Степан Барна: Ми були сильними і перемагали тоді,коли були єдиними

Степан Барна: Ми були сильними і перемагали тоді,коли були єдиними

27.01.17 08:02 0 484
З нагоди Дня Соборності України понад 5000 представників Тернопілля та Хмельниччини взяли участь в міжобласному святі «Збруч – ріка єднання».

На мості через річку Збруч, який єднає дві області, зустрілися делегації Тернопільської і Хмельницької областей - представники громади, духовенства та влади, обмінялися привітаннями та короваями. Відтак відбулось з'єднання Державного Стягу.

Саме так відзначали це свято і у 1919 році. Тоді українці Сходу і Заходу також зустрілися на мості, пройшли у центр Підволочиська та на головному майдані зачитали Акт злуки українських земель.

Тепер, через 98 років, обравши центром проведення заходів мости та населені пункти поблизу ріки Збруч, на території Тернопільщини та Хмельниччини, організатори мали намір продемонструвати усім, що не існує меж чи перепон, які б ділили Україну.

Священики відслужили молебен за мир і спокій в Україні. Відтак хвилиною мовчання вшанували пам`ять тих, хто поліг у боротьбі за територіальну цілісність і незалежність України.

«Ми традиційно тут збиралися протягом багатьох років, незалежно які обставини складалися. Наша принципова позиція – будувати нову Україну з новим європейським підходом та новою армією. Так, наш ворог хоче, щоб ми поділилися на церкви, на землі, на ідеології, на табори. Але як свідчить наша історія, ми були сильними і перемагали тоді, коли були єдиними. Коли влада орієнтувалася не на Париж, Рим чи Москву а на свій народ, армію, власну політику. там, в окопах, наших бійців об`єднує спільний ворог, незалежно від мови, віросповідання, кольору шкіри. Наша єдність окроплена кров`ю наших хлопців, які перебувають у зоні АТО. Її ціна дуже велика – це ціна життя кожного нашого земляка. Тому закликаю усіх до єдності і спільної перемоги!», - звернувся до присутніх голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

Квіти шани і пам'яті від обох делегацій, лягли до підніжжя монументів Тарасу Шевченку, Незалежності України, пам`ятних знаків учасникам АТО.

Продовжилося святкування концертом за участі аматорських колективів з Підволочиського та Волочиського районів.

Довідково: День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об'єднання України завершився 22 січня 1919 року.

Акт возз'єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз'єднати український народ, протиставити українців один одному.

На полях Першої світової війни відбувалося братання Українських січових стрільців, що воювали у складі війська Австро-Угорщини, та українців-вояків армії Російської імперії. Згодом усвідомлена необхідність єдності змусила українські західні регіони до проголошення самостійності з метою возз'єднання з Українською Народною Республікою.

21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Ужгороді розпочинає ...
Наступна новина: В Луцьку дітки з особливими ...

КОМЕНТАРІ