У Рівненській області до суду скеровано обвинувальний акт щодо 7 учасників організованої злочинної групи інтернет-шахраїв,серед яких – офіцер поліції

У Рівненській області до суду скеровано обвинувальний акт щодо 7 учасників організованої злочинної групи інтернет-шахраїв,серед яких – офіцер поліції

05.02.17 12:10 0 468
Прокуратура Рівненської області затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 7 учасників організованої злочинної групи, які шляхом обману заволоділи коштами громадян на суму 1,7 млн грн.

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного управління Національної поліції в Рівненській області за процесуального керівництва прокуратури Рівненської області за ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене шляхом обману та зловживання довірою, вчинене організованою групою у особливо великих розмірах), ч.1 ст.209 (легалізація доходів, одержаних злочинним способом), ч.1 ст.364 (зловживання службовим становищем), ч.1 ст.361-2 (несанкціоноване розповсюдження інформації з обмеженим доступом) КК України.

Суть злочинної діяльності угрупування полягала у створенні та функціонуванні упродовж 2014-2016 років на території м. Рівне лізингової компанії, працівники якої під приводом продажу сільськогосподарської техніки вводили в оману покупців. Щойно громадяни оплачували повну вартість автомобіля чи трактора, розрекламовану в мережі Інтернет за ціною нижче ринкової, від менеджерів фірми дізнавалися, що відповідно з договором фінансового лізингу це лише «комісія за організацію» покупки. Після цього, обдурені клієнти відмовлялися від подальшої співпраці з фірмою. Їм після переказу на спеціальних рахунок коштів, звісно, жодного трактора чи автомобіля доставлено не було та гроші не повернуто.

Від дій організованої групи шахраїв постраждало 64 довірливих громадян – жителів з 11 областей України, які віддали зловмисникам кошти на загальну суму 1,7 млн грн.

Встановлено, що створила злочинну організацію 38-річна підприємиця із Тернопільської області. До шахрайського промислу вона залучила ще 6 жителів Рівненщини. П'ятьом із них було розподілено ролі менеджерів та інших працівників компанії, які повинні були привабити потенційних покупців та укласти з ними відповідні угоди.

Ще одним співучасником цієї ОЗГ виявився працівник Рівненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області. Встановлено, що він за систематичну винагороду надавав поради виконавцям злочину щодо конспірації їх діяльності, обіцяв здійснити вплив на поліцейських-колег, які розглядали заяви потерпілих, та інформував зловмисників про відомості, які стали йому відомі у зв'язку із виконанням його службових обов'язків – а саме про хід розслідування зареєстрованих злочинів.

На даний час до обвинувачених застосовано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту та особистого зобов'язання. Офіцер поліції відсторонений від посади.

Досудовим слідством вжито заходів щодо накладення арешту на майно підозрюваних та компанії на загальну суму 20 млн грн.

Обвинувальний акт розглядатиме Рівненський міський суд.

За вказані злочини обвинуваченим загрожує покарання, передбачене кримінальним кодексом України, у вигляді позбавленні волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією всього майна.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Судитимуть секретаря та ...
Наступна новина: В Тернополі управління ...

КОМЕНТАРІ