Інформація про результати діяльності органів прокуратури Волинської області за 2016 рік

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Волинської області за 2016 рік

23.01.17 08:09 0 726
Прокуратурою Волинської області упродовж минулого року вжито комплекс заходів щодо забезпечення ефективного виконання покладених функцій та завдань.

З огляду на системне реформування правоохоронної системи, саме за наслідками реалізації додаткових управлінських рішень, активізації координаційної діяльності вдалось загалом забезпечити правопорядок в регіоні.

Під головуванням прокурора області у лютому та серпні минулого року проведено спільні наради керівників правоохоронних органів області з питань протидії злочинності, на яких обговорені наявні проблеми правоохоронної діяльності, прорахунки профілактичної роботи, у тому числі, у молодіжному середовищі, а відтак, і причини росту окремих категорій злочинів, а в квітні та травні - розширені оперативні наради з питань покращання діяльності органів Національної поліції у сфері протидії злочинності, активізації роботи у сфері протидії корупції відповідно.

Шляхи вирішення проблем зростання підліткової злочинності в області, покращання стану взаємодії правоохоронних та інших державних органів системи профілактики також в лютому обговорені на спільній нараді керівництва правоохоронних органів та органів влади.

Починаючи з серпня місяця минулого року зусилля всієї правоохоронної системи вдалось спрямувати саме на вирішення проблемних для регіону питань протидії злочинності, активізацію роботи, насамперед територіальних та міжрегіональних підрозділів органів Національної поліції, побудови належної взаємодії між ними та забезпечення ефективного досудового розслідування злочинів.

Так, реагуючи на зростання, більш як у двічі, у І-му півріччі злочинів проти довкілля, пріоритетність питань для регіону, задля недопущення масових та неконтрольованих заходів старателів у лісові масиви, які мали місце 2015 року, у вересні на нарадах з керівниками правоохоронних органів та органів влади обговорені проблемні питання протидії злочинності у лісовій сфері, незаконному видобутку та обігу бурштину, організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях вказаних категорій.

Причини зростання дорожньо-транспортних пригод, у тому числі, зі смертельними наслідками, а також стан протидії злочинам проти власності, у листопаді розглянуто на нарадах з питань протидії правопорушенням у сфері безпеки руху та експлуатації транспорту, протидії злочинам проти власності, незаконним заволодінням транспортними засобами, виконання завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності щодо попередження, розкриття та розслідування таких злочинів.

Окрім цього, у грудні минулого року на спільній нараді скоординовано діяльність правоохоронних органів щодо боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів, у тому числі, їх контрабандному переміщенню через державний кордон.

Завдяки системній координаційній діяльності, посиленню контролю за ходом виконання узгоджених заходів, роботу правоохоронних органів регіону врешті спрямовано на протидію злочинності та корупційним проявам, а відтак вдалось забезпечити стабільну криміногенну ситуацію, а за окремими видами злочинів - їх суттєве зменшення.

Так, саме упродовж другого півріччя 2016 року вдалось уповільнити динаміку зростання злочинності (з 39,4% станом на 01.07.2016 до 11,4% станом на 01.01.2017), у тому числі, кримінальних правопорушень проти власності ( з 55,3% до 31,3%), з них них: крадіжок ( з 65,1% до 40,5%), з квартир ( з 48,3% до 37%), грабежів ( з 76,9 % до 65,6%), розбоїв ( з 70,6% до 13%), вимагань (з 50% до 62,5%).

Також знизились темпи зростання злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 43,2% до 12,6%), у тому числі дорожньо-транспортних пригод (з 64% до 4,8%); кримінальних правопорушень проти довкілля (з 80,8 % до 25%).

Рівень злочинності на 10 тисяч населення в області хоча і зріс (з 102,8 до 114,6), але значно нижчий, як по державі (138,6).

Знизилось число зареєстрованих злочинів на території м.Володимир-Волинського (з 1204 до 623, або -48,3%), Локачинського (з 208 до 167, або -19,7%), Любомльського (з 463 до 385, або -16,8%) Шацького (з 175 до 165, або -5,7% ) та Ратнівського (з 207 до 200, або -3,4%) районів.

Зменшилась кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (з 1119 до 911, або - 18,6%), і їх питома вага менша, як по державі ( 7,6% проти 7,8%).

Менше обліковано тяжких тілесних ушкоджень (37 проти 61), злочинів проти громадської безпеки (81 проти 96), громадського порядку та моральності (102 проти 128), шахрайств (795 проти 822).

На рівні минулого року залишилось кількість вчинених тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть (11)

Частка особливо тяжких злочинів (227 або 1,9%) є меншою, ніж у цілому по державі (3,2%).

Майже на чверть (на 24,4%, або з 234 до 177) знизилась підліткова злочинність, а число підлітків, що вступили у конфлікт із законом - на 43,1% (з 202 до 115).

Менше вчинено злочинів особами, які раніше їх вчиняли (985 проти 1047, або - 14,5%).

Водночас, керівникам територіальних та міжрегіональних реформованих органів Національної поліції ще не в повній мірі вдалося організувати та налагодити ефективну діяльність оновленої штатної чисельності правоохоронців у сфері протидії злочинності.

Відтак, кількість облікованих в області кримінальних правопорушень зросла (на 11,4%). Загалом в регіоні обліковано 11947 злочинів, більше третини із їх числа (37,8% або 4521) – це тяжкі злочини.

Спостерігається ріст (майже на третину) злочинів проти власності (з 6438 до 8454). Ріст злочинів вказаної категорії відбувся практично у всіх регіонах, окрім Володимир-Волинського, Любомльського та Шацького районів. Основну масу кримінальних правопорушень цієї категорії складають крадіжки (7102 або 84,0%), майже кожна восьма з них (910, або 12,8%)- з квартир. Крім того, більше вчинено грабежів(на 65,6%, або 313 проти 189), розбійних нападів ( на 13%, або 52 проти з 46), вимагань ( на 62,5%, або 13 проти 8).

Майже кожне п'яте з усіх облікованих та розслідуваних кримінальних правопорушень (18,2% або 573) вчинено у стані алкогольного сп’яніння.

Високою залишається частка кримінальних правопорушень, учинених групою осіб ( 7,4% або 232).

Наявне збільшення злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 508 у 2015 році до 572, або на 12,6%), у тому числі дорожньо-транспортних пригод ( з 311 до 326, або на 4,8%), у яких загинули 72 особи (проти 65).

Через тривалу невизначеність статусу, відсутність відповідних повноважень та й послідуючу ліквідацію Третього територіального управління (з обслуговування Волинської, Житомирської та Рівненської областей) Департаменту протидії наркозлочинності НПУ, істотно послаблено протидію незаконному обігу наркотичних засобів, у першу чергу їх збуту, виробництву та ввезенню на територію області. Кількість виявлених фактів їх збуту знизилась (з 145 у 2015 році до 62, або на 57,2%).

Забезпечення виконання завдань кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності у боротьбі зі злочинністю, дотримання при цьому конституційних прав громадян було і залишається одним із основних пріоритетів в діяльності як прокуратури, так і інших правоохоронних органів області.

Минулого року поновлено склад чотирьох постійно діючих робочих груп: з питань координації діяльності правоохоронних органів у протидії злочинності та корупції; по розкриттю і розслідуванню злочинів проти життя особи, а також інших тяжких та особливо тяжких небезпечних посягань проти здоров'я особи, її волі, статевої свободи, недоторканості та власності; для розкриття і розслідування злочинів проти основ національної безпеки, авторитету органів державної влади та громадського порядку, а також за фактами незаконного видобутку бурштину. Аналогічні групи створені керівниками місцевих прокуратур. Окрім того, створено постійно діючу міжвідомчу робочу групу з протидії незаконному обігу підакцизних товарів на території області.

Завданням груп є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розкриття і розслідування злочинів визначених категорій, в тому числі, минулих років, надання практичної і методичної допомоги слідчим та оперативним працівникам у розкритті злочинів і розшуку осіб, які їх скоїли. Крім того, діяльність створених груп спрямовано на протидію найбільш поширеним у регіоні видам кримінальних правопорушень, зокрема за фактами незаконного видобутку бурштину, реальну взаємодію відповідних підрозділів різних правоохоронних органів.

Результатом роботи таких груп та наслідком своєчасного узгодження дій правоохоронних органів, органів влади і патріотично налаштованих громадських організацій є недопущення фактів масового незаконного видобутку бурштину в лісових масивах поліських районів області, які мали місце у вересні-жовтні 2015 року.

Процесуальними керівниками забезпечено скерування слідчими підрозділами правоохоронних органів до суду у 12 кримінальних провадженнях обвинувальних актів щодо 27 осіб за вчинення злочинів, пов’язаних з незаконним видобутком бурштину, яких засуджено.

У ході досудового розслідування вилучено та визнано речовими доказами 40 одиниць транспорту, 29 мотопомп та понад 90 кг бурштину.

Також у результаті діяльності зазначених груп та належного контролю за виконанням покладених на них завдань цьогоріч розкрито 196 кримінальних правопорушень минулих років, питома вага яких складає 2,6% (по Україні – 2,1%).

При зменшенні кількості процесуальних керівників (з 174 у 2015 році до 108 у 2016 році), останніми проведена значна робота до підвищення якості та ефективності провадження досудового розслідування.

Задля цього, ними у 2436 провадженнях надано письмові вказівки та доручення про розслідування злочинів, скасовано 278 процесуальних рішень слідчих правоохоронних органів про закриття кримінальних проваджень.

Відтак, за результатами досудового розслідування загалом розкрито практично чотири тисячі (3897) злочинів, кожен четвертий з яких (1310) – тяжкий та особливо тяжкий.

Питома вага розкритих правопорушень як за результатами остаточного досудового розслідування, так і по оголошенню підозри вища, як по державі (31,8% проти 28,8% та 34,1% проти 31,1% відповідно), майже кожне п’яте обліковане цього року кримінальне правопорушення уже скеровано до суду (2925 або 24,5%).

Прокуратурою області постійно приділяється увага практиці застосування інституту укладення угод про примирення та визнання винуватості. Загалом у регіоні питома вага таких проваджень складає 25,1%.

Правоохоронними органами забезпечено відшкодування 12,0 млн. грн. (або 50,5%) з 23,7 млн. грн. установлених у ході розслідування збитків.

Завдяки координаційним та наглядовим зусиллям органів прокуратури області впродовж року забезпечено розшук 213 злочинців та 64 безвісно зниклих осіб, що були оголошені в розшук. Як наслідок, частка розшуканих злочинців, яка є основним показником ефективності розшуку – одна з найкращих в державі (друге місце, або 43% проти 23%), як і безвісно зниклих осіб ( 39% проти 32%).

Процесуальними прокурорами забезпечено прийняття слідчими органів Національної поліції остаточних процесуальних рішень у 13397 або 43% від розслідуваних 31137 минулого року кримінальних провадженнях.

При цьому, рішення щодо скерування до суду обвинувальних актів чи відповідних клопотань про звільнення від відповідальності прийняті за результатами розслідування 2171 провадження і їх питома вага вища загальнодержавної (16,2% проти 13,3% по державі).

Відсоток відшкодування завданих злочинами збитків (37,1%) вищий як по державі (24,1%). Так, із встановлених 13,069 млн.грн. відшкодовано 4,847 млн. грн., водночас накладено арешт на майно підозрюваних на 6,219 млн. грн., пред’явлено позовів більш, ніж на 1 млн. грн.

Загалом, забезпечено дотримання конституційних прав дітей, які вступили у конфлікт із законом. Задля цього ювенальними прокурорами в порядку ст.36 КПК України надано 27 письмових вказівок та загалом забезпечено закінчення слідчими розслідуванням 128 кримінальних проваджень про злочини, вчинені неповнолітніми, з яких у 100 до суду скеровано обвинувальні акти (в тому числі 14 з угодами про примирення, два з угодою про визнання винуватості), три – з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності та 9 клопотань про застосування примусових заходів виховного характеру.

Продовжено роботу щодо протидії незаконному обігу підакцизних товарів.

Слідчими слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Волинській області до судів області скеровано обвинувальні акти у 11 кримінальних провадженнях щодо незаконного виготовлення, зберігання та збуту підакцизних товарів.

Під час проведення обшуків працівниками прокуратури області зі співробітниками фіскальної служби, поліції та служби безпеки загалом вилучено фальсифікованої підакцизної продукції на загальну суму близько 25 млн.грн., у тому числі на майже 18 млн. грн. - упродовж серпня-грудня. Серед них - більше 36 тон спирту, близько 21 тис. літрів лікеро-горілчаних виробів, більше 1,2 мільйона пачок цигарок. Також, органами державної митної служби вилучено таких товарів на суму понад 4,7 млн. гривень.

У вересні під час обшуку у гаражному приміщенні на території суб’єкта господарювання в м. Луцьку виявлено та вилучено близько 4000 тис. пляшок горілчаних виробів, а також понад 3,5 тис. літрів алкогольних напоїв орієнтовною вартістю близько 1 млн. грн.

У рази збільшилась кількість вилучених минулого року незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів і сягнула 270 тис. літрів (проти 56 тис. літрів у 2015 році)

Лише упродовж листопада-грудня, також у ході обшуків, на чотирьох автозаправних станціях мережі одного з нафтотрейдерів вилучено близько 210 тис.літрів незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів на суму 4,6 млн.грн.

У грудні працівниками прокуратури та фіскальної служби викрито організовану злочинну групу, яка впродовж тривалого часу займалася діяльністю "конвертаційного центру". Обшуки проведені у трьох областях, вилучено більше 70 печаток фіктивних підприємств, комп’ютерну техніку, чорнову бухгалтерію, 51 мобільний телефон, банківські картки, документи, які свідчать про незаконну діяльність із конвертації готівки. На 132 рахунки фіктивних підприємств вже накладено арешти. Досудове розслідування триває.

Окрім того, до судів області скеровано сім кримінальних проваджень про умисне ухилення від сплати податків, за результатами розслідування яких до державного бюджету сплачено 6,6 млн. грн., два з яких - щодо ухилення від сплати митних платежів при здійсненні імпорту товарно-матеріальних цінностей через державний кордон України, шляхом подрібнення партій.

Загалом, слідчими цього органу до суду скеровано 19 кримінальних проваджень, у тому числі одне - з угодою про визнання винуватості щодо незаконного виготовлення підакцизних товарів шляхом відкриття підпільного цеху.

Процесуальними керівниками забезпечено завершення слідчими органів безпеки області досудового розслідування з прийняттям остаточних процесуальних рішень у третині (72 з 217) кримінальних проваджень, що на чверть більше, ніж минулого року (58). Їх частка (33,2%) у два з половиною рази вища, ніж загалом по державі (12,9%).

Майже удвічі збільшилось число скерованих до суду обвинувальних актів (59 проти 35 у 2015 році) і їх питома вага також більша, як по державі ( 81,9% проти 71%).

Своєчасний акцент на проблемах безпеки держави, систематичний прокурорський нагляд з цих питань та кропітке процесуальне керівництво досудовим розслідуванням дали можливість скерувати до суду обвинувальні акти щодо трьох осіб за фактами проявів сепаратизму, участі у збройних терористичних угрупуваннях.

Так, внаслідок спільно спланованих прокуратурою області та Управлінням СБУ слідчих (розшукових) дій, в листопаді поточного року встановлено особу, причетну до незаконного поводження зі зброєю, набоями і вибуховими речовинами, які були виявлені у схронах на території Луцького і Володимир-Волинського районів, і зокрема кулемет ПК, автомат АК, два гранатомети РПГ - 26, 28 пострілів до гранатомета ВОГ - 25, три гранати Ф - 1, чотири гранати РГД - 5, магазини до кулемета та автомата Калашникова, а також понад тисячу набоїв різного калібру. Винну особу засуджено.

Завдяки вжитим органами прокуратури області упродовж ІІ-го півріччя минулого року додатковим координаційним заходам у IV кварталі вдалось активізувати роботу, насамперед, підрозділів поліції щодо виявлення злочинних угрупувань.

Якщо за 9 місяців 2015 року було викрито, припинено діяльність та розслідувано діяльність трьох таких груп, дві з яких - відповідними підрозділами органів безпеки, то упродовж лише жовтня-грудня – ще чотирьох таких груп.

У жовтні 2016 року працівниками ГУНП в області викрито організовану групу у складі 4 осіб, які з корисливих мотивів організували переправлення нелегальних мігрантів до Республіки Польща. Зокрема, 09.10.2016 ними було переправлено 6 громадян Гвінеї, а 13.10.2016 – 2 громадян африканських країн до Республіки Польща. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні прокуратурою області 03.01.2017 скерований для розгляду до суду.

У листопаді минулого року завдяки взаємодії працівників прокуратури області та слідчих ГУНП в області знешкоджено організовану групу у складі 3 осіб, які шляхом підбору ключів вчиняли крадіжки з квартир жителів міста Луцька.

Спільними зусиллями прокуратури області, Луцької місцевої прокуратури та Луцького ВП ГУНП в області у листопаді минулого року викрито організовану групу у складі 4 осіб, жителів Закарпатської області, яка спеціалізувалася на вчиненні крадіжок з квартир, розташованих на першому поверсі багатоквартирних будинків, шляхом віджиму металопластикових вікон. Загальна сума викраденого становить майже 200 тис. грн. (198119,4 грн.).

У грудні 2016 року прокуратурою області спільно з ГУНП в області викрито організовану групу у складі 4 осіб, які займались систематичним викраденням транспортних засобів – квадроциклів та тракторів.

На теперішній час досудове розслідування у зазначених кримінальних провадженнях триває. Щодо підозрюваних обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Окрім того, у вересні минулого року до суду скеровано обвинувальний акт щодо чотирьох громадян України, якими у складі організованої групи в містах Рівному, Луцьку та Ковелі шляхом зламу замків викрадено із платіжних терміналів контейнерів вартістю 60 тис.грн з готівковими коштами в них на суму майже 70 тис.грн. Судовий розгляд у даному провадженні триває.

Загалом, упродовж 2016 року викрито, припинено функціонування 7 та вже розслідувано діяльність трьох організованих злочинних груп (проти чотирьох за аналогічний період минулого року).

Незважаючи на вжиті упродовж 2016 року організаційно-практичні, координаційні заходи, саме через тривалу правову невизначеність механізмів діяльності спеціально уповноважених суб’єктів - відповідних новостворених, міжрегіональних підрозділів органів Національної поліції ще не в повній мірі вдалось забезпечити ефективну діяльність у сфері протидії корупції.

Відтак, кількість виявлених та розслідуваних корупційних злочинів знизилась майже втричі (з 174 до 69). Проте, практично на рівні скеровано до суду кримінальних проваджень про такі кримінальні правопорушення (54 проти 55 у 2015 році).

У той же час, саме завдяки узгодженості дій оперативних підрозділів органів безпеки та прокуратури області, у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди було викрито працівника державної прикордонної служби за сприяння у переправлянні цигарок та бурштину через кордон, якому повідомлено про підозру, а провадження передано за підслідністю до військової прокуратури; працівників митного поста - за сприяння у митному оформленні вантажів мороженої риби та за безперешкодне ввезення на територію України транспортних засобів у режимі транзит; головного ревізора ГУ ДФС в області- за невідображення порушень в актах перевірок; слідчого поліції - за прийняття рішення про закриття кримінального провадження.

Крім цього, прокуратурою області, СБУ та Національною поліцією задокументовано факти одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище - в.о. начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області. Розслідування триває.

Окрім того, зросла як частка скерованих до суду кримінальних проваджень про хабарництво (з 42% у 2015 році до 57%), так і їх абсолютна кількість ( з 21 у 2015 році до 31 у 2016 році).

До кримінальної відповідальності притягнуто 59 осіб, які вчинили корупційні злочини, в тому числі 25 працівників правоохоронних органів (п'ять працівників органів поліції, п'ять працівників митної та шість фіскальної служб, одного працівника органів прокуратури, одного працівника органів служби безпеки, шість працівників державної прикордонної служби, одного - Збройних сил України), шість посадових осіб органів державної влади, двох посадових осіб райдержадміністрацій, одну посадову особу органів місцевого самоврядування, двох депутатів місцевих рад, 13 осіб, які виконують організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські обов’язки, адвоката та дев'ятьох фізичних осіб за давання неправомірної вигоди.

Упродовж 2016 року до суду за вимагання та отримання неправомірної вигоди скеровано обвинувальні акти щодо заступника голови Ківерцівської РДА та його дружини (за сприяння суб’єкту господарювання у визнанні переможцем тендеру на паливо); заступника начальника управління Держпраці в області (за надання дозволу на експлуатацію об’єкта підвищеної небезпеки), якого судом першої інстанції засуджено до реальної міри покарання; голови Проміньської сільської ради (за сприяння у безоплатній передачі у приватну власність земельних ділянок); двох працівників дорожньо-патрульної служби (за безперешкодну експлуатацію автомобілів на іноземній реєстрації); генерального директора обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання (за працевлаштування медсестрою); посадової особи Державної фітосанітарної інспекції області (за безперешкодне проведення фітосанітарного контролю лісопродукції, що вивозилась за кордон), фізичної особи (за надання неправомірної вигоди новоствореній патрульній поліції) та ряд інших.

У ході досудового розслідування встановлено понад 2,04 млн. грн. збитків, відшкодовано 273,4 тис. грн., водночас, накладено арешт на майно підозрюваних на суму 2,41 млн. грн., заявлено позовів на суму більше 1,6 млн. грн.

Зміни в чинному антикорупційному законодавстві, якими з 01.09.2016 позбавлено прокурорів та працівників СБУ права складати протоколи про адміністративні корупційні правопорушення, вплинули на зменшення їх кількості ( з 88 у 2015 році до 74). При цьому, практично половина з них складені саме прокурорами (38 або 51,4 %).

Корупційні правопорушення виявлялись в бюджетній сфері, у галузях освіти, транспорту, земельних правовідносин, охорони довкілля та здоров’я.

Враховуючи зменшення кількості складених протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, зменшилась і кількість притягнутих до адмінвідповідальності за корупційні діяння осіб (з 79 у 2015 році до 50).

Водночас, сума накладених на правопорушників штрафів зросла вдвічі ( з 53957 грн. у 2015 році до 111520 грн.).

Натомість вдалось активізувати протидію органами прокуратури області корупції поза межами кримінального та адміністративного судочинства. На усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог антикорупційного законодавства, органами прокуратури області в порядку ст. 65 Закону України "Про запобігання корупції" керівникам підприємств, установ і організацій внесено 84 подання (проти 2 у 2015), які розглянуто із вжиттям заходів до усунення порушень закону, 12 посадовців притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також вжито заходів, спрямованих на підвищення ефективності та якості розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури, у тому числі, шляхом здійснення кримінального провадження на підставі угод, що сприяло проведенню слідства та судового розгляду у значно коротші строки.

До суду скеровано 31 обвинувальний акт, із яких кожен третій – з угодами про визнання винуватості (10), а кожен другий - з ознаками корупції (15).

Завдяки належній організації роботи з викриття кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів, окрім згаданих вище кримінальних проваджень з ознаками корупції, слідчим відділом прокуратури області за вимагання та отримання неправомірної вигоди до суду скеровано обвинувальні акти щодо оперуповноваженого Департаменту захисту економіки, в посадові обов’язки якого входила боротьба з корупційними проявами (за прикриття незаконної торгівлі тютюновими та алкогольними виробами), заступника начальника Луцької ОДПІ ГУ ДФС в області та двох її підлеглих ( за сприяння суб’єктам господарювання у відшкодуванні ПДВ та не відображення порушень в актах перевірок), прокурора з Рівненської області (за закриття кримінального провадження), начальника та заступника начальника відділу Володимир-Волинської ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області (за фактами вимагання та отримання неправомірної вигоди у підприємців за вирішення питань щодо переведення останніх із загальної системи оподаткування на спрощену),старшого оперуповноваженого з ОВС ОУ ГУ ДФС у Волинській області (за прикриття незаконної торгівлі тютюновими та алкогольними виробами), інспектора з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи сектору превенції Горохівського ВП ГУНП у Волинській області (за сприяння у виготовленні дозволу на зброю).

Також на розгляд до судів направлені обвинувальні акти щодо службових осіб та працівників лісової охорони, які внаслідок службової недбалості спричинили державним інтересам шкоду на 2,3 млн. грн.; працівника митної служби, який незаконно оформив у митному відношенні два вантажні автомобілі, і до бюджету не надійшло 360 тисяч гривень, працівника митної служби, який сприяв ухиленню від сплати митних платежів на суму 250 тисяч гривень за ввезення текстильних виробів.

За результатами судового розгляду, вироком Луцького районного суду від 22.09.2016 трьох працівників міліції визнано винними за ч. 2 ст. 365 КК України та призначено покарання кожному у виді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах строком на 3 роки за перевищення владних повноважень, що виразилось в нанесенні потерпілому більше 40 ударів в різні ділянки тіла та спричинення йому легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров’я.

На даний час слідчим відділом прокуратури області здійснюється досудове розслідування у трьох актуальних кримінальних провадженнях, зокрема стосовно директора ДП «Маневицьке ЛГ» та колишнього керівника Волинської регіональної філії ДП «Центр Державного земельного кадастру», яким вже повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України; директора «Луцькводоканалу» за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 та одного з суддів Луцького міськрайонного суду за ч. 1 ст. 375 КК України.

У минулому році судами області розглянуто 1995 кримінальних проваджень, у яких державне обвинувачення підтримано працівниками органів прокуратури області, з них: 1689 з ухваленням обвинувальних вироків та 20 з постановленням реабілітуючих судових рішень.

В апеляційному порядку за участю прокурорів у 2016 році розглянуто 453 кримінальних провадження, у 40 з яких апеляційним судом ухвалено нові вироки.

Загалом, апеляційним судом області задоволено апеляційні скарги прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях щодо 147 осіб.

Рівень апеляційного реагування прокурорів на вироки по області складає 84,1%.

Упродовж минулого року Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ переглянуто 46 судових рішень, з яких задоволено 31 касаційну скаргу прокурорів, 15 – інших учасників.

Рівень касаційного реагування прокурорів на судові рішення, ухвалені у кримінальних провадженнях, становить 67,4%.

Упродовж року вжито заходів до посилення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

За результатами перевірок у цій сфері органами прокуратури розпочато 22 кримінальних провадження, внесено 184 документи реагування, до відповідальності притягнуто 126 посадовців, звільнено за ініціативою прокурора 20 незаконно утримуваних осіб. Окрім того, реагуючи на порушення прав неповнолітніх з цих питань, прокурорами внесено 19 вказівок, до відповідальності притягнуто 11 посадових осіб.

Відтак, не допущено скоєння жодного правопорушення взятими під варту та засудженими особами в Луцькому СІЗО, а в установах виконання покарань - насильницьких злочинів, втеч, надзвичайних подій.

Водночас, посадовими особами ІТТ № 1 ГУНП в області (м. Луцьк) при здійсненні конвоювання одного з ув’язнених допущено його втечу з ізолятора. Завдяки скоординованим діям прокуратури області спільно з ГУНП в області утікача 10.10.2016 розшукано та затримано. За даним фактом слідчим відділом прокуратури області 16.09.2016 зареєстровано кримінальне провадження за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 393 КК України, у якому обвинувальний акт стосовно працівника поліції скеровано до суду. Судовим рішенням винну особу звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку зі зміною обстановки (розшуком утікача).

Роботу оперативних підрозділів та органів виконання покарань спрямовано на виявлення каналів постачання та джерел розповсюдження наркотичних засобів, інших заборонених до обігу предметів в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення, в тому числі персоналом таких установ.

Зокрема, перекрито 235 каналів доставки заборонених предметів до зон, що охороняються, із яких 50 каналів доставки наркотичних засобів.

Відтак, зросла і кількість заборонених предметів, вилучених при спробі доставки до установи (мобільних телефонів та наркотичних речовин).

Водночас, прокуратурою області виявлено два факти передачі за сприяння посадових осіб ізолятора до Луцького СІЗО адресованих ув’язненим посилок, в ході огляду яких вилучено речовини, ззовні схожі на наркотичні засоби. За даними фактами СВ прокуратури області розпочато кримінальні провадження за ч. 2 ст. 307 КК України.

У той же час, внаслідок вжиття спільних з правоохоронними органами заходів не допущено випадків надходження до Ковельської виховної колонії заборонених предметів, в тому числі наркотичних засобів.

Оперативними підрозділами органів та установ виконання покарань та Луцького слідчого ізолятора вдалось попередити вчинення засудженими та ув’язненими 65 злочинів (проти 53 у минулому році). Водночас, рівень злочинності серед засуджених та ув'язнених дещо зменшився (з 9 у 2015 році до 6 злочинів). За втручання прокуратури області розшукано 22 особи, засуджених до позбавлення волі, які ухилялися від відбування призначеного покарання.

Заборгованість з виплати заробітної плати засудженим та працівникам ДПтСУ області, а також до фондів соціальної спрямованості відсутня.

Прокуратурою області звільнено з Луцького СІЗО незаконно утримувану засуджену з семимісячною дитиною, яка була етапована з Чорноморської виправної колонії № 74, що на Одещині.

За втручання прокуратури області звільнено шляхом видворення за межі України 18 іноземців.

Задля забезпечення виконання вироків органами прокуратури області в порядку ст.ст.537, 539 КПК України внесено до судів області 62 подання та забезпечено перерахування засудженими близько 500 тис. грн. штрафу.

Органами прокуратури області вживалися дієві заходи щодо захисту прав і свобод дітей.

Зважаючи на зміни у законодавстві, прокурори у поточному році свої зусилля спрямували на поновлення прав підлітків та захист інтересів держави у цій сфері шляхом звернення в їх інтересах з позовами до суду, яких у минулому році пред’явлено 39 на суму 7,4 млн. грн.

Для прикладу, першим заступником керівника Луцької місцевої прокуратури 01.09.2016 пред’явлено позов в інтересах держави, в особі Луцької міської ради, про визнання недійсним розпоряджень міського голови та зобов’язання Луцького міського центру зайнятості повернути приміщення дошкільного навчального закладу №22 м. Луцьк, вартістю 6,7 млн. грн., за результатами розгляду якого затверджено мирову угоду сторін про повернення майна.

Забезпечено виконання позовних вимог прокурорів на суму 397 тис. грн. та ще 80 тис. грн. добровільно сплачено відповідачами за закритими провадженнями.

Задля захисту прав дітей в суді прокурорами прийнято участь у 110 судових справах, розгляд яких розпочинався за позовами батьків дітей, органів опіки та піклування, у судовому порядку поновлено права 107 дітей.

Незважаючи на суттєві обмеження повноважень поза межами кримінального судочинства, органами прокуратури області упродовж 2016 року вжито заходів для підвищення ефективності представницької діяльності.

Суми позовних вимог прокурорів в інтересах держави у порівнянні з минулим роком зросли в рази і сягнули понад 211,7 млн. грн. (проти 36 млн. за аналогічний період минулого року).

Судами їх вже задоволено та добровільно відшкодовано за закритими справами на понад 188,1 млн.грн. (проти 27,5 млн. грн. у 2015 році).

За результатами представницької діяльності розпочато 30 кримінальних проваджень, серед них два - за фактом внесення недостовірних даних до містобудівної документації щодо будівництва багатоквартирних будинків на вул. Володимирській в с. Великий Омеляник Луцького району.

За результатами призначених у ході досудового розслідування перевірок встановлено, що містобудівні умови та обмеження на будівництво зблокованих багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями видані за відсутності належно затвердженої містобудівної документації.

Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції в області дію вищезазначених містобудівних умов та обмежень, а також реєстрацію декларацій про початок виконання будівельних робіт з будівництва зблокованих багатоквартирних житлових будинків у с. Великий Омеляник Луцького району скасовано.

На підставі припису цього Управління проведення будівельних робіт призупинено.

Активно використовувались представницькі повноваження у сфері земельних відносин, з цих питань прокурорами пред’явлено позовів на суму 201,4 млн. грн., судами вже задоволено на суму 183,4 млн. грн.

З питань земельних відносин позови стосувались повернення державі та громаді земель загальною площею 829 га, стягнення орендної плати за землю - на суму 385 тис. грн., внесення змін до договорів оренди землі - що надасть можливість збільшити щорічні надходження до бюджетів на загальну суму понад 900 тис. гривень.

Так, Волинським окружним адміністративним судом 07.11.2016 задоволено позов прокуратури Волинської області про визнання протиправним та скасування рішення Шацької районної ради, яким в порушення вимог земельного законодавства затверджено проект землеустрою щодо встановлення і зміни меж населеного пункту с. Світязь без позитивного висновку державної експертизи землевпорядної документації та незаконно переведено із державної у комунальну власність 292 га земель, вартістю понад 150 млн.гривень. Рішення набрало законної сили.

Крім цього, рішенням господарського суду області від 23.11.2016 задоволено позов Маневицької місцевої прокуратури, поданий в інтересах держави в особі Прилісненської сільської ради до ТОВ «ВІП-ОЙЛ» про розірвання договору оренди землі і повернення земельної ділянки, розташованої у с. Прилісне Маневицького району, площею 3,9га у користування територіальної громади, стягнення заборгованості з орендної плати за землю в сумі 53 тис.грн.

У жовтні поточного року задоволено позов Маневицької місцевої прокуратури, пред’явлений в інтересах держави в особі Рожищенської районної державної адміністрації до ТзОВ «Німб-7» про стягнення наявної заборгованості з орендної плати за землю в розмірі 169 тис. грн., розірвання договору оренди землі та повернення орендованої підприємством земельної ділянки, загальною площею 6,99 га та вартістю 2,7 млн.грн., яка розташована на території Луківської сільської ради Рожищенського району Волинської області.

За таких же обставин припинено право користування земельною ділянкою площею 15 га на території Хорлупівської сільської ради Ківерцівського району.

З метою захисту інтересів у сфері державної та комунальної власності пред’явлено позовів на 3,9 млн. грн., вже задоволено на 1,8 млн.грн.

Так, рішенням господарського суду Волинської області від 29.09.2016 у справі за позовом заступника прокурора області затверджено укладену мирову угоду між Регіональним відділенням Фонду Державного майна України по Волинській області, ПАТ «Теремно Хліб», виконавчим комітетом Луцької міської ради, якою підтверджено, що державі, в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України в області, належить на праві власності земельна ділянка у м.Луцьку на вул.Підгаєцькій, 13Б площею 162 кв.м., вартістю 83 тис.грн. Вказана земельна ділянка призначена для обслуговування об’єкта цивільної оборони – нерухомого майна державної власності - сховища. У свою чергу товариство зобов’язалось не перешкоджати працівникам ФДМ України в області здійснювати доступ до вищезазначеної земельної ділянки.

У сфері бюджетних відносин пред’явлено позовів на 542 тис.грн., судами вже задоволено на суму у 392 тис. гривень.

У вересні-жовтні 2016 року прокуратурою області до Ковельського міськрайонного та Іваничівського районного судів пред’явлено позови в інтересах держави в особі Волинської обласної ради, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України до Жукова М.П., Лазаренка Ю.О. про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу в сумі понад 86 тис.грн. На даний час справи перебувають на розгляді.

У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовів на 398 тис.гривень. Задоволено та добровільно відшкодовано за закритими справами на 297 тис.гривень.

Апаратом прокуратури області 13.10.2016 до господарського суду Волинської області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Полицівської сільської ради до ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» про стягнення 125 тис.грн. шкоди, завданої державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства. Рішенням господарського суду Волинської області від 30.11.2016 позовні вимоги прокурора задоволено (із врахуванням заяви про збільшення позовних вимог), з лісогосподарського підприємства стягнуто 129 тис. грн.

З метою відшкодування шкоди, заподіяної злочинами поза межами кримінального судочинства, органами прокуратури області пред’явлено позовів на загальну суму 254 тис. грн., з яких судами задоволено на 130 тис. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами 47 тис. грн., інші - перебувають на розгляді.

Упродовж поточного року органами прокуратури області за результатами моніторингу судових рішень забезпечено участь у розгляді 127 судових справ за позовами інших осіб, з них 109 – обов’язкової категорії (97 – про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, шість – про стягнення шкоди за рахунок коштів державного бюджету, шість – про звільнення з-під арешту майна, яке стягується в дохід держави), а також 14 – з інших питань в інтересах держави, та чотири – в інтересах громадян.

Сума за рішеннями прийнятими на користь держави у цих справах становить 4,7 млн.гривень.

Ефективність апеляційного оскарження становить 62,5% (по державі – 58,5%), касаційного - 60% ( по державі – 57,7%).

Органами прокуратури області вжито заходів до забезпечення належного виконання судових рішень. Задля цього прокурорами до керівників відповідних органів державної виконавчої служби в порядку ст. 82 Закону України «Про виконавче провадження» скеровано 66 скарг, з яких задоволено 61, інші перебувають на розгляді. До суду подано дві скарги на дії (бездіяльність) державних виконавців, які задоволені, розпочато досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях.

Відтак, сума реального виконання судових рішень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла більш як у два рази (з 26,3 млн. грн. у 2015 році до 48,9 млн. грн. у 2016 році).

Частково забезпечено виконання судового рішення, постановленого за позовом прокурора в інтересах держави до СГПП «Рать» про визнання недійсним договору оренди землі, скасування запису про державну реєстрацію прав, зобов’язання повернути державі землю площею 118га, вартістю 18 млн. грн.

Вживались заходи представницького характеру і щодо повернення у комунальну власність земель загального користування населених пунктів (парків).

На виконання рішень Луцького міськрайонного суду, яким задоволено п’ять позовів Луцької місцевої прокуратури, громаді міста Луцька повернуто земельні ділянки загального користування, площею 0,10 га, загальною вартістю 1,5 млн.грн., які відносяться до меж парку культури і відпочинку ім. 900-річчя міста Луцька на проспекті Відродження у м. Луцьку.

Внаслідок законодавчих змін щодо форм реалізації повноважень прокуратури на 11% (з 6013 у 2015 році до 5342) зменшилась кількість розглянутих органами прокуратури звернень, а вирішених - на 15% (з 3689 до 3129). Окрім того, 36% розглянутих (або 1939 з понад 5,3 тис.) у поточному році звернень направлено за належністю до інших відомств.

За обґрунтованими зверненнями вжито відповідних заходів прокурорського реагування, а також у відповідях громадянам надано роз’яснення чинного законодавства щодо можливості реалізації своїх прав у встановленому законом порядку.

На особистому прийомі прийнято 949 осіб, майже половина з них - керівниками прокуратур (432), у тому числі 158 – прокурором області.

Забезпечено здійснення особистого прийому за місцем роботи та проживання громадян. Керівництвом прокуратури області здійснено 26 виїзних прийомів за місцем роботи та проживання громадян.

Також, органами прокуратури області розглянуто 131 запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Практично усі з них (90%) задоволені і запитувачам надано відповідну інформацію.

Прокурор Волинської області М. Киричук
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Суддя Ужгородського ...
Наступна новина: Кращі спікери Польщі ...

КОМЕНТАРІ