Чернівці: Медики попереджають про небезпеку захворювання на кір

Чернівці: Медики попереджають про небезпеку захворювання на кір

05.02.17 14:45 0 654
Кір – це гостре високо контагіозне вірусне захворювання, яке відноситься до групи інфекцій дихальних шляхів, викликається вірусом кору, передається повітряно-крапельним шляхом, проявляється гарячкою, катаральними явищами, висипкою на шкірних покривах та слизових оболонках щік у вигляді плям Філатова-Копліка.

Вірус кору достатньо стійкий у навколишньому середовищі, при кімнатній температурі зберігається протягом декількох годин, поширюється при кашлі та чханні хворої людини.

Кір належить до числа інфекцій з дуже легким крапельним механізмом передачі і масовою сприйнятливістю, тому рівень захворюваності знаходиться у прямій залежності від кількості неімунних (не щеплених) осіб.

Після перенесеного захворювання зберігається тривалий імунітет. Діти, які народились від перехворілих матерів, нечутливі до кору перші 4 – 6 місяців життя, оскільки протягом цього періоду у крові зберігаються материнські антитіла.

Інкубаційний період для кору, період від моменту зараження до появи перших ознак захворювання, складає 8-17 днів. Хвороба розпочинається з незначного підвищення температури тіла, нежитю, першіння в горлі, покашлювання. На внутрішній поверхні щік біля корінних зубів з'являються утворення величиною з макове зерня, оточене червоною каймою, які мають назву плям Філатова-Коплика та мають діагностичне значення. Після, так званого «катарального періоду», через 3-4 дні з'являється характерна висипка, яка характеризується етапністю висипання: спочатку за вухами, на обличчі, шиї, потім розповсюджується на верхню частину тулуба та руки, і лише потім на ноги. Обличчя стає одутлим, сльозяться очі, продовжуються виділення з носа. Може хвилеподібно підвищуватись температура тіла – до 40,5 ?С. Висипка тримається протягом 3-4 днів, а потім зникає у тому ж порядку, у якому з'являлася, залишаючи по собі пігментовані плями ділянками.

Хворий на кір небезпечний для оточуючих в останні 1-2 дні інкубаційного періоду, в катаральному періоді та перші 4 дні висипу.

У кожного третього хворого вищевказане захворювання викликає ускладнення: пневмонію, отит та інші бактеріальні інфекції, може погіршуватись слух, спостерігатися розумова відсталість. Хворі на кір особливо чутливі до стрептококової інфекції. Внаслідок перенесеного кору може розвинутись енцефаліт чи паненцефаліт.

Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини.

Діагноз кір встановлюється на підставі характерних клінічних симптомів та лабораторного дослідження сироватки крові хворого на 4-7 день від моменту появи висипу, по виявленню позитивних імуноглобулінів класу М позитивних до вірусу кору.

При виникненні вогнища кору у організованому колективі або за місцем проживання проводяться наступні протиепідемічні заходи: за контактними особами встановлюється медичне спостереження протягом 17-21 дня, в залежності від щеплювального статусу контактних осіб. Діти старші 1 року та особи у віці до 30 років, які не щеплені проти кору, не хворіли раніше на кір або не мають відомостей про щеплення за епідемічними показами підлягають щепленням проти кору протягом 72 годин з моменту контакту з хворим.

Протягом всього періоду спостереження щоденно у приміщеннях проводиться вологе прибирання з застосуванням дезінфекційних засобів та протяжне провітрювання.

Не щеплені контактні діти не допускаються до відвідування дитячого організованого колективу з 8 по 17 день з моменту контакту з хворою особою.

Перехворілі кором допускаються до відвідування дитячих дошкільних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів після повного клінічного одужання, не раніше 10 днів від початку захворювання.

Аналіз захворюваності на кір в Україні вказує на періодичну циклічність епідемічного процесу. За останні 15 років в Україні було 3 епідемічні підйоми кору (2001, 2006 та 2012 роки), з періодичними циклами у 5-6 років.

До впровадження вакцини в 1968 році в нашій країні для профілактики кору, в середині 20 століття майже кожна людина хворіла на цю інфекцію, переважно у дитячому віці. Зазвичай, епідемії були сезонними, траплялися частіше у зимові та весняні місяці, повторювалися з інтервалами у 2-3 або 3-5 років (залежно від ступеня урбанізації). Кожного року у світі реєструвалося приблизно 130 мільйонів випадків захворювання на кір та до 4 мільйонів смертей, спричинених цією інфекцією. У СРСР щорічно хворіло до 2 млн. осіб.

Багаторічний досвід планової імунізації дитячого населення проти кору проводяться вже понад 50 років. В Україні, як і в багатьох країнах світу, наприкінці 60-х років розпочали проведення масової, а потім планової вакцинопрофілактики кору. Вони обумовили зниження показників захворюваності в десятки разів.

Згідно Календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 року №595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» планові щеплення проти кору проводяться дітям у віці 12 місяців та 6 років.

По м. Чернівцях за останні 3 роки (2014-2016) та січень 2016 року випадків кору не реєструвалося. В 2013 році було виявлено 11 випадків (4,4 на 100 тисяч населення).

В 2012 році спостерігався спалах кору серед учнівської молоді та студентів. В той період часу було зареєстровано 185 випадків кору, із них 71 дитина до 18 років.

За 2016 рік у Чернівецькій області зареєстровано 3 випадки кору (Заставнівський район – 2, Глибоцький район – 1), серед них 1 дитина до 18 років. В 2015 році виявлено зареєстрований 1 випадок кору по області.

В 2016 році по м. Чернівцях рівень вакцинації проти кору дітей в 1 рік відповідав постачанню вакцин з МОЗ та складав 58,5% від плану, 22,2% вакциновано дітей старше 2 років.

Ревакцинація дітей в 6 років складала 26,6%, 34% дітей було вакциновано старше 7 років.

На даний час лікувально–профілактичні заклади міста в достатній кількості забезпечені вакциною проти кору для проведення планових щеплень.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Творча зустріч із ...
Наступна новина: Вінничина: в Джулинській ...

КОМЕНТАРІ