На Вінниччині в 2016 році було зареєстровано менше випадків вперше виявлених онкохворих,ніж за останні два роки (+фото)

На Вінниччині в 2016 році було зареєстровано менше випадків вперше виявлених онкохворих,ніж за останні два роки (+фото)

01.02.17 14:43 0 501
31 січня в прес-центрі Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція присвячена Всесвітньому дню боротьби із раком на тему: «Актуальність питання боротьби із онкозахворюваністю в Україні».

Участь в прес-конференції взяли головний спеціаліст ДОЗ Вінницької ОДА Віктор Середа, головний лікар ВОКОД, доктор медичних наук Володимир Шамрай, завідувач кафедрою променевої діагностики, променевої терапії та онкології ВНМУ, д.м.н., професор Олександр Костюк, заступник головного лікаря ВОКОД з хірургічних питань, онкохірург вищої категорії Олександр Гудзь, завідувач торакального відділення ВОКОД, онкохірург вищої категорії, к.м.н. Сергій Притуляк, завідувачка відділенням хіміотерапії ВОКОД та лікар вищої категорії Ірина Мацишевська.

«Щороку 4 лютого в світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Мета цього дня – нагадати всьому світу про існування такої глобальної проблеми, як онкологічні захворювання», - наголосив присутнім Віктор Середа.

За словами Володимира Шамрая, проблема раку має глибоке соціальне значення. В Україні за статистичними даними на сьогоднішній день перебуває на обліку більше 1 мільйона окнохворих людей.

Щорічно кількість вперше виявлених випадків хвороби зростає і протягом року реєструється в державі майже 140 нових випадків онкологічних захворювань, причому більше половини пацієнтів — люди працездатного віку. В звя'язку з цим ця проблема набирає загальнодержавного характеру та відноситься до проблем національної безпеки. На онкозахворювання є причиною смерті 15 % українців, серед яких смертність від раку займає друге місце після серцево-судинних захворювань. «На Вінниччині а 2016 році було зареєстровано 5578 випадків вперше виявлених онкохворих. Цей показних значно менший ніж у попередні роки. На обліку в обласному канцер-реєстрі перебувають 41 тис. 668 осіб. Я хочу наголосити на тому, що рак це не виро і його можна вилікувати. Кількість хворих на рак в області зменшується . Так у 2014 році їх кількість становила 369,7 на 100 тис., в 2015 — 364,3, в 2016 - 362,2. Летальність хворих щороку у Вінницькій області також поступово зменшується. В 2014 році вона становила 2015 — 7,7%, 2016 — 7%. Показник летальності онкохворих до року доводить адекватність і якість надання спеціалізованої онкологічної допомоги», - повідомив головний лікар.

За словами Олександра Костюка, в онкологічній галузі області є проблеми, але ці проблеми вдається поступово вирішувати, адже онкохворим надається якісна, високо спеціалізована медична допомога.

«За відсутністі загальнодержавної програми «Онкологія», термін дії якої закінчився в минулому році, на Вінниччині прийнято обласну програму, загальний кошторис якої на найближчі 5 років складає 367 мільйонів грн. Програма передбачає забезпечення Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру препаратами для проведення хіміотерапії і поступове технічне переоснащення закладу: придбання сучасного комп'ютерного томографа, цифрового рентген-комплексу, сучасних апаратів для ШВЛ, сучасної установки для проведення брахітерапії для відділення променевої терапії, декількох зварювальних апаратів для операційної, датчику для апарату УЗД, сучасної лапароскопічної стійки. За рахунок коштів з державного бюджету планується придбати сучасний лінійний прискорювач, який вкрай необхідний для променевого лікування онкологічних хворих. Обласна програма «Онкологія» передбачає фінансування онкологічної галузі на 2017 рік в межах 47 млн. грн.», - повідомив присутніх Володимир Шамрай.

Як наголосила Ірина Мацишевська: «Закликаю мешканців Вінниччини завчасно звертатись до лікарів та проходити медичне обстеження, адже не дасть можливість виявляти наявне захворювання на ранніх стадія. Це дасть можливість зберегти життя».











Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Луцьк: «Матч-реванш»

КОМЕНТАРІ