Програму розвитку велоінфраструктури Чернігова міська рада розглядатиме вже цього тижня

Програму розвитку велоінфраструктури Чернігова міська рада розглядатиме вже цього тижня

27.01.17 11:15 0 444
УЧернігові орієнтовно 30 000 велосипедитів. Розвиток велоінфраструктури стартував 4 роки тому, коли була зроблена велодоріжка довжиною приблизно в 1 км вздовж вул. Івана Мазепи. Але досі вона в місті залишається єдиною.

Для більш ефективного і масштабного сприяння розвитку велотранспорту в Чернігові розроблена і 19 січня на засіданні виконавчого комітету міської ради була погоджена «Програма розвитку велосипедного руху і облаштування велосипедної інфраструктури у м. Чернігові на 2017-2020 роки».

Вона розроблялася спільно науковцями, студентами, депутатами, громадськими організаціями та управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради. Зокрема, серед представників громадськості, які працювали над нею - 50 фахівців з інженерною освітою.

Загалом даною програмою передбачено не тільки створення велодоріжок по всьому місту, а й влаштування іншої інфраструктури. Зокрема, місць паркування, що охороняються; створення вело– гідро- та інших парків для активного відпочинку.

Важливо також, що велоінфраструтруав Чернігові буде створюватися не як розважальна, а як частина міської транспортної мережі. Тобто головним завданням Програми є те, щоб значна частина чернігівців змогла «пересісти з автотранспорту на велосипед». Очікується, що це покращить здоров'я людей і одночасно позитивно вплине на стан міста, покращивши його екологію, комфортність, збільшивши туристичну та інвестиційну привабливість.

Генадій Добровінскій – голова ГО «Простір злагоди» та один з авторів програми – на засіданні виконкому повідомив, що згідно програми в Чернігові за кілька років протяжність велодоріжок має збільшитися орієнтовно до 180 км. Також, за його словами, унікальністю буде інтеграція в транспортну систему великої кількості екскурсійних, «зелених», прибережних і паркових веломаршрутів протяжністю близько 60 км.

Загальна сума, потрібна на виконання всієї програми - 95 млн грн (у т. ч. на 2017 рік – 20 млн грн). Програмою передбачається, що більша частина коштів буде надаватися міським бюджетом,решта - з інших джерел.

Очікуваними результатами мають стати поліпшення міської екосистеми, збільшення інвестиційної привабливості міста та його зручності для життя.

При обговоренні цієї програми на засіданні виконкому міський голова Владислав Атрошенко зазначив, що після прийняття даної Програми депутатами необхідно буде проектувати ремонти доріг міста вже з велодоріжками. Тобто не «від бордюру до бордюру», а «від фасаду до фасаду», враховуючи всі тонкощі.

У той же час, він відмітив, що обсяг бюджету розвитку Чернігова на 2017 рік складає всього 235 мільйонів гривень, а тому питання про те, скільки з них може бути витрачено на розвиток велоінфраструктури, залишається відкритим.

Для набрання чинності Програма потребує розгляду та затвердження депутатами на сесії Чернігівської міської ради. Найближче засідання сесії відбудеться 26 січня.

Довідково:

Перелік вулиць міста, що визначені для облаштування велосипедних доріжок міста Чернігова на 2017-2020 роки

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ