На Вінничині у Митківській ЗОШ І-ІІІ ст. відкрито меморіальну дошку загиблому в Афганістані земляку Василю Герасимчуку (+фото)

На Вінничині у Митківській ЗОШ І-ІІІ ст. відкрито меморіальну дошку загиблому в Афганістані земляку Василю Герасимчуку (+фото)

05.02.17 14:36 0 560
3 лютого, за ініціативи Барської районної Спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) у Митківській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки загиблому в Афганістані земляку Василю Івановичу Герасимчуку.

У мітингу-реквіємі, присвяченому пам'яті Василя Герасимчука, взяли участь: керівник апарату Барської райдержадміністрації Ігор Ставнюк, заступник голови Барської районної ради Олександр Парчевський, Митківський сільський голова Петро Колодій, ветерани-афганці, громадськість села.

Вчителі та учні Митківської школи підготували зворушливий сценарій заходу. Поетичні рядки, які декламували школярі, не залишали байдужим нікого. Адже йшлося про неоголошену афганську війну, у пеклі якої загинули 3500 українських військовослужбовців. Повернувся додому у цинковій труні і випускник Митківської школи Василь Герасимчук.

І хоч афганська війна закінчилася 28 років тому, але пам'ять про мужність і відвагу воїнів-інтернаціоналістів не згасає.

Почесне право відкрити меморіальну дошку загиблому в Афганістані Василю Герасимчуку було надано голові районної організації «Спілка ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів)» Василю Зорі та директору Митківської школи Ніні Гадасюк.

Присутні вшанували хвилиною мовчання і світлу пам'ять ще одного свого мужнього земляка, Героя АТО Віталія Вашеняка, який віддав своє життя у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Пам'ять про нього також увічнена у меморіальній дошці, розміщеній на фасаді місцевої школи.

Довідково:

Василь Герасимчук народився 12 листопада 1948 року. У 1963 році закінчив Митківську школу.

В Збройних Силах на дійсній військовій службі з 22 листопада 1967 року. Закінчив Казанське вище танкове училище.

У Республіці Афганістан з травня 1982 року. На автомобільну колону, яку він очолював, 6 серпня 1982 року в районі населеного пункту Саманган душмани вчинили напад. Під час бою гвардії майор, командир мотострілецького батальйону Василь Герасимчук був важко поранений, але продовжував керувати діями підлеглих. Від отриманих ран помер того ж дня.

За мужність та героїзм нагороджений орденом Червоного Прапора (посмертно). Похований у рідному селі Митки 21 серпня 1982 року.





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі степан Барна ...

КОМЕНТАРІ