Чернівці увійшли до фінального відбору міст-партнерів проекту “Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях”

Чернівці увійшли до фінального відбору міст-партнерів проекту “Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях”

05.02.17 15:23 0 628
1 лютого у Чернівцях відбулася зустріч оціночної комісії проекту “Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях”, що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального Уряду Німеччини, з керівництвом міста та представниками виконавчих органів міської ради в межах останнього відбору міст-партнерів проекту.

Місто Чернівці увійшло в фінальний відбір міст-партнерів проекту разом з Івано-Франківськом, Черніговом та Сумами. До міст із короткого списку буде організовано поїздки групи GIZ з оцінки для проведення співбесід та обговорень. За підсумками поїздок група з оцінки проведе остаточний відбір двох міст-партнерів.

Представники проекту зазначили, що нещодавнє стрімке зростання цін на енергію спричинило істотний економічний тиск на заклади охорони здоров'я та обмежило сферу їх фінансових можливостей. Більшість будівель лікарень побудовано в 1950-х та 1960-х. Технічні системи та елементи застарілі та не мають належного обслуговування. Деякі лікарні витрачають до 20% свого бюджету на енергоносії

“Міста-партнери повинні бути зацікавлені в розвитку енергетичного менеджменту у своїх медичних закладах, підвищенні енергоефективності та скороченні витрат як засобу для поліпшення надання послуг з охорони здоров‘я своїм громадянам та забезпечення фінансової та політичної стабільності. Лікарні, що братимуть участь у проекті, будуть використовувати енергію біль ефективно. Це буде ілюструватися заходами з енергетичної модернізації, що потребуватимуть незначних інвестицій та оптимізуватимуть співвідношення витрат і результатів. Потенціал енергозбереження в лікарнях загалом високий, але персонал лікарень часто на має необхідних ресурсів і знань, щоб його реалізувати. Саме на істотне поліпшення енергетичної ситуації в українських лікарнях спрямований проект”, – зазначив директор проекту Грегор Брьонмдінг.

«Питання енергоефективності для нашої громади є дуже важливим, – каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – Уже кілька років ми активно працюємо у цьому напрямку. Чернівці одними з перших взяли участь у проекті «Енергоефективність у будівлях бюджетної сфери». Буквально за кілька місяців розпочнеться його фізична реалізація. Ми залучили фінансування корпорації НЕФКО і фонду Е5Р. Цей проект стосується закладів освіти і дошкільних установ. Маємо ще 17 медичних закладів, які щодня приймають тисячі чернівчан. Для цих будівель питання енергоефективності теж є надзвичайно важливим у плані економії ресурсів і їх функціонального використання. Ми раді брати участь у таких проектах, і у подальшому будемо плідно співпрацювати».

У рамках робочої зустрічі відбулися відвідування міської клінічної лікарні №3 та міської лікарні №1. Було оглянуто основні енергоспоживаючі відділення й установки, реалізовані і заплановані заходи щодо зниження енергоспоживання.

Довідково:

Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) надає фінансування новому проекту на підтримку енергоефективності в лікарнях у відібраних українських містах, що виконується GIZ. У зв'язку з цим BMZ доручило Deutsche Gesellschaft f?r Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH здійснювати проект ”Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях” (Проект MPEE). Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) виступає в ролі міністерства-партнера в цьому проекті двостороннього співробітництва.

Наразі розпочався останній відбір міст-партнерів проекту, які після оцінювання заявок увійшли в короткий список – це Чернівці, Івано-Франківськ, Чернігів та Суми.

До розгляду були прийняті заявки від міст Кременчук, Львів, Маріуполь, Чернівці, Полтава, Біла Церква, Херсон, Івано-Франківськ, Чернігів, Черкаси, Хмельницький, Суми, Харків, Дрогобич, Запоріжжя. Крім того, були отримані ще дві заявки від міст, які, на жаль, не відповідали заявленим вимогам, і тому не розглядалися.

Міста-партнери будуть отримувати підтримку у формі різних інструментів та заходів, включаючи передачу “ноу-хау”, тренінги, консультації та рекомендації експертів у таких сферах, як запровадження енергетичного контролю та енергетичного менеджменту, розробка планів дій енергетичного розвитку, планування енергоефективних заходів тощо. Результати будуть поширюватися по всій Україні як передові практики.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині залучення ...
Наступна новина: 4 і 5 лютого у Луцьку — дні ...

КОМЕНТАРІ