Державні закупівлі в Україні: з ProZorro все прозоро

Державні закупівлі в Україні: з ProZorro все прозоро

27.01.17 21:34 0 1204

Якщо пам'ятаєте, розмови на найвищому рівні про необхідність зробити процес державних публічних закупівель максимально прозорим велися досить давно, оскільки традиційні тендери є благодатним середовищем для всіляких корупційних відкатів, в результаті яких стає фікцією здорова конкурентна боротьба між постачальниками.

Для вирішення даної проблеми була створена унікальна електронна система, названа ProZorro - співзвучно зі словом «прозоро». У назві закладена вся суть розробки та її головна філософія, втілена в офіційному слогані - «Всі бачать все». Дійсно, зроблені закупівлі через ProZorro, всі операції, від першої і до останньої, будь-яка людина може простежити за допомогою зручного аналітичного модуля.

Система ProZorro визнана кращою в світі і відзначена престижною міжнародною премією Public Sector Procurement Award. Що цікаво, розробники програми не претендували на авторські дивіденди, а передали всі права на використання народу України. В даний час система ProZorro знаходиться на балансі Державного підприємства «Прозорро».

Закон України від 25.12.2015 «Про державні закупівлі» регламентував порядок застосування даної системи, зобов'язав проводити всі закупівлі через електронну систем, встановив нові стандарти закупівельних операцій. До речі, про річний план закупівель в ProZorro ви можете прочитати на сайті: http://tender.uub.com.ua/tender/richny-plan-prozorro.

Щоб підключитися до ProZorro, потрібно вибрати один з авторизованих торгових майданчиків, яких поки що 7, але планується значно розширити перелік ресурсів. На сьогоднішній день на ProZorro авторизовані: «ПриватМаркет»;
Zakupki.Prom.ua;
Newtend;
e-tender;
«Держзакупівлі онлайн»;
SmartTender;
PublicBid.
Функціонально всі майданчики ідентичні, вибір залежить тільки від того, чий інтерфейс вам зручніше використовувати для спілкування з постачальниками, оголошення закупівель і т. д. Крім того, зареєструватися можна (і навіть бажано, як рекомендують багато експертів) відразу на декількох майданчиках, що дасть більше можливостей для роботи.
Принципи роботи ProZorro
Спробуємо коротко описати роботу в системі. Зрозуміло, що ті, хто має працювати з ProZorro, вивчатимуть систему досконально, ми ж зупинимося на головних принципах і етапах.

Стандартні торги в електронній системі вимагають проходження декількох етапів, які дають можливість максимально стандартизувати процедуру для більшої відкритості:
Етап оголошення закупівлі;
Уточнення умов по закупкам. Зареєстровані постачальники можуть знайти відповіді на всі їх обставини, уточнити ключові питання;
На третьому етапі відбувається прийом пропозицій від постачальників, строго за встановленим графіком. Ціни і найменування учасників на цьому етапі приховані для відсікання можливості у кого б то не було вплинути на хід процедури. Таким чином дотримується здорова конкуренція і можливість участі всіх зацікавлених партнерів. Змінювати умови торгів на цьому етапі вже не можна;
На слідуючому етапі передбачається відкриття цін, але торги відбуваються анонімно - учасники протягом трьох двохвилинний раундів борються за перемогу шляхом максимально прийнятного для них зниження ціни на свою продукцію або послуги, а система автоматично вибирає переможця серед конкурентів. Головний критерій вибору переможця - найменша запропонована ціна;
Етап кваліфікації: відкривається інформація про всіх учасників, відбувається перевірка можливості компанії-переможця забезпечити всі умови закупівлі-поставки. У разі встановлення факту підробки документів, інших шахрайських маніпуляцій з метою перемоги в торгах, замовник зазвичай звертається до компанії, яка завоювала друге місце, а до брехунів може застосувати судові санкції за зрив торгів;
Визначення переможця та підписання контракту. Тендер оголошується завершеним і доступним для ознайомлення.

Щоб проконтролювати хід торгів, будь-який бажаючий може зайти в систему бізнес-аналітики ProZorro і в онлайн-режимі відстежити всі дані по учасниках, запропонованих цінах та динаміку їх зниження і т. д. У разі виявлення порушень, в тому числі ознак лобіювання чиїхось інтересів, кожен може озвучити протест і вжити заходів до визнання торгів фіктивними і притягнення винних до відповідальності.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Вінниччині за минулий ...
Наступна новина: Переваги оренди ...

КОМЕНТАРІ