В Луцьку комісія розглянула питання використання коштів благодійних організацій комунальними закладами охорони здоров’я

В Луцьку комісія розглянула питання використання коштів благодійних організацій комунальними закладами охорони здоров’я

01.02.17 13:52 0 497
Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров'я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови за участі секретаря міської ради Юлії Вусенко, заступника міського голови Андрія Киці, начальника управління охорони здоров'я Миколи Якимчука, керівників міських комунальних закладів охорони здоров'я. Члени комісії Алла Надточій. Майя Шостак, Тетяна Янчук розглянули питання надходження та використання коштів, які надійшли до комунальних закладів охорони здоров'я м. Луцька від благодійних організацій, громадських об'єднань у 2016 році.

Микола Якимчук повідомив, що у комунальних закладах охорони здоров'я міста Луцька залучення додаткових коштів у вигляді благодійних внесків, допомоги проводиться відповідно до законодавства України. Зокрема, “Про благодійництво та благодійні організації”. За поданою ним інформацією, відсоток бюджетного фінансування на забезпечення потреб галузі охорони здоров'я м. Луцька у 2016 році становив 60,6% ( у 2006 році – 34%, у 2007 році – 43%, у 2008 році – 51%, у 2009 році – 50%, у 2010 році – 53%, у 2011 році – 47%, у 2012 році – 62,5%, у 2013 році – 60,4%, у 2014 році – 60,4%, у 2015 році – 60,3%).

Не передбачаються в необхідному обсязі витрати на повірку і придбання медичного та іншого обладнання, витрати на ремонтні роботи, на придбання засобів для прання білизни, миючих засобів, дезінфікуючих засобів, паливно-мастильних матеріалів, будівельних матеріалів, на оплату послуг за ремонт і технічне обслуговування медичного і технологічного обладнання та апаратури, метрологічну експертизу, охорону об'єктів і території лікувально-профілактичних закладів, за друк типографічних бланків медичного обліку та звітності, програмного забезпечення, медичного одягу для працівників тощо. Без проведення цих витрат не можливе повноцінне забезпечення лікувально-діагностичного процесу згідно стандартів надання медичної допомоги та клінічних протоколів.

Тому надходження бюджетних установ, отримані як благодійні внески, використовуються на організацію основної діяльності закладів.

Детальна інформація щодо отримання і використання благодійних внесків щомісячно розміщується для ознайомлення пацієнтів та всіх зацікавлених осіб на веб-сайті закладів та інформаційних дошках в їх приміщеннях.

За 2016 рік комунальними закладами м. Луцька від благодійних організацій, фондів, громадських об'єднань було залучено 11376,7 тис. грн. Крім того, закладами залучались кошти та інші види благодійної допомоги (товари, послуги) від підприємств і установ різних форм власності, фізичних осіб наученої благодійної допомоги за 2016 рік становить 18080,1 тис. грн., що складає 52,5% від обсягу призначень загального фонду на утримання комунальних закладів охорони здоров'я.

Про співпрацю з медичними закладами міста відзвітували керівники благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса» та громадського об'єднання «Допоможемо собі». Керівники комунальних закладів міста у своїх виступах акцентували на важливості цієї співпраці, адже тепер не вистачає бюджетних коштів для надання медичних послуг згідно вимог і протоколів. Тільки спільними зусиллями можна забезпечити якісну медичну допомогу. Міські заклади охорони здоров'я на своїх сайтах систематично інформують громадян про обіг коштів.

Юлія Вусенко та Андрій Киця позитивно оцінили діяльність міських комунальних закладів охорони здоров'я та благодійних організацій, які сприяють тому, щоб медичні заклади Луцька були серед кращих у державі. Звичайно, є ще чимало проблем, які потрібно вирішувати, але керівники і працівники медзакладів знаходять шляхи покращення лікувально-діагностичного процесу. Алла Надточій зауважила, що депутати з інших міст України приїжджали і вивчали досвід роботи лучан, тож інформація, яка поширювалася головою ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитром Глазуновим, не відповідає дійсності. Присутні на зустрічі депутати міської ради Борис Смаль і Олександр Кравченко запропонували встановити електронні засоби для проплати благодійних внесків, щоб у майбутньому уникати спекуляцій щодо використання готівки.

За результатами зустрічі, комісія напрацювала перелік пропозицій, які сприятимуть покращенню публічності звітності щодо надходження та використання коштів, які надходять до комунальних закладів охорони здоров'я міста Луцька від благодійних організацій, громадських об'єднань.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині обласні ...
Наступна новина: Муніципальна поліція ...

КОМЕНТАРІ