Чернівці: Економіка і бізнес

Чернівці: Економіка і бізнес

05.02.17 17:03 0 583
Підприємництво

За період дії Програми розвитку малого і середнього підприємництва в м. Чернівцях на 2015-2016 роки напрямки роботи виконавчих органів міської ради спрямовувалися на забезпечення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності, удосконалення дозвільних процедур та надання адміністративних послуг, дотримання вимог законодавства у сфері регуляторної політики, ресурсної та інформаційної підтримки суб'єктів малого і середнього підприємництва, формування сучасної мережі об'єктів інфраструктури та забезпечення зайнятості населення.

В місті здійснювали діяльність 2265 підприємств малого і середнього бізнесу, з них 89 – середніх та 2176 – малих підприємств, що становить 55,9% від загальної кількості підприємств області. В структурі підприємств за їх розміром, частка малих підприємств становила 96,1% , середніх – 3,9%. Крім того, підприємницьку діяльність здійснювали 23,5 тис. фізичних осіб – підприємців.

У розрахунку на 10 тисяч осіб наявного населення міста припадало 85 середніх та малих підприємств, у тому числі малих підприємств – 82, середніх – 3. За видами економічної діяльності, найбільша кількість підприємств здійснювали діяльність у сферах оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів, промисловості, операцій з нерухомим майном та будівництві.

За даними Чернівецької об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Чернівецькій області, станом на 01.01.2017 року, кількість платників податків – суб'єктів господарювання становила 32,8 тис. осіб, з них 27,0 тис. осіб – суб'єкти малого і середнього підприємництва.

На спрощеній системі оподаткування, за І-ІІІ групами оподаткування, працювали 13,3 тис. суб'єктів малого і середнього бізнесу. Порівняно з показником на початок 2016 року, загальна кількість суб'єктів підприємництва, що перебувають на спрощеній системі оподаткування збільшилася на 1116 осіб або 9,2%.

Упродовж 2016 року, за даними відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців юридичного управління міської ради, зареєстровано 401 юридична особа та 1476 фізичних осіб – підприємців. Порівняно до показників 2015 року кількість зареєстрованих фізичних осіб – підприємців збільшилась на 168 осіб або 9,8%. Разом з тим, кількість юридичних осіб зменшилась на 29 осіб або 6,7%.

На малих і середніх підприємствах міста відслідковується позитивна динаміка щодо зростання обсягів реалізованої продукції. Так, суб'єктами малого і середнього підприємництва міста було реалізовано продукції, товарів та надано послуг (за рахунок усіх видів економічної діяльності) на 12581,1 млн. грн., у тому числі середніми – 8027,2 млн. грн. (63,8%), малими – 4553,9 млн. грн. (36,2%).

Суб'єктами підприємницької діяльності забезпечується наповнення доходної частини міського бюджету. За даними Чернівецької об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Чернівецькій області, станом на 01.01.2017 року обсяг надходжень до міського бюджету від здійснення підприємницької діяльності становить 383460,9 тис. грн., або 39,6% від загального обсягу надходжень. Порівняно до показника 2015 року обсяг надходжень зменшився на 42486,2 тис. грн. або 10,0%.

Забезпечувалася прозора система планування та підготовки регуляторних актів. Відповідно до затверджених Планів діяльності міської ради та її виконавчого комітету з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік, у 2016 році оприлюднено 13 проектів регуляторних актів разом з аналізом регуляторного впливу та базовим відстеженням результативності дій, прийнято 9 регуляторних актів.

Проведено моніторинг ефективності впливу регуляторних актів на розвиток підприємництва. Суб'єктами бізнесу надана позитивна оцінка дії нормативних актів міської ради щодо встановлення ставок єдиного податку, режиму роботи закладам торгівлі, сфери послуг та ресторанного господарства, а також порядку надання адміністративних послуг в м.Чернівцях. Негативна оцінка надана окремим нормативним актам міської ради, які регулюють здійснення підприємницької діяльності, зокрема стосовно порядку розміщення зовнішньої реклами в місті, проведення реконструкції житлових та нежитлових приміщень, зміни їх цільового призначення для здійснення підприємницької, господарської та інших видів діяльності, порядку розрахунку орендної плати за земельні ділянки, встановлення і демонтаж малих архітектурних форм у м.Чернівцях.

Впроваджені заходи щодо вдосконалення діяльності Центру надання адміністративних послуг в м.Чернівцях (адміністративними та дозвільними органами надаються 179 видів послуг). У 2016 році надано 24,3 тис. адміністративних послуг та 35,0 тис. консультацій. Відкрито філії ЦНАП у Першотравневому та Садгірському районах міста.

Продовжує роботу Центр обслуговування платників податків з видачі довідок, дозвільних документів, прийому податкової звітності та надання інформаційних послуг. Упродовж 2016 року платникам податків надано 23,4 тис. адміністративних та 15,6 тис. інформаційно-консультативних послуг.

З метою здійснення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства про працю та легалізації доходів, з початку 2016 року проведено 49 перевірок СГД – юридичних осіб, у 40 випадках встановлені порушення та 54 планових та позапланових перевірок фізичних осіб-підприємців. За результатами проведеної роботи суб'єктами підприємництва додатково укладено 566 трудових угод з найманими працівниками.

Підтримуються підприємницькі ініціативи щодо започаткування власного бізнесу, 10 особам надана одноразова фінансова допомога по безробіттю на суму 246,0 тис.грн.

Для підвищення поінформованості безробітних про стан ринку праці та перспективи розвитку підприємництва проведено 96 тематичних семінарів та 41 презентація роботодавців. На вільні робочі місця працевлаштовані 2757 осіб. Для організації роботи в сфері малого і середнього бізнесу пройшли перепідготовку 12 осіб.

Оновлено реєстр вільних виробничих площ по підприємствах промислового комплексу міста, які можуть бути використані для здійснення підприємницької діяльності. Станом на 01.01.2017 року до реєстру включено 17 приміщень загальною площею 26,8 тис. кв.м.

На засіданнях міської Координаційної ради з питань розвитку підприємництва обговорено питання про зміни чинного законодавства України щодо порядку проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, вжиті спільні заходи щодо легалізації тіньової зайнятості у малому та середньому бізнесі, результати моніторингу умов ведення та розвитку підприємництва, ефективності впливу регуляторних актів на здійснення підприємницької діяльності, проект Програми розвитку малого і середнього підприємництва в місті Чернівцях на 2017-2018 роки.

Відбулися заходи, спрямовані на розвиток бізнесу та покращення інвестиційно-інноваційної діяльності, зокрема: круглий стіл на тему «Тенденції та фінансова модель франчайзингу, проблеми і можливості для розвитку», Міжнародна конференція Бізнес-ідей «TEDx Chernivtsi», Міжнародний бізнес – форум «Взаємна співпраця – шлях до розвитку польських та українських підприємств», друга Міжнародна бізнес-конференція «Afaceri.ro Чернівці – 2016». З метою розвитку та підтримки IT-стартапів Кластером Буковинських інноваційних технологій ім. Й.Шумпетера «Сluster bit» проведена комунікативна платформа «Іdea Day- BukStartUP» та відбулася презентація IT- стартапів.

В липні 2016 року організовано та проведено міське свято «Петрівський ярмарок» за участю більше 700 суб'єктів підприємництва міста Чернівці, районів Чернівецької області та 23 областей України. Виготовлено каталог учасників Петрівського ярмарку.

В рамках святкування Дня міста, за участю суб'єктів малого і середнього підприємництва, організовано та проведено виставки – продажі хлібобулочних та кондитерських виробів, виробів майстрів народних ремесел, презентації продукції ресторанного господарства та майстерні ковалів.

Надана фінансова підтримка з організації та проведення Міжнародного чемпіонату з кулінарного і кондитерського мистецтва серед юніорів «BESTCook FEST Junior», фестивалю перукарського мистецтва «Коронація краси», конкурсу оформлення вітрин закладів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг до новорічно-різдвяних свят тощо.

З нагоди професійного свята Дня підприємця в вересні 2016 року кращі представники малого і середнього бізнесу міста відзначені Грамотами Чернівецького міського голови з врученням цінних подарунків.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині з 1 січня 2017 ...
Наступна новина: В Луцьку впроваджується ...

КОМЕНТАРІ