У Рівненській області наповнення ринку праці кваліфікованими кадрами - завдання РЦПТО ДСЗ та вимога роботодавців

У Рівненській області наповнення ринку праці кваліфікованими кадрами - завдання РЦПТО ДСЗ та вимога роботодавців

30.01.17 12:53 0 621
На базі Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ відбулася зустріч представників обласного центру зайнятості, навчального закладу та представників найбільших торговельних підприємств Рівненщини – супермаркетів. Метою зустрічі була активізація взаємодії служби зайнятості і роботодавців сфери торгівлі щодо підготовки та працевлаштування кваліфікованих робітників.

На запрошення ОЦЗ на зустріч прибули керівники та менеджери відділів із підбору персоналу таких рівненських маркетів, як «МЕТРО», «Злата Плаза», «Епіцентр», «Фоззі», «Арсен», «Вопак».

Зустріч тривала в активному форматі: присутніх ознайомили із матеріально-технічною базою РЦПТО ДСЗ. Разом із заступником директора Русланою Бодренко роботодавці відвідали навчальне відділення та гуртожиток готельного типу на вул. І.Підкови, 17а, побували в кабінеті автоматизації торговельних розрахунків, де проходять навчання слухачі за професіями «Продавець продовольчих/непродовольчих товарів», «Касир торговельного залу», «Адміністратор», «Бармен», «Офіціант», а також додатково оглянули навчальні кабінети, майстерні, лабораторії, де відбувається навчання за професіями «Покоївка», «Візажист», «Перукар», «Манікюрник», «Педікюрник», «Косметик», «Агент з організації туризму», «Кухар», «Кондитер».

У конференц-залі навчального відділення відбулося відеознайомство із роботою навчальних відділень Центру. Заступник директора Оксана Зигалова також детально ознайомила присутніх із можливостями РЦПТО ДСЗ - одного з найпотужніших професійно-технічних закладів України. В залежності від виду навчання слухачі по закінченню отримують підтверджуючі документи про освіту – свідоцтво державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації або посвідчення про професійне навчання. Вже цілком очевидно, що працевлаштування в Україні буде можливим лише за наявності підтверджуючих документів про освіту, зауважила вона, - і РЦПТО ДСЗ навчає саме за такими стандартами. До того ж, сучасне життя важко уявити без використання комп'ютерів, і наші випускники володіють певними базовими знаннями, що додає їм впевненості та переваг під час працевлаштування.

Директор РЦПТО ДСЗ Володимир Псюк акцентував на тісній та конструктивній взаємодії Центру із роботодавцями в питаннях індивідуальної підготовки робітників, підвищення їх кваліфікації, нових шляхів та форм навчання слухачів і проходження виробничої практики на підприємствах роботодавців. Так, за рекомендацією одного з членів Дорадчого комітету РЦПТО ДСЗ навчальний заклад запровадив у програмі для кухарів навчання мистецтву карвінгу. Є унікальна можливість готувати кухарів за сучасним напрямком – кейтеринг. банк даних навчального закладу нараховує більше 1600 роботодавців, з якими відбувається співпраця. До того ж, на офіційному сайті Центру створено віртуальний кабінет роботодавця, в якому зосереджена уся необхідна інформація щодо організації навчання слухачів.

Заступник директора ОЦЗ Тетяна Новорок наголосила, що пріоритетним в роботі служби зайнятості є постійний діалог із роботодавцями. Служба зайнятості є своєрідним містком між безробітними і роботодавцями, вона не створює робочі місця, але готова сприяти пошукам корисних рішень, створенню необхідних мотивацій. Лише разом із роботодавцями можна і потрібно вносити зміни та доповнювати законодавство в частині, що стосується зайнятості населення.

Руслана Бодренко зауважила, що виробниче навчання слухачів РЦПТО ДСЗ за окремими професіями відбувається у форматі реального контакту із клієнтом, що дозволяє і гарантує максимально високий рівень професійної підготовки. На базі РЦПТО ДСЗ на сьогоднішній день створені та діють Дорадчий комітет та 6 Консультативних рад із числа роботодавців провідних галузей Рівненщини, в т. ч. готельного господарства та ресторанної справи. До слова, в РЦПТО ДСЗ більше 10 тисяч осіб отримали професію у сфері ресторанно-готельної справи та торгівлі, в тому числі 4,5 тисяч осіб – із сусідніх регіонів.

Заступник директора Людмила Абрамова підкреслила, що до навчального процесу постійно залучаються передові педагоги, які застосовують прогресивні навчальні програми. Відтак, рівень підготовки слухачів зростає, і вони отримують суттєві переваги при працевлаштуванні.

Під час засідання присутні цікавилися конкретними питаннями, як то – вартістю і тривалістю навчання; можливістю ширшого інформування безробітних та випускників РЦПТО ДСЗ про умови та переваги роботи в своїх закладах; можливістю корегувати графік навчання слухачів; умовами оцінювання результатів неформального навчання кухарів тощо.

Вікторія Остапенко, начальник відділу персоналу супермаркету «Фоззі» ділиться:

- Маємо нагальну потребу в кваліфікованих касирах торговельного залу, тому тісно співпрацюємо з РЦПТО ДСЗ. Хотілося б ширше інформувати безробітних про наш заклад. Запрошую слухачів РЦПТО ДСЗ, випускників, а також усіх бажаючих на екскурсію до «Фоззі», де буде проведена презентація діяльності супермаркету та умов роботи. Наші представники завжди готові відвідувати іспити слухачів РЦПТО. Це унікальна можливість підібрати кадри для себе, побачити і оцінити рівень підготовки та перспективність потенційних робітників.

Присутні роботодавці, окрім офіційного формату зустрічі, мали гарну нагоду побувати на державній кваліфікаційній атестації кухарів, де слухачі продемонстрували високі знання професійної справи та підтвердили якісний рівень підготовки.

Очевидно, що саме тісна взаємодія державної служби зайнятості, навчального закладу та роботодавців і є тією вагомою запорукою збільшення кількості професійно підготовлених, кваліфікованих, перспективних кадрів, які так необхідні на вітчизняному ринку праці. І працевлаштування безробітних, яке за минулий рік склало 93,5 % від кількості тих, хто скористався послугами РЦПТО ДСЗ, переконливе тому підтвердження.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Андрій Гижко: 2016 рік став ...

КОМЕНТАРІ