Чернівці: Розрахунок кредиту від ЄБРР на реалізацію проекту «Оновлення тролейбусного парку»

Чернівці: Розрахунок кредиту від ЄБРР на реалізацію проекту «Оновлення тролейбусного парку»

31.01.17 12:50 0 490
Фінансовий ресурс, що планується спрямувати на проект «Оновлення парку електротранспорту Чернівців» становить 9,5 млн євро, з яких кредитні кошти становлять 8,0 млн євро, грант – 1,0 млн.євро, місцевий внесок – 0,5 млн євро.

Крім цього, ЄБРР за рахунок власних грантових коштів надає технічну консультаційну допомогу – 0,3 млн євро (супровід організації процедури закупівель, розробка програма корпоративного розвитку тощо).

За ці кошти пропонується на 8,4 млн євро закупити тролейбуси, на 0,6 млн. євро – модернізувати депо і купити ремонтне обладнання, 0,5 млн євро – витратити на заміну аварійних ділянок тролейбусної мережі.

Сума кредиту становить – 8,0 млн євро, термін кредиту – 12 років, пільговий період – 2 роки.

Повернення тіла кредиту триватиме 10 років, впродовж яких кредит має бути повністю погашений піврічними платежами – це 20 платежів по 400,0 тис. євро або 800,0 тис. євро в рік (гривневий еквівалент – 24,0 млн грн. в рік).

Відсоткова ставка за користування залученими коштами: 6-місячна ставка Euribor плюс маржа (7,00% на рік, з можливістю зниження в залежності від кредитного рейтингу міста, та досягнення Позичальником показників фінансових коефіцієнтів, що задовольняють банк, але не нижче від 4,00%).

Оскільки 6-місячна ставка Euribor у 2016 році мала мінусове значення (згідно даних офіційного сайту ЕURIBOR. RATES.EU), то для розрахунку відсоткової ставки приймається нульове значення. Тобто відсоток, який нам потрібно сплачувати за користування кредитом, залишається на рівні 7%.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило кредитний рейтинг України з “CCC-” до “B-”, що дає можливість зниження маржі до 6% у разі замовлення кредитного рейтингу міста.

Кредитна угода передбачає сплату наступних комісій:

Комісія за відкриття кредиту 1% від суми кредиту або 80,0 тис. євро;

Комісія за резервування 0,5% від суми кредиту на неосвоєну частину позики. За попередніми розрахунками у 2017 році – 30, 0 тис. євро, у 2018 році – 10,0 тис. євро.

Відсоткова ставка за невчасне виконання зобов'язань – 2 % на рік додатково до маржі та обсягу простроченого зобов'язання.

Комісія за дострокове погашення – 1%.

Таким чином, у перший рік, у разі отримання кредиту, потрібно сплатити комісію за відкриття кредиту 1% від суми кредиту або 80,0 тис. євро.

Якщо у 2017 році вибираємо лише половину кредиту, тобто 4 млн. євро, то сплата за користування цим кредитним ресурсом становитиме: 4 млн євро х 7% /360 днів х 180 днів = 139,9 тис. євро .

Окрім того, маємо заплатити 0,5% за невибрані кошти . Це приблизно 20 тис. за перше півріччя і 10 тисяч – за друге півріччя, загалом – 30 тисяч євро.

Тобто у 2017 році за цим кредитом місто має сплатити 250 тисяч євро, що є посильним для бюджету. На другий рік, коли буде вибрано другу частину кредиту, проплата становитиме 480 тис. євро.

Найбільша сума проплат майже 42 млн грн ( 1,4 млн євро) припадає на 2019 рік, коли настає час виплачувати тіло кредиту. З наступного року ця сума постійно зменшується. Окрім того, дозволяється дострокове погашення кредиту. Комісія за дострокове погашення – 1% або 80 тис.євро.

Таким чином за 12 років користування кредитом, з урахування грантової складової, переплата становитиме 2,5 млн євро.

Висновок про спроможність міського бюджету розраховуватися за кредитом ЄБРР надає Міністерство фінансів України. Якщо висновок негативний, кредитна угода чинності набрати не може.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ