Чернігів: Пожежники нагадують про те,як вберегтися від вогню

Чернігів: Пожежники нагадують про те,як вберегтися від вогню

01.02.17 13:22 0 506
На території Чернігівської області за останню добу зареєстровано 9 пожеж, де вогнем пошкоджено 8 будівель. У зв'язку з цим, Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області нагадує про правила пожежної безпеки.

Із зниженням температури повітря населення більш інтенсивно використовує прилади опалення та обігрівачі. Як результат - частіше виникають пожежі, спричинені необережним поводженням з різними обігрівальними приладами та пічним опаленням. Внаслідок цього знищуються будівлі та майно, жертвами вогню стають люди. Це спричинено тим, що дуже часто не приділяється належна увага виконанню правил пожежної безпеки.

З початку року на території Чернігівської області вже сталося 126 пожеж, спричинені неправильним влаштуванням та несправністю нагрівальних печей та димарів, необережним поводженням з вогнем, недоліком конструкції та виробництва електроустановок, коротким замиканням електромережі, порушенням правил пожежної безпеки при експлуатації печей.

Для того, щоб максимально зменшити ризик виникнення пожежі потрібно пригадати деякі нескладні правила та обов'язково їх дотримуватися у побуті.

Перед тим, як увімкнути обігрівальний прилад, необхідно впевнитись в його походженні та купувати для використання лише якісні ліцензовані прилади. Ні в якому разі не можна користуватись саморобними електрообігрівачами. Не зайвим буде переконатись, що прилад не має механічних ушкоджень. Якщо обігрівач іскрить та перегрівається, то краще відмовитись від його використання.

Наступна причина виникнення пожеж – вмикання одночасно декількох потужних приладів та довгочасне їх використання, що призводить до перенавантаження мережі.

Не можна розміщувати поблизу обігрівальних приладів речі, виготовлені з горючих матеріалів, сушити на обігрівачах білизну, складати папір та інші речі. Пожежа може статися від того, що електрообігрівачі стоять поруч із предметами, які від нагрівання можуть спалахнути.

Виходячи з дому, необхідно переконатися, що всі електрообігрівальні прилади вимкнено.

Якщо для обігріву ви використовуєте пічне опалення, то потрібно перевірити, чи відповідають печі, та їх облаштування правилам пожежної безпеки. Зокрема, згідно з нормами вони повинні мати протипожежні розриви від горючих конструкцій, підлога з горючих матеріалів під топковими дверцятами має бути захищена металевим листом розміром 0,7x0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі. На горищах усі труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені, а ні в якому разі не обклеєні шпалерами, аби можна було чітко побачити тріщини та пошкодження, що можуть з'являтись у процесі експлуатації.

Перевіряти димар господарям слід не рідше двох разів на рік. Димохід правильно складеної печі залишається чистим протягом багатьох років. Робота з його обслуговування зводиться лише до регулярного видалення золи з піддувала і перших каналів по ходу руху димових газів.

Не можна залишати без нагляду печі, які топляться або доручати нагляд за ними малолітнім дітям. Дрова, які використовуються для топки повинні не перевищувати розмір топливника. При експлуатації дверцята топки повинні бути зачинені. Для розпалювання печей не застосовуйте легкозаймисті та горючі рідини.

При виникненні пожежі необхідно негайно повідомити за телефоном «101».

За інформацією Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Місцевими дорогами ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ