У прокуратурі Вінницької області підбили підсумки роботи за минулий рік

У прокуратурі Вінницької області підбили підсумки роботи за минулий рік

27.01.17 09:13 0 490
Відкриваючи нараду, у якій взяли участь керівництво прокуратури області, структурних підрозділів апарату, керівники, перші заступники, заступники керівників місцевих прокуратур, очільник відомства В’ячеслав Соколовий зауважив, що у минулому році особливу увагу приділено боротьбі з корупцією та хабарництвом. За такими фактами правоохоронцями регіону розпочато 119 кримінальних проваджень, 75 з яких вже скеровано до суду, у тому числі - 14 слідчим відділом прокуратури області. П’ять проваджень цієї категорії стосуються суддів. Виявлено та припинено діяльність 5 злочинних угрупувань, в тому числі організованої групи з корупційними зв’язками.

Позитивним є те, що на Вінниччині рівень злочинності на 10 тисяч населення є нижчий загальнодержавного. Зменшилась кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень, злочинів середньої та невеликої тяжкості. Спостерігається зменшення скоєних розбоїв, грабежів, тяжких тілесних ушкоджень, шахрайств та крадіжок, у тому числі з квартир. Вищим загальнодержавного є рівень розкриття кримінальних правопорушень. При цьому збільшилась кількість скерованих до суду кримінальних проваджень з обвинувальним актом.

В’ячеслав Соколовий акцентував увагу на тому, що органами прокуратур області спільно з іншими правоохоронцями вжито низку заходів по виявленню та вилученню підакцизних товарів, що незаконно переміщувались через державний кордон. Припинено діяльність підпільних цехів з виробництва алкогольних напоїв, вилучено значну кількість спирту, фальсифікованих товарів, обладнання для його виготовлення на суму понад 21 млн гривень.

«Попри звуження представницьких повноважень, у минулому році судами задоволено 270 позовів прокурорів на загальну суму майже 116 млн гривень. З урахуванням рішень судів минулих років виконано рішень більше ніж на 53 млн гривень. Повернуто та попереджено незаконне надання понад 394 га земель. Забезпечено відшкодування більше 30 млн гривень збитків заподіяних злочинами. Стягнуто коштів і попереджено незаконне вибуття майна в інтересах громадян і держави на суму 117 млн. гривень», відмітив прокурор області.

В той же час він зауважив, що додаткових координаційних зусиль прокурорів вимагають негативні тенденції у криміногенних процесах. «І хоча рівень злочинності на 10 тисяч населення є значно менший від загальнодержавного, жодних приводів для послаблення скоординованої роботи всіх правоохоронних органів на цьому напрямку немає», акцентував В’ячеслав Соколовий. В регіоні зросла кількість тяжких кримінальних правопорушень та рецидивна злочинність. Дещо збільшилась кількість вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, злочинів пов’язаних із дорожньо-транспортними пригодами, в тому числі зі смертельними наслідками. При цьому більше виявлено злочинів у сфері обігу наркотичних речовин, проти довкілля.

«Звичайно такий стан можна пояснювати складною соціально-економічною ситуацією в державі, масштабним реформуванням всієї правоохоронної системи, недосконалим законодавством, як приклад, так званий «закон Савченко», за яким достроково звільнено понад дві з половиною тисяч злочинців, що відбували покарання в пенітенціарних установах області, - сказав керівник прокуратури, - адже з числа достроково звільнених 32 повторно скоїли на території області тяжкі та особливо тяжкі злочини, в тому числі вбивства, розбійні напади, грабежі. Однак, ми повинні зрозуміти, що в країні триває ще одна неоголошена війна. Це війна із злочинністю, корупцією, хабарництвом, яка кинула виклик нам усім. При цьому, ціна перемоги це незалежність, економічне зростання та суверенітет нашої країни».

У керівництва прокуратури області викликає стурбованість стан розкриття умисних вбивств минулих років.

Ще не повною мірою використовується можливість проведення негласних слідчих (розшукових) дій при розслідуванні тяжких та особливо тяжких злочинів. Більше ніж на п'ять тисяч зріс залишок кримінальних проваджень, розслідуваних слідчими поліції. Залишаються нерозкритими понад 100 розбоїв, більше 15 тисяч крадіжок та грабежів.

Більш ефективною повинна бути оперативно-розшукова діяльність територіальних органів поліції щодо розшуку 1728 злочинців та безвісно зниклих осіб, в тому числі 44 осіб, оголошених у розшук за КПК України (в редакції 1960 року).

Особливу стурбованість викликає стан додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Постійної уваги потребує нагляд за додержанням законів про адміністративні правопорушення під час адміністративного затримання, доставлення осіб, виконання адміністративних стягнень у виді арешту, громадських та виправних робіт.

Першочергову увагу слід приділити виявленню та розслідуванню кримінальних правопорушень про незаконне використання надр, земельних та лісових ресурсів, бюджетних коштів, передусім виділених для внутрішньо переміщених осіб. Недостатня ефективність протидії організованим формам злочинності у цих сферах, а також з корумпованими зв’язками.

На цих та інших питаннях і необхідно сконцентрувати увагу прокурорам у нинішньому році.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ