Забезпечення додержання прав неповнолітніх,які вступили в конфлікт з законом – пріоритет в діяльності органів прокуратури Вінниччини

Забезпечення додержання прав неповнолітніх,які вступили в конфлікт з законом – пріоритет в діяльності органів прокуратури Вінниччини

27.01.17 19:26 0 561
Завдяки вжитим заходам органів прокуратури, поліції, державної влади та місцевого самоврядування протягом минулого року зменшився рівень підліткової злочинності з 322 у 2015 році до 235 у 2016 році. На 61 особу менше неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення.

Передусім знизилася кількість вчинених дітьми грабежів з 19 до 7, фактів незаконного заволодіння транспортним засобом з 24 до 15, хуліганств з 11 до 9, злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин з 14 до 6.

Водночас кількість вчинених неповнолітніми кримінальних правопорушень, спрямованих проти власності громадян, зросла з 169 до 204.

Усього в минулому році в провадженні правоохоронних органів перебувало 343 кримінальних провадження стосовно неповнолітніх осіб. За вказаний період до суду направлено 251 провадження, з яких 21 - з клопотаннями про застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру, 11 – з угодами про примирення та визнання винуватості.

Реагуючи на упередження порушень прав неповнолітніх у кримінальному провадженні, ювенальні прокурори внесли 11 вказівок, за якими притягнуто до відповідальності 14 посадовців правоохоронних органів.

За участі ювенальних прокурорів судами розглянуто 223 кримінальні провадження, з них: з ухваленням вироку – 145, у тому числі на підставі угод про примирення – 6.

Вибираючи вид покарання неповнолітньому, ювенальні прокурори усвідомлюють, що у першу чергу необхідно досягти основної мети покарання – це попередити вчинення нових злочинів та перевиховати дитину, яка оступилась ще на самому початку свого життєвого шляху. Саме тому, прокурори, в переважній більшості випадків, орієнтували суди на призначення найбільш м’якого покарання, в першу чергу такого, що не пов’язане з реальним позбавленням волі.

Реагуючи на незаконні вироки, ухвалені судами І інстанції, впродовж минулого року судом апеляційної інстанції за участі ювенальних прокурорів переглянуто 35 рішень у кримінальних провадженнях відносно 53 підлітків, з них у 9 щодо 13 неповнолітніх – з ухваленням нового вироку.

Наразі, завдяки комплексному підходу до захисту прав дітей, котрі вступили у конфлікт з законом, наприкінці 2016 року вдалось досягти очевидного зменшення кількості неповнолітніх, поміщених до слідчого ізолятору.

Так, на кінець року таких дітей було всього 8, тоді як у попередні періоди їх нараховувалося від 12 до 14 осіб.

Але діти, котрі вчинили кримінальні правопорушення та перебувають в умовах несвободи мають бути захищені. Саме тому ювенальними прокурорами особливу увагу приділено додержанню законодавства при утриманні неповнолітніх ув’язнених у слідчому ізоляторі.

У цілому, захищаючи права підлітків, які перебувають в умовах несвободи, ювенальними прокурорами внесено 37 вказівок, за результатами розгляду яких 9 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Робота на даному напрямі постійно триває.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині біля смт ...
Наступна новина: Людмила Грабович: 2017 рік ...

КОМЕНТАРІ