Валерій Коровій:

Валерій Коровій:"Життя все частіше кидає нам виклики,але владні структури Вінниччини мають достатньо потенціалу,аби на них реагувати" (+фото)

01.02.17 12:03 0 479
Голова облдержадміністрації Валерій Коровій взяв участь в розширеному засіданні колегії Теплицької районної державної адміністрації, де йшлося про підсумки соціально-економічного розвитку району за 2016 рік та завдання на 2017 рік. Вела засідання голова РДА Людмила Марцин.

Коментуючи інформації керівників управлінь, відомств та структурних підрозділів райдержадміністрації, Валерій Коровій акцентував увагу на основних напрямках політики обласної влади, спрямованих на підвищення життєвих соціальних стандартів вінничан, ефективне використання бюджетного ресурсу та створення прозорого середовища для розвитку малого і середнього бізнесу. Свідчення тому – реалізація державної політики в сфері оплати праці педагогічним та медичним працівникам, що уже в січні місяці поточного року підтверджується на 50 – 30 %, відповідно, більшими видатками, ніж це мало місце в минулому році. Середня заробітна плата директора ЗОШ становитиме 7400 гривень, учителя вищої категорії – 6966 гривень. Видатки на медичну галузь в січні 2017 року в порівнянні з січнем 2016 року зросли на 53%. Завідувач відділенням медичного закладу нині може розраховувати на зарплату в розмірі 7721 гривні, а лікар-хірург, приміром, отримуватиме в межах 6207 гривень. Динаміка росту заробітних плат в медичній галузі складатиме від 30 до 44%.

Система державних закупівель ProZorro – це якісний механізм ефективного використання бюджетних коштів. Лише за рахунок так званих допорогових торгів в минулому році вдалося зекономити 17 мільйонів гривень обласного бюджету. Всього ж економія за результатами використання системи ProZorro з березня 2016 року в області складає 75 мільйонів гривень.

Свою точку зору Валерій Коровій висловив стосовно ситуації із закриттям бізнесу фізичних осіб-підприємців, наголосивши, що навколо цієї теми є багато спекуляцій. Адже дискусія стосується виключно тих підприємців, які були на загальній системі оподаткування і, користуючись певними законодавчими нормами, не сплачували податків. Варто зазначити, що із 46 тисяч зареєстрованих в області такого роду ФОПів лише 2600 у своїй звітності показали, що вели якусь діяльність, всі інші заповнювали "нульові" декларації.

Відзначивши внесок теплицьких аграріїв в загальнообласний ужинок, Валерій Коровій наголосив на необхідності чесного діалогу влади з аграрним бізнесом, виходячи із тих тіньових схем, які все ще мають місце на аграрному ринку. На прикладі того ж збуту соняшнику він довів, що тіньовий ринок цієї культури в області складає 20-25%.

Як би цього не прагли уникнути, але залучення інтенсивної техніки в рослинницьку галузь впливатиме на скорочення робочих місць. Резервом для зайнятості сільського населення має стати тваринництво. Держава готує носу систему дотування аграрного бізнесу і основний акцент робитиме на молочну галузь, оскільки виробництво молока є найбільш ліквідним напрямком, але водночас найбільш трудомістким та затратним в часі. Але для селянина, продовжив Валерій Коровій, це реальна можливість мати стабільний сімейний дохід. До того ж, принциповість молокоздавачів у врегулюванні цінової політики дала свій результат: ціна на молоко нині зросла до 5-8 гривень за літру, в залежності від його якості.

В ході розмови з активом Тепличчини Валерій Коровій не обійшов пенсійної теми. Із 27 мільйонів працездатного населення держави лише 16 мільйонів сплачують єдиний соціальний внесок. Відтак, 145 мільярдів гривень Пенсійного Фонду покривається за рахунок прямої дотації з Державного бюджету. Вихід один – збільшити питому вагу тих вливань, котрі мають надходити від єдиного соціального внеску, і, в першу чергу, за рахунок легалізації зайнятості населення. "Якщо ми цього не зробимо, - наголосив В.Коровій, - будемо ходити по колу пенсійного дефіциту ще 25 років і результатів у повноцінному соціальному захисті людей пенсійного віку не матимемо".

Медична галузь – найбільш проблемна не лише в області, а й в державі, тож потребує кардинальних змін і дій від влади. Тема госпітальних округів – це надуманий привід для дискусій, оскільки базується виключно на проектах, пропозиціях відомств, а не на реальних документах. "Для Вінниччини важлива нині інша дискусія, - зазначив В.Коровій, - це первинна ланка медицини, яка є базовим елементом медичної реформи. В 2017 році ми вступаємо в її перший етап, котрий передбачає новий вимір фінансування "первинки" на засадах укладення договорів з сімейними лікарями та початок функціонування Державного Фонду страхової медицини, з якого фінансуватиметься кожна послуга сімейного лікаря, а відтак, залежатиме його зарплата. Область бере повну відповідальність за підпорядковані їй "третинні" заклади, тож серйозні перетворення очікуються в обласній дитячій лікарні, онкодиспансері, обласній лікарні ім. Пирогова, а перспективою медичної галузі Вінниччини стане новітній кардіологічний центр".

Є всі сподівання, що з підняттям заробітних плат освітянам, по – новому запрацює і ця галузь.

Показником якості освітянських послуг має стати рівень підготовки до ЗНО випускників саме в рамках навчального процесу, а не за рахунок репетиторства. А ставку в нинішньому році обласна рада робить на точні науки, оголосивши в області 2017 рік Роком математики. Оптимізація шкіл – це незворотній процес, котрий базуватиметься виключно на дотриманні державних стандартів в навчальному процесі. Освітянські округи і базові школи – це перспектива одного-двох років, а базові школи уже мають максимально оснащуватися у відповідності до європейських вимог. Необхідність створення таких шкіл уже усвідомлюють і самі батьки, з власної ініціативи підвозячи дітей до тих навчальних закладів, які дають якісну освіту. Дороги і шкільні автобуси влада бере на себе, як і комфортні умови перебування школярів в школах під час і поза навчальним процесом. Для всебічного розвитку дітей уже існує цілий ряд цільових програм, на які і керівникам закладів, і батьківській громадськості варто звернути увагу, аби втілити їх у себе на місцях.

У підсумку Валерій Коровій налаштував присутніх на співпрацю, на активізацію роботи в напрямку створення в районі об'єднаних громад - як ще одного шляху до самореалізації громад, додаткових можливостей для їх розвитку та отримання якісних адміністративних послу. А ще подякував громаді району за спільно створене дітище та яскраву візитівку Тепличчини – неповторний музей М.Леонтовича, який в майбутньому доповниться культурно-мистецьким центром "Щедрик".





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі відбувся ...
Наступна новина: Житомирський ...

КОМЕНТАРІ