В Житомирській області уряд наблизив соціальні нормативи до реального споживання послуг

В Житомирській області уряд наблизив соціальні нормативи до реального споживання послуг

09.02.17 11:26 0 497
Через завищені соціальні нормативи, які не відповідали реальному рівню споживання і не стимулювали громадян до економії енергоресурсів, держава в минулому опалювальному сезоні (2015-2016 рр.) «переплатила» по субсидіях більш як 14,5 млрд гривень.

Щоб виправити ситуацію, впровадити стимули до ощадливого споживання енергоресурсів, Уряд наблизив соціальні норми до фактичного споживанняенергоносіїв українцями. Відповідне рішення зафіксоване у постанові Кабінету Міністрів України № 51, інформує Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

За його словами, оскільки соціальні нормативи, на які надається житлова субсидія, не відповідали реальній картині споживання тепла, газу та електроенергії, громадяни України були свідками того, як субсидіанти в зимовий період відкривали кватирки у помешканнях задля того, щоб використати той обсягенергоносіїв, на який їм призначалася субсидія.

«При цьому вони пояснювали свої дії тим, що, мовляв, якщо цього не зробити, тобто не використати весь обсяг енергоресурсів під час опалювального періоду, то на наступний період субсидію їм не дадуть або зменшать її розмір. Звідси і виник міф про те, що «необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено житлову субсидію, інакше її перестануть надавати»», - заявляє Андрій Рева.

На його переконання, енергоощадливість - більш ніж пріоритетне для країни завдання. «Ми маємо навчитися економити дорогі енергоресурси, щоб зміцнити нашу енергетичну незалежність», - наголошує Міністр.

Згідно з рішенням Уряду з 1 травня 2017 року в Україні діятимуть такі соціальні нормативи:

* теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинкияких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку, - 0,0431 Гкал на 1кв. метр опалюваноїплощі на місяць в опалювальний період;

* електричної енергії для індивідуального опалення - 51 кВт·г на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період;

* природного газу для індивідуального опалення - 5,0 куб. м на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

Також Уряд переглянув коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення у багатоповерхових будинках.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ