На Вінничині ідеї соборності та незалежності-цінності героїв Крут та сучасної молоді (+фото)

На Вінничині ідеї соборності та незалежності-цінності героїв Крут та сучасної молоді (+фото)

20.01.17 15:40 0 561
Під такою назвою в рамках відзначення на Вінниччині Дня Соборності України, 98-ї річниці Акту Злуки та 99-ї річниці бою під Крутами, 18 січня в приміщенні Вінницької академії неперервної освіти відбулось засідання «круглого столу», проведене спільними зусиллями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації та Вінницької академії неперервної освіти. В засіданні взяли участь заступники директорів шкіл з навчально-виховної роботи та викладачі суспільних дисциплін, громадські активісти області.

На початку засідання модератор заходу – директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк у вступному слові наголосила на історичному значенні битви під Крутами, яка стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Українці завжди мають пам'ятати подвиг тих, хто в різні часи ціною власного життя виборював її незалежність. Учасники засідання вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

У доповідях завідувача науково-дослідницьким відділом обласного краєзнавчого музею Лариси Семенко та доктора історичних наук, директора Державного архіву Вінницької області Юрія Легуна були визначені архівні джерела, історичні праці документалістів та сучасників тих подій щодо визволення тимчасово окупованих територій, консолідації суспільства для розбудови державотворчих процесів та незалежності України.

Про передумови, причини та наслідки трагедії під Крутами, а також значення цих подій в контексті сучасних подій на Сході України розповів кандидат історичних наук, доцент історичного факультету Донецького національного університету ім. В.Стуса Руслан Прилипко.

Учасники заходу також переглянули документальний фільм про життєву долю одного з учасників тих подій Валентина Отамановського, його значення в історії Вінниччини та держави.

За результатами засідання було вирішено звернутись до органів самоврядування м.Вінниці з питання перейменування обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.Тімірязєва на ім'я очільника першої академії наук України, академіка Д.Заболотного або ж історика-енциклопедиста, учасника бою під Крутами В.Отамановського.

По завершенню засідання всі присутні переглянули фільм про здобутки області у 2016 році під назвою «Вінниччина-2016. Рік, що запам'ятався».

















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ