Розроблено заходи по недопущенню розповсюдження пташиного грипу та АЧС на території Чернівців

Розроблено заходи по недопущенню розповсюдження пташиного грипу та АЧС на території Чернівців

27.01.17 13:12 0 588
Засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій міській раді “Здійснення заходів по недопущенню розповсюдження високопатогенного грипу птиці на території міста Чернівці. Запобігання розповсюдження африканської чуми свиней в Україні та проведення заходів по недопущенню занесення збудника АЧС на територію міста” відбулося 26 січня.

2 січня 2017 року в селі Чортория Брусницької сільської ради Кіцманського району Чернівецької області виявлено РНК-вірус пташиного грипу типу А субтитру Н5, випадок високопатогенного грипу птиці у диких лебедів знайдених на водоймищі озера. 4 січня 2017 року у громадянина Москалюка с. Чортория загинуло 9 голів домашньої птиці. У них встановлено високопатогенний грип птиці Н5N8.

Грип птиці – небезпечне захворювання птиці, що вразило птахівничу галузь багатьох країн світу збудником грипу птиці є вірус, який має спорідненість з вірусами грипу людини, коня, свині та унікальну здатність швидко видозмінюватись. Джерело інфекції – хвора, перехворіла на грип дика, перелітна та синантропна птиця (ворони, шпаки, голуби, горобці та інша птиця). Період від потрапляння збудника в організм до появи клінічних ознак складає 2-7 днів. Смертність птиці може досягати до 100 %, хвороба проявляється опуханням і посиніння гребеня та сережок потовщенням голови, шиї, підвищенням температури тіла, ураженням слизових оболонок носоглотки, трахеї і повітряних пазух. Птиця стає кволою, малорухливою, пригніченою, втрачає яйценосність.

Власникам птиці необхідно не допускати контакту домашньої птиці з дикою, перелітною та синантропною птицею, закривши її в пташниках, хлівах і на подвір'ї. Забороняється випускати на водоймище, домашню, водоплавну птицю.

Необхідно проводити роз'яснювальну роботу серед населення щодо захворювання грипу птиці. Провести обстеження лісових та мисливських угідь на предмет визначення здоров'я дикої та перелітної птиці, спрямованих на профілактику та недопущення розповсюдження високопатогенного грипу птиці на територію міста Чернівці.

Необхідно уникати будь-якого контакту дикої і домашньої птиці в домашніх господарствах.

Епізоотична ситуація по АЧС в Україні залишається неблагополучною. Було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, на ній було дано завдання провести засідання ДНПК при Чернівецькій міській раді по питанню запобігання розповсюдження АЧС в Україні та проведення заходів по недопущенню занесення збудника АЧС на територію міста.

Африканська чума свиней – висококонтагіозна інфекційна хвороба, смертність при захворюванні свиней досягає 100 %. Лікування та вакцини на сьогоднішній день в світі не розроблені. Збудником АЧС є вірус здатний стрімко поширюватись з країни в країну, з області в область, через міграційні шляхи диких кабанів. У природних умовах збудник хвороби проникає в організм свиней через органи травлення, дихання, травмовану шкіру та слизові оболонки і вражає всі органи і тканини тварин. В разі виникнення захворювання свиней власники та держава несуть великі економічні збитки через те, що в радіусі 20 км. Знищується усе поголів'я та виділяються кошти на проведення заходів, щодо ліквідації захворювання та недопущення його розповсюдження. З метою упередження занесення збудника на територію міста розроблені та затверджені заходи та план дій при підозрі виникнення АЧС, неодноразово спеціалістами державних установ ветеринарної медицини міста спільно з спеціалістами Чернівецької регіональної державної лабораторії проведені навчання-тренінги, на яких опрацьовані методи локалізації та ліквідації захворювання на випадок його виникнення.

На сьогоднішній день в місті функціонує два свиногосподарства різних форм власності ПП Штефуряк Ю.М. –Цибуляк Т.М., яке на сьогоднішній день утримує 373 голови свиней і підсобне господарство в/ч 2195 утримує 21 свиню для власних потреб. Усе наявне поголів'я свиней всіх форм власності піддається щепленню проти КЧС. З початку 2016 року щеплено 300 голів свиней. Аналізуючи стан проведеної роботи слід відмітити, що по місту проведена відповідна робота з недопущення занесення збудника АЧС, а саме в 2016 році проведено 4 засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій міській раді по АЧС. Проведено 8 перевірок свинарників різної форми власності, під час перевірок за виявлені порушення до адмінвідповідальності притягнуто 7 осіб на суму 731 гривню, винесено 7 приписів. Поряд з цим має місце несанкціонована торгівля на вулицях міста готовими виробами з свинини, які виробляються на незареєстрованих виробничих потужностях з недослідженої сировини та без дотримання ветсанвимог і технологій тобто в примітивних вимогах.

Для контролю за епізоотичною ситуацією щодо АЧС на території міста необхідно:

– заборонити торгівлю в недозволених місцях (стихійну) торгівлю;

-посилити інформування населення через пресу, радіо про небезпечність даного захворювання;

– забезпечити дотримання «закритого режиму роботи» підсобних господарств відповідно до діючих ветеринарно-санітарних правил;

-заборонити використання харчових відходів для годівлі свиней;

– посилити контроль за проведенням подвірного забою свиней;

– посилити контроль за ввезенням і вивезенням з території міста живих свиней і м'яса свинини, кормів і кормових добавок та преміксів, а також за підприємствами, які здійснюють переробку свинини;

-Забезпечити проведення моніторингових досліджень свиней на АЧС;

-Забезпечити 100% проведення дослідження трупів свиней на АЧС;

-Проаналізувати стан роботи на агропромислових ринках та вжити заходи по усуненню недоліків;

-на території міста заборонити обіг живих свиней, сировини та готових харчових продуктів із свинини із неблагополучних по АЧС областей без наявності супровідних ветеринарних документів;

– проводити очищення, миття та дезінфекцію транспортних засобів після та перед перевезенням свиней.

Заборонити ввезення живих свиней на територію області з неблагополучних областей по АЧС без дозволу Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Рекомендувати керівникам суб'єктів господарювання, діяльність яких пов'язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живих свиней створити навколо господарств буферні зони радіусом не менше 3 км. вільних від поголів'я свиней.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінниччині не ...
Наступна новина: В День Соборності у ...

КОМЕНТАРІ