На Вінничині міжнаціональні купання влаштовують на Водохреща в Лядівському монастирі (+фото)

На Вінничині міжнаціональні купання влаштовують на Водохреща в Лядівському монастирі (+фото)

23.01.17 10:03 0 536
«Христос хрещається! – У річці Йордані!» – так вітаються християни східного обряду 19 січня на свято Богоявлення. Урочисте привітання гучно лунало в цей день і у Лядівському Свято-Усікновенському скельному чоловічому монастирі с. Лядова Могилів-Подільського району, який традиційно збирає на Водохреща численну кількість вірян не лише з України, а й сусідньої Молдови.

Тисячолітній монастир розташований на березі Дністра є одним із найвідоміших місць паломництва як українців, так й вірян ближнього зарубіжжя. У числі святинь - джерело преподобного Антонія Печерського з цілющою та смачною водою, його келія, стародавня Костниця. Приваблює паломників і незвичайна панорама місцевості, адже знаходиться обитель в скелях на висоті понад 100 метрів над р.Дністер.

Тому і не дивно, що традиційне освячення йорданської води тут перетворюється на особливо велелюдне та урочистедійство.

Попри сильний, нижче 10 градусів, мороз, цей рік не став винятком, декілька сотень осіб зібралися на головну церемонію– освячення води та традиційні Водохресні купання.

Прибули сюди люди не лише з навколишніх сіл, а й з Вінниці, Києва, Хмельницького та навіть сусідньої Молдови, були присутні представники обласної та районної влади.

Водоосвятний молебен очолив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, який благословив усіх бажаючих зануритися у води Дністра адже за його словами, йорданська вода має неабияку силу та служить для сцілення душі і тіла.

Новинкою цьогорічного святкування стала насичена культурна программа та монастирські смаколики, про які завчасно подбала братія монастиря.

Настоятель монастиря о.Антоній зазначив: «З кожним роком традиція масового купання в цей день набирає все більших обертів, тому завдання церкви подбати, щоб свято не перетворювалося лише на пошуки гострих відчуттів, а й долучати людей до духовного. Якщо вважати купання на Йордана даниною моді, то купіль може завершитися серйозними проблемами зі здоров`ям. Тому головне – окунутися з молитвою, розкаянням і чистими помислами», - наголосив священнослужитель.

Попри морозну та вітряну погоду ніхто не хотів повертатися додому. На обличчях людей була світла радість, а в душах, за їх словами, духовне очищення.























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прокуратура оскаржила ...
Наступна новина: На набережній ...

КОМЕНТАРІ