Вінничина: одним з актуальних питань екологічної безпеки області є утилізація твердих побутових відходів,впровадження технології роздільного збору сміття (+фото)

Вінничина: одним з актуальних питань екологічної безпеки області є утилізація твердих побутових відходів,впровадження технології роздільного збору сміття (+фото)

03.02.17 14:00 0 538
На цьому наголосив директор Департаменту ЖКГ, енергетики та інфраструктури ОДА Сергій Волков під час прес-конференції, яка відбулась 1 лютого у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

За словами посадовця, протягом 2016 року у Вінницькій області було зібрано близько 1,4 млн. м? відходів, що складає 0,88 м? на 1 мешканця. Середньодобові обсяги ТПВ, які вивозяться на полігони та звалища області складають 3,5 тис. м3.

«Відсоток охоплення населення послугами із збирання ТПВ складає 84 %. На ринку надання послуг з вивезення ТПВ в області задіяно 61 суб'єкт господарювання, з яких 51 комунальної та 10 приватної форми власності. Зношеності спецавтотранспорту, задіяного у сфері ТПВ складає близько 80%», - зауважив Сергій Волков.

В 2016 році за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища реалізовано 13 проектів в зазначеному напрямку, що дозволило провести реконструкцію з розширенням існуючого полігону ТПВ на землях запасу Суворівської сільської ради, виконати роботи по завершенню будівництва полігону ТПВ для смт. Муровані Курилівці, провести заходи по закупівлі сміттєвозів, придбанню контейнерів та облаштуванню контейнерних майданчиків для ТПВ.

Практика показує, що при роздільному збиранні відходів із загальної їх кількості можна вилучити до 70-80 % корисних ресурсів, а за відсутності сортування - не більше 15 %. Різниця очевидна. І, звичайно, найбільш ефективне роздільне збирання відходів можливе за місцем їх утворення, тобто для побутових відходів - це сортування самим населенням.

Сергій Волков зазанчив: «Наразі в області функціонує лише одна сміттєсортувальна лінія в с.Стадниця. Здійснюється облаштування сміттєсотрувальної станції в смт. Муровані-Курилівці.

Опрацьовується питання закінчення будівництва та введення в експлуатацію сміттєсотувальних ліній в м.Бар та Калинівка. На початок 2016 року роздільний збір побутових відходів було частково впроваджено у 18 населених пунктах. На кінець року частково впровадженно технологію роздільного збирання твердих побутових відходів у 21 населених пунктах області (проводиться відбір скла, полімерів, заліза та паперу) в містах Вінниця, Бар, Гайсин, Могилів-Подільський, Калинівка, Хмільник, Ладижин, Іллінці, Немирів, Тульчин, смт. Томашпіль, Літин, у ряді сіл, Тульчинського району (с.Кинашів, с.Нестерівка, с.Мазурівка, с.Суворівське) та Піщанського районів».

Відсоток відсортованих та роздільно зібраних ТПВ складає 1,05% до накопичення;

Сергій Волков також наголосив: «З 1 січня 2018 року вступае в дію заборона щодо захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. З урахування прийнятих змін у Закон України «Про відходи» перед нами стоїть досить нелегке завдання створити систему поводження з відходами, яка мінімізує їх захоронення»

Посадовець зауважив, що головною перешкодою створення повного циклу поводження з ТПВ є значна вартість первісних інвестицій та операційні витрати.

В умовах обмеженості фінансових ресурсів та відсутності необхідної кількості ТПВ в малих територіальних громадах одним з шляхів вирішення питання запровадження оптимізованої схеми поводження з ТПВ є застосування положень Закону України «Про співробітництво територіальних громад».







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Через аварію частина ...
Наступна новина: «Серце патріота» просить ...

КОМЕНТАРІ