На Вінничині 2 лютого –міжнародний день водно-болотних угідь

На Вінничині 2 лютого –міжнародний день водно-болотних угідь

05.02.17 15:51 0 675
Другого лютого 1971 року розпочала свій відлік "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів". У світі цей документ відомий під назвою Рамсарська конвенція (за назвою іранського міста Рамсар, де був підписаний документ).

Україна також є однією із сторін Рамсарської конвенції. На в Україні понад два десятки водно-болотних угідь, яким надано статус Рамсарських угідь міжнародного значення.

Має свої угіддя міжнародного значення і Вінниччина. У 2011 році ділянка в долині річки Дністер включена до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення (Рамсарський сайт). Її площа складає 5394,28 гектарів і охоплює території від села Лядова до міста Ямпіль.

Дана ділянка Дністра є місцем гніздування та зимівлі багатьох видів водоплавних та навколоводних птахів. Взимку на відкритих плесах можна бачити скупчення крижня, лебедя-шипуна, сірої та білої чапель, лиски, червонокнижних видів: гоголя, лебедя-кликуна, великого, середнього та малого крехів, чубатої черні, свіязі, сірої гуски та багатьох інших. За оцінкою фахівців тут зустрічаються птахи 205 видів, з яких 113 – гніздиться. Під час весняної та осінньої міграції тисячі різних птахів знаходять тут їжу та відпочинок.

Роль водно-болотних екосистем у збереженні біорізноманіття, у кліматорегулюючих процесах, формуванні та регуляції стоку річок важко переоцінити. Болота, особливо високотравні, мають надзвичайну здатність до очистки води.

У 2017 році за пропозицією Секретаріату Конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під гаслом «Водно-болотні угіддя для зменшення впливу стихійних лих». Доведено, що водно-болотні угіддя відіграють значну роль у зменшенні впливу таких екстремальних погодних явищ як повені та посухи. Водно-болотні угіддя діють як природні водосховища, акумулюючи і зберігаючи дощові та талі води, запобігають повеням. А у посушливі періоди водно-болотні угіддя «віддають воду».

У зв'язку із відзначенням дня водно-болотних угідь варто згадати такі заповідні місця Вінниччини як Буго-Деснянський, Згарський та Сандрацький загальнозоологічні заказники; заказник "Горобовецький" – балкове болото з цінним, рідкісним в області, місцем зростання осоки волотчастої.

Протягом 2016 року природно-заповідний фонд області поповнився новими територіями з водно-болотними угіддями: гідрологічним заказником «Ільківський став» (Ільківська сільська рада) та орнітологічним заказником «Ставки» (Чечельницька селищна рада).

Додатково: Під водно-болотними угіддями розуміють території маршів, боліт, драговин, торфовищ або водойм, природних або штучних, стоячих або проточних, прісних, солонкуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких не перевищує шість метрів.

Прес-служба Департаменту екології та природних ресурсів

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ