Вінничина: в області тривають заходи із відновлення парків-пам’яток садово-паркового мистецтва

Вінничина: в області тривають заходи із відновлення парків-пам’яток садово-паркового мистецтва

30.01.17 10:37 0 511
Про порядок утримання парків та оформлення необхідної документації, послідовність та часовий проміжок дій, необхідність залучення спеціалістів йшлося на нараді із користувачами об'єктів природно-заповідного фонду, яка відбулась у департаменті екології та природних ресурсів.

Роботи з розчистки та відновлення парків-пам'яток проводяться з ініціативи та за підтримки голови облдержадміністрації Валерія Коровія. Їх метою є збереження спадщини садово-паркового мистецтва області: ландшафтів, дендрологічного складу та композиційних особливостей.

Загалом, природно-заповідний фонд Вінниччини включає 37 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва: 11 – загальнодержавного й 26 місцевого значення. Чернятинський, Немерчанський. Немирівський, Антопільський. Верхівський та Ободівський парки стали у 1960 році першими об'єктами природно-заповідного фонду області.

Більшість парків-пам'яток потребують термінових заходів з догляду та відновлення. Адже внаслідок відсутності системного кваліфікованого догляду насадження зазнали негативних змін, зокрема, потребують заміни всохлі або сильно пошкоджені дерева, які є основою ландшафту, деякі екзоти втратили декоративний вигляд, самосів призвів до заростання галявин, перекрив близькі та далекі перспективи.

У 2016 році були розчищені П'ятничанський, Турбівський, Немирівський, Печерський. Антопільський, Спичинецький, Смілгородський та Северинівський парки. На 2017 рік департамент екології вже підготував документи для відновлення Чернятинського, Михайловецького, Сутиського, Комаргородського, Верхівського. Ободівського парків та парку «Вікторія». Окрім того, департамент проводитиме організаційний та методичний супровід робіт із відновлення у поточному році ще 18 парків-пам'яток садово-паркового мистецтва.

Заходи фінансуються за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та, частково, за рахунок місцевих бюджетів. У 2016 році на такі роботи з обласного фонду ОНПС було виділено 3 мільйони 569 тисяч гривень. Сума на проведення робіт у 2017 році буде визначена найближчим часом рішенням конкурсної комісії обласного фонду ОНПС.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Tapping A Cell ...
Наступна новина: Прокуратура Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ