Юрій Юрик: Cвятий обов’язок кожного з нас — зберегти пам’ять про героїчні сторінки нашої історії

Юрій Юрик: Cвятий обов’язок кожного з нас — зберегти пам’ять про героїчні сторінки нашої історії

30.01.17 15:31 0 808
Сто років тому відбувається те ж саме, що й — найкращі сини та дочки України захищають та відстоюють її територіальну цілісність. Про це наголосив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик під час пам'ятного заходу, приуроченого вшануванню подвигу героїв бою під Крутами. Даний захід, у якому взяли учні навчальних закладів Тернополя, відбувся 26 січня у Тернопільській обласній бібліотеці для молоді.

«У далекому 1918 році молоді люди, студенти й гімназисти у нерівному бою намагалися захистити державу від ворога. Це були вихідці з усіх куточків України, які продемонстрували, що вона жива, єдина й соборна. Тепер наш святий обов'язок — це зберегти пам'ять про ці героїчні сторінки нашої історії», — зазначив Юрій Юрик.

Нагадаємо, цьогоріч виповнюється 99 років з пам'ятного дня, що набув для українського народу символічного значення і став втіленням героїзму та жертовності у боротьбі за Україну.

«Ми повинні бути гідними наших славетних предків, які до останнього боролися за Україну, — звернувся до молодих людей Юрій Юрик. — Найкращий спосіб проявити свій патріотизм та любов до рідної країни — це розвиватися, самовдосконалюватися й виконувати кожну свою роботу лише найкращим чином».

Довідково

Бій під Крутами — епізод радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року. Із проголошенням 12 грудня 1917 року у Харкові Української Радянської Республіки з Росії почала надходити допомога більшовицьким силам в Україні. Під командуванням Антонова-Овсієнка 20-30 тисяч більшовиків прямували на Київ залізницею Харків-Полтава-Київ, а з північного сходу у напрямку Курськ-Бахмач-Київ наступав загін Муравйова. Більшовицькі частини грабували українські міста і села. Так, зокрема, було пограбовано Троїцький монастир у Батурині. У цей час у Києві розпочалося спрямоване проти Української Центральної Ради повстання на заводі «Арсенал», тому збройні сили УНР були перекинуті на придушення антиукраїнського виступу. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином).

Втрати українців становили, за різними даними, від 80 до 100 загиблих (у т.ч. й страчених після бою студентів), втрати більшовиків - не менше 300 вбитих. На думку дослідників, загальні втрати росіян могли складати до 1500 убитих, поранених. У полон до більшовиків під час бою потрапили 7 поранених студентів, які були відправлені до Харкова. Ще 27 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків. Розлючені великими втратами «червоні» катували і стратили студентів. Гімназист Пипський перед розстрілом почав співати гімн «Ще не вмерла Україна», інші студенти його підтримали.

Бій під Крутами мав вагоме історичне значення, бо затримав більшовиків на декілька днів, чим дозволив урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини) добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Запобігання та протидія ...
Наступна новина: У Житомирі обговорили ...

КОМЕНТАРІ