Тернопільщина відзначить 125-річчя від дня народження Йосифа Сліпого

Тернопільщина відзначить 125-річчя від дня народження Йосифа Сліпого

09.02.17 11:04 0 452
План заходів з нагоди відзначення в області 125-річчя від дня народження Митрополита, предстоятеля Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого затвердили під час наради організаційного комітету, що відбувся 7 лютого під головуванням керівника області Степана Барни.

Ювілейна дата від дня народження Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви-Йосифа Сліпого виповнюється цьогоріч 17 лютого. З цієї нагоди на теренах області діятимуть тематичні виставки, телебачення та радіомовлення транслюватимуть тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчості Йосифа Сліпого.

«Гідне вшанування пам'яті нашого видатного земляка — одна з визначальних складових у патріотичному вихованні молоді. Цей провідник всіх українців став помостом між західною і східною церквами, працював задля відновлення української державності, а також дбав про високий рівень нашої культури й духовності», — зазначив Степан Барна.

Основний пам'ятний захід відбудеться 17 лютого у Музейно-меморіальному комплексі «Рідна Хата» ім. Патріярха Йосифа Сліпого, що у селі Заздрість Теребовлянського району. Тут відбудеться, Архиєрейська Божественна Літургія, посвячення відновленого Музейно-меморіяльного комплексу «Рідна Хата», а також відкриття нової музейної експозиції. Крім того, відбудетсья допрем'єрний показ документального фільму «Операція “РИФИ” . Фільм 1» з циклу «Патріярх Йосиф Сліпий».

Нагадаємо, 125-річчя від дня Йосиіа Сліпого відзначатиметься на Всеукраїнському рівні згідно постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2017 році». У рамках відзначення планується видання документальної спадщини Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької та її популяризація. А також проведення на базі вищих навчальних закладів наукових конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності Йосифа Сліпого. Крім цього, планують заходи стосовно збереження та реставрації об'єктів, пов'язаних з діяльністю Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого, встановлення на них пам'ятних дошок.

Довідково

Йосиф Сліпий народився 17 лютого 1892 року в селі Заздрість, Теребовельського повіту в багатодітній родині. У 1898—1901 роках навчався в початковій школі села Заздрість. З другого класу вивчав польську, німецьку мови. 1911 року з відзнакою закінчив Тернопільську українську гімназію, здобув атестат зрілості. Під час візитації Тернопільщини митрополит Андрей відвідав гімназію, де вперше побачив юного Й. Сліпого в церковному хорі гімназії. Юнак запам'ятався йому високим зростом (під 2 метри), могутнім, красивим басом. Фактично, митрополит взяв його під опіку.

Вступив до Львівської духовної семінарії. у 1911, де, зустрівшись з митрополитом Андреєм Шептицьким, молодий юнак спитав поради: «чи бажання розпочати університетські студії може бути перешкодою до священства»? Глава УГКЦ розвіює сумніви Йосифа: «можна дуже добре користуватися наукою і навчанням в час служби Богові і це зовсім не є в контрасті з тайною священства».

Під час першої радянської окупації Західної України (22 грудня 1939) митрополит Андрей Шептицький, за згодою Папи Пія XII, висвятив таємно митрата Сліпого на єпископа з правом наступництва з титулом архієпископа Серрейського. 30 червня 1941 Й. Сліпий підтримав Акт відновлення Української держави.

По смерті митрополита Андрея Шептицького 1 листопада 1944 року перебрав провід над Галицькою митрополією. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945 року ув'язнений радянською владою; засуджений на 8 років важких робіт. Рік по тому, під тиском подібних репресій, було здійснено «самоліквідацію» Української греко-католицької церкви.

Відкидаючи постійні радянські пропозиції переходу на православ'я (зокрема пост митрополита Київського РПЦ), був далі засуджений у 1953, 1957, 1962 роках. Відбув разом 18 років заслання у таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі (табори: Дубравлаг).

Під час ув'язнення тривалий час хворів, неодноразово перебував на межі між життям та смертю.

9 лютого 1963 прибув до Риму, оселився у Ватикані. Керівники СРСР категорично забороняли Йосифу Сліпому повертатись в Україну (від радянського паспорта не відмовився).

У 1968, 1970, 1973 і 1976 роках кардинал Сліпий відбув архиєрейські подорожі країнами Європи, Америки, Азії, Австралії, щоб зміцнити зв'язки з вірними діаспори, пожвавити церковно-релігійне життя та репрезентувати Українську греко-католицьку церкву на чужині. Брав участь у трьох міжнародних євхаристійних конгресах.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: в області ...
Наступна новина: Приймаються пропозиції для ...

КОМЕНТАРІ