Граніт: поняття і застосування

Граніт: поняття і застосування

20.01.17 23:12 0 1153

Граніт є гірською породою, що утворюється з магми. Гаряча магма, остигаючи в корі Землі, перетворюється в зернисту структуру. Граніт, що знаходиться на різній глибині залягання, відрізняється своєю структурою і має велику, дрібнуі середню фракції. Чим дрібніші осередки граніту, тим вищі його вологостійкість і міцність.

Граніт не є однорідною породою - велику його частину до 70 % складають польово-шпатові мінерали, близько 30 % кварц і найменше - слюда. Залежно від того, в якій пропорції ці складові присутні в граніті, змінюється його колір. До речі, в Казахстані придбати граніт можна тут: http://travertyn.kz/granit.

Властивості  

Граніт є однією з самих міцних і найдовговічніших гірських порід. Завдяки високій зносостійкості він знаходить широке застосування. Граніт не боїться впливу масла, вологи, кислоти і довгий час служить за призначенням, не змінюючи своїх властивостей і зовнішнього вигляду. Температурні перепади від сильних морозів до знемагаючої спеки не владні над цією гірською породою, що робить можливим його використання для зовнішніх робіт і всередині будь-яких приміщень. Через недостатню вогнестійкості кварцу, що входить до складу граніту, він хоч і є пожежобезпечним, але починає плавитися при температурі 700 градусів.

Використання

Відмінні експлуатаційні характеристики граніту сприяють його широкому застосуванню. Так, цей «вічний» камінь використовують при декоруванні будівель і для різних зовнішніх робіт, тому що він витримує умови будь-якого клімату і здатний служити більше половини тисячоліття. Лише після закінчення цього періоду часу починаються перші незначні зовнішні зміни.

Гранітом облицьовують фасади будівель, з нього роблять клумби, фонтани і парапети. З цього міцного і довговічного каменю створюють монументи, скульптури і цілі ансамблі. Стримані і суворі кольори граніту підходять для створення ритуальних пам'ятників і постаментів. У багатьох містах набережні оброблені саме гранітом, тому що він практично не вбирає вологу, і тому на його властивості не впливає будь-яка температура і стан води. Довговічними і не вимагаючими догляду будуть бордюри і сходи з цього природного матеріалу, як на відкритих просторах, так і всередині будівель.

Інтер'єр приміщення, оформлений за допомогою граніту, є класичним і відрізняється незвичайною урочистістю, і тому його часто можна побачити в метро, кінотеатрах, музеях і бібліотеках. У приватних житлових будинках та квартирах цей камінь використовують для стільниць кухонних гарнітурів, підвіконь, а також в якості підлогового покриття у вологих приміщеннях (коридорі, ванній кімнаті та кухні). У приватних будинках і котеджах гранітом декорують колони, каміни і сходи. Всілякі кольори - від червоного до чорного, з різними вкрапленнями і відтінками - дозволяють втілити будь-який задум замовника.

Будучи природним природним будівельним матеріалом, граніт чудово виглядає в поєднанні з іншими природними матеріалами - металом, деревом. А ті, хто володіє достатньою кількістю коштів (вартість граніту коливається в межах 80-120 доларів за м2), вибирають граніт в якості будівельного матеріалу для закладки фундаментів і цоколів. Житлові приміщення, оброблені живими природними матеріалами, позитивним чином впливають на психо-емоційний стан, робить житло затишним і комфортним.

Різновиди

Різновидами граніту є габро і лабрадорит. У порівнянні з гранітом вони легко піддаються обробці через відсутність в своєму складі твердого кварцу. Найчастіше їх використовують для внутрішнього декоративного оздоблення. Якщо габро представлений тільки темними відтінками, то лабрадорит - всіма відтінками сірого і чорного кольорів.

Класифікація

Кожному різновиду граніту відповідає спеціальний паспорт, де вказується його клас і вимоги, яким він повинен відповідати. Граніт, який буде використовуватися в житловому приміщенні, повинен мати 1 клас. Такі відомі, поширені види, як габро і різні види кольорового граніту, відрізняються кольоровою гамою, відповідають всім вимогам цього класу. 2 і 3 класи граніту підходять тільки при облаштуванні доріг і застосовуються в галузі промислового будівництва.

Штучний граніт

Сам по собі граніт є досить дорогим натуральним матеріалом, і для тих, хто не має можливості використовувати композит, на будівельному ринку пропонується його імітація. Відмінною особливістю природного каменю є наявність чітких, видимих  кордонів між окремими складовими граніту - кварцом, слюдою і польовим шпатом. У штучному камені межі розмиті і колір каменю практично однотонний. Крім того, не відрізняючись міцністю, поверхня імітації легко дряпається.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Вибираємо службу таксі: ...
Наступна новина: Наружная реклама: стильное ...

КОМЕНТАРІ