Чернігів: 99-у річницю подвигу Героїв Крут вшанували на місці легендарного бою

Чернігів: 99-у річницю подвигу Героїв Крут вшанували на місці легендарного бою

31.01.17 11:18 0 477
29 січня 2017 року на місці легендарного бою біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області влада і громадськість урочисто відзначили 99-ту річницю подвигу українських героїв.

На території Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут» зібралися вшанувати героїв першої російсько-української війни 1917-1918 років сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни 2014-2017 років, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, делегації з Львова, Житомира і Сум, обласного центру та районів і міст Чернігівщини, представники політичних партій. У складі делегації НРУ приїхали Валерій Сарана і Сергій Черняков. Це рухівці, які у січні 1991 року взяли участь у встановленні першого пам'ятного знаку – березового хреста на честь загиблих українських учасників крутянського двобою.

Цікаво, що чимало сучасних фронтовиків-добровольців раніше були активними учасниками вшанування в Крутах захисників України часів Української революції 1917-1921 років.

Під час урочистостей зачитано Звернення Президента України Петра Порошенка до Українського народу у зв'язку з Днем пам'яті Героїв Крут.

Присутні традиційно хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх захисників України та поклали квіти до Монументу бою під Крутами.

Поіменно назвали студентів і гімназистів, що потрапили у полон і були розстріляні російсько-більшовицькими загарбниками, а також сучасних молодих бійців, які пішли в армію добровольцями зі студентської лави і повторили у наш час подвиг Героїв Крут. Це солдат добровольчого батальйону «Айдар» Вадим Жеребило з Мени, гранатометник 13-го окремого мотопіхотного батальйону Володимир Близнюк з Чернігова та кулеметник батальйону «Київська Русь» Микола Дегтяр з Бобровиччини.

У пам'ять про загиблих за рідну землю заупокійну літію відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.

У Крутах згадали, що одними з перших, хто вступив в бій з терористами, коли саме у цей день 2 роки тому почався наступ ворога на дебальцевському напрямку, були наші чернігівські земляки з 13-го окремого мотопіхотного батальйону, що складався з добровольців. На блокпосту перед Вуглегірськом нашими бійцями було підбито три російських танки. 13-й батальйон з честю виконав своє бойове завдання і останнім вийшов з Дебальцевого.

Мітинг-реквієм розпочався з урочистого вручення ордену Богдана Хмельницького Третього ступеня начальнику зв'язку Третього окремого танкового батальйону старшому лейтенанту Фесенку Сергію Михайловичу, мешканцю м. Борзна Чернігівської області, який проходив військову службу в зоні АТО в місті Маріуполь, шахті Бутівка та місті Попасна. Його нагороджено за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов'язку, та з нагоди Дня Збройних сил України.

Офіційна частина заходів на території Меморіального комплексу «Пам'яті Героїв Крут» завершилася урочистим маршем підрозділу І-ої окремої танкової бригади і кращих курсантів Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби.

Екскурсоводи, співробітники Меморіального комплексу, студенти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя і представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області представили всім бажаючим музейну експозицію Національного музею Збройних сил України про бій під Крутами в контексті Української революції 1917–1921 років та тематичну виставку, присвячену сучасним Героям України, які захищають нашу Вітчизну від російського агресора.

Як відомо, експозиція та виставка розташовані у вагонах навколо імпровізованого символічного перону Київського залізничного вокзалу, з якого добровольці відправилися боронити країну від загарбників.

Серед відвідувачів музею цього дня були і курсанти Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби, делегації матерів загиблих в АТО захисників України, патріотичних громадських організацій і органів влади.

Екскурсоводи звернули увагу на важливість оборони міста Бахмач, що тривала 25-27 січня 1918 року проти противника, який переважав у кількості військ і зброї, і передувала двобою у Крутах 29 січня. На кілька критично важливих для уряду Української Народної Республіки днів війська агресора були зупинені і ослаблені. Це дало можливість українським оборонцям розгромити більшовицьке повстання у Києві, отримати міжнародне визнання з боку Центральних держав і домовитися про військову допомогу у вигнанні загарбників із України.

Перед Монументом патріотичну концертну програму відкрив Василь Нечепа, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, кобзар-лірник.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій

з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Петиція щодо ...
Наступна новина: Сергій Савчук: Потенційні ...

КОМЕНТАРІ