На Вінниччині не зафіксовано випадків захворювання тварин на африканську чуму свиней (+фото)

На Вінниччині не зафіксовано випадків захворювання тварин на африканську чуму свиней (+фото)

27.01.17 13:10 0 547
Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко та члени обласної протиепізоотичної комісії взяли участь у всеукраїнській відеоконференції щодо ситуації в регіонах України з розповсюдженням африканської чуми свиней.

Головував на засіданні очільник Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий у вступному слові зазначив, що причиною зібрання стала оперативна інформація головних управлінь Держпродспоживслужби про те, що у Харківській, Донецькій, Херсонській, Луганській, Тернопільській, Одеській, Дніпропетровській областях вже в січні 2017 року зафіксовані спалахи АЧС, як у свиногосподарствах , так і в особистих підсобних господарствах громадян.

Він повідомив, що в осередках захворювання вживаються заходи з локалізації й недопущення поширення збудника АЧС та закликав відповідні служби усіх областей посилити профілактичні дії проти вірусу африканської чуми свиней.

Керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа заслухав звіти областей, в яких зафіксовані випадки АЧС та окреслив перелік першочергових заходів по недопущенню нових спалахів небезпечної хвороби.

Він зазначив, що ситуація в країні останнім часом значно погіршилась: «Динаміка захворюваності свиней на АЧС за останні три роки становить 16: 40:91 випадків, тож ,з метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС, вже проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних обласних та районних державних адміністраціях, рішеннями яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду».

Коментуючи ситуацію із недопущення АЧС на територію Вінницької області, Андрій Гижко відмітив оперативну та злагоджену роботу усіх служб - санітарно-ветеринарної, поліцейської, ДСНС під час ліквідації минулорічного спалаху африканської чуми свиней на Вінниччині (в ФОП Подоляк О.В.

смт. Кирнасівка Тульчинського району).

Після виконання в повному обсязі заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання АЧС 29.08.2016 було знято карантин з неблагополучного пункту (Рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Тульчинській райдержадміністрації від 11.10.2016 року №2).

За словами Григорія Сидорука – начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, 5 січня 2017 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, рішенням якої зобов'язано всі зацікавлені служби і організації активізувати роботу по недопущенню розповсюдження вірусу африканської чуми свиней на території області.

Розроблено перелік засобів для екстреного розгортання ветеринарно-поліцейських карантинних постів, вирішується питання закупівлі даних засобів.

Головним управлінням щотижнево контролюється (шляхом подання оперативної інформації) щеплення проти класичної чуми свиней в господарствах усіх форм власності. Протягом 2016 року вакциновано 204,5 тис. голів свиней.





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Розроблено заходи по ...

КОМЕНТАРІ