На Тернопіллі відбулася краєзнавча година,присвячена 99–й річниці бою під Крутами

На Тернопіллі відбулася краєзнавча година,присвячена 99–й річниці бою під Крутами

30.01.17 12:40 0 469
Краєзнавча година “Пам`ятай про Крути» відбулася 27 січня в обласному краєзнавчому музеї. Захід присвятили 99 –й річниці бою під Крутами.

Вшанувати пам`ять юнаків, які загинули у нерівному бою, прийшли представники влади, громадських організацій, студенти та школярі.

«В нашій історії багато трагічних сторінок. І бій під Крутами, який відбувся майже 100 років тому, - це просто трагічна, а насамперед яскрава сторінка історії нашого народу. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Однак про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років. В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг. На державному рівні почали вшановувати пам'ять героїв Крут в Україні лише 2004-го року», - зазначив під час заходу начальник управління культури облдержадміністрації Григорій Шергей.

Про роль бою під Крутами розповів директор Державного архіву в Тернопільській області Федір Полянський. Він наголосив, що всім поколінням українців ці хлопці показали взірець жертовності й справжнього патріотизму.

«Так, молоді захисники УНР віддали життя за свободу та незалежність рідної землі. Настали нові часи, й тисячі нових героїв пожертвували собою заради України. Але ми ніколи не забудемо курсантів Першої української військової юнацької школи та бійців Помічного куреня Січових стрільців; тих студентів та гімназистів. Події під Крутами є уроком для теперішньої України щодо того, що недооцінювання ролі армії у забезпеченні незалежності може призвести до трагічних подій. Провідники національно-визвольних змагань початку минулого століття недооцінили ролі армії у забезпеченні незалежності. І цю ж саму помилку було повторено протягом останніх двох десятиліть", - зазначив Федір Полянський.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Забезпечення додержання ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ