На Вінничині вечір-реквієм до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту (+фото)

На Вінничині вечір-реквієм до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту (+фото)

31.01.17 14:49 0 473
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. Дату 27 січня обрано не випадково: цього дня війська Першого Українського фронту звільнили концентраційний табір Освенцим (Польща), через який, як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, пройшло 2,5 мільйона людей, переважна більшість яких загинула мученицькою смертю.

Для українців жахливим символом Голокосту став Бабин Яр — місце розстрілу понад 150 тисяч євреїв та представників різних національностей. На превеликий жаль, Голокост не обійшов стороною Вінниччину. Під час німецько-румунської окупації на території області було створено близько 150 гетто та трудових таборів. Всього за роки окупації в області загинуло близько 200 тис. євреїв.

Запалити свічки - як символ збереженої пам'яті невинно убієнних в роки ІІ Світової війни, згадати про жахливі події тих років та вшанувати пам'ять жертв Голокосту, 27 січня в обласному єврейському благодійному центрі «Хесед-Емуна» на вечір-реквієм: «Слідами пам'яті...» зібралась єврейська спільнота області, бувші в'язні гетто, діти та внуки «праведників світу», а також представники ромської, польської, білоруської та грузинської спільнот.

У заході взяли участь керівництво управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації. У своєму виступі начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І. Салецький зазначив, що Голокост - це одна із найжорстокіших сторінок історії людства ХХ століття, коли нацистами у 1933-1945 роках, цілеспрямовано і масово знищувались не тільки представники єврейського та ромського народу, але й інші національності.

Усі присутні вшанували пам?ять загиблих хвилиною мовчання та молитвою, яку прочитав головний равин м.Вінниці Шауль Горовіц.

Від національних спільнот виступили голова Вінницького обласного земляцтва білорусів В.Кочелаба та Вінницького регіонального центру культури та мистецтва циганського народу «Девлеса, ромале!» А.Сенченко, зазначивши важливість збереження пам'яті про страшні сторінки історії.

Про трагедію масових розстрілів євреїв, які відбувались у багатьох районах як Вінницької області, так і всієї України розповів засновник першого у Вінницькій області музею Голокосту Л. Трахтенберг та представив історію однієї єврейської дівчини, яку врятував учитель історії з с. Жабокричі Крижопільського району. Нікого не залишив байдужим відеоряд з фотографіями розстріляних єврейських дітей.

В'язень Тульчинського гетто Ц. Краснер поділилася спогадами про знущання і приниження, яким піддавались ув'язнені у гетто та зі сльозами на очах подякувала людям, які наражаючи себе та свої сім?ї на загибель, спасали єврейських дітей. Також, єврейська спільнота Вінниччини звернулась з проханням про встановлення пам?ятної дошки присвяченої «Праведникам світу» у м. Вінниця.

Координатор організації «Християни за Ізраїль» (Бельгія) Кун Карлієр, дослідник місць масових розстрілів євреїв на території області, наголосив на тому, що люди всього світу мають знати правду про Голокост.

На завершення вечора-реквієму організатори заходу подарували запрошеним представникам національних спільнот книгу «Народженні страждати».

























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ