пов'язаних з криміналом, від чого на Рівненщині зростає злочинність, а також соціальна напруга між населенням», - з таких слів прокурор Рівненської області Олег Соболь розпочав виступ під час шньої спільної наради із керівниками силових та контролюючих відомств.

А тому, як зазначив керівник регіональної прокуратури, допоки на законодавчому рівні не легалізовано зазначену діяльність, правоохоронні органи повинні впливати на ситуацію, що склалася, з метою недопущення її загострення.

Участь у шньому заході взяли начальник ГУ Національної поліції в Рівненській області Валерій Присяжнюк, начальник Головного управління Державної фіскальної служби в Рівненській області Дмитро Зайцев, заступник начальника Рівненської митниці Державної фіскальної служби України Олександр Павлюк, перший заступник начальника Луцького прикордонного загону Іван Яблонський, начальник ВБКОЗ УСБ України в Рівненській області Юрій Ільченко, начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Грицайчук, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Рівненській області Сергій Пашковський. Серед запрошених – заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Ігор Тимошенко, заступник командувача військ оперативного командування «Захід» Олег Герасимук, а також керівники місцевих прокуратур, начальники відділів цих прокуратур, представники міжвідомчої робочої групи з питань протидії незаконному видобутку бурштину.

Учасники наради відзначили, що, незважаючи на вжиті упродовж минулого року заходи, нелегальний бурштиновий видобуток у регіоні не припиняється. Нерідко він супроводжується активною протидією правоохоронцям з боку місцевих жителів, конфліктними ситуаціями між самим населенням із застосуванням зброї. А такий стан справ аж ніяк не сприяє стабілізації стану законності в регіоні.

Тому перед присутніми учасниками наради постало нагальне питання – узгодити додаткові невідкладні заходи з метою комплексного вирішення проблеми у сфері незаконного видобування та подальших протиправних операцій з бурштином.

Про результати правоохоронних органів з питань протидії незаконному бурштиновому промислу у північних районах області поінформував заступник прокурора Рівненщини Мирослав Пацкан.

Так, на Рівненщині у 2016 році розслідувалося понад півтисячі кримінальних проваджень за фактами незаконного видобування бурштину-сирцю. Судами розглянуто 27 обвинувальних актів, стосовно 35 осіб винесено обвинувальні вироки. Вилучено майже 1,5 тони бурштину, понад 200 мотопомп, іншого знаряддя та 90 одиниць транспорту.

Але, на думку Мирослава Пацкана, ця робота була б ефективнішою, як би органи місцевого самоврядування не займали споглядальну позицію, а сприяли правоохоронним органам. Також більшої ефективності у протидії фактам незаконного видобування бурштину керівництво прокуратури області зажадало і від усіх правоохоронних органів, зокрема, що стосується викриття організованих злочинних угруповань, в тому числі з корупційними зв'язками, припинення фактів контрабанди «сонячного» каміння.

Своє бачення у ефективній взаємодії та вирішенні нагальної проблеми озвучили керівники усіх силових та контролюючих відомств. Врахувавши висловлені пропозиції, за підсумками наради визначено низку спільних узгоджених заходів задля активізації діяльності на зазначеному напрямі та реального впливу на стан законності у регіоні.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: 20 сесія міської ...

КОМЕНТАРІ