У Чернігові перевіряли якість газу

У Чернігові перевіряли якість газу

12.02.17 08:41 0 544
На цьому тижні, 8 лютого, в Чернігові провели публічний експеримент з відбору проб природного газу та незалежної оцінки його якості. Організувало експеримент ПАТ «Чернігівгаз».

Відбір проб відбувався у присутності журналістів.

Він проводився у двох місцях:

Спершу – в смт Олешівка, на одній з газорозподільчих станцій магістрального газопроводу. Саме з цієї станції газ надходить у газорозподільчі мережі підприємства і потім - до осель споживачів міста Чернігова.

Потім пробу газу відібрали безпосередньо в квартирі побутового споживача. Згоду на участь у експерименті дала чернігівка, яка зверталася на підприємство зі скаргою на якість горіння газу.

Після цього проби були відправлені для аналізу в спеціальні лабораторії. Перша – в атестовану лабораторію Чернігівського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів. Друга – з чернігівської квартири – до незалежної лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» у м. Київ.

Ці дослідження вже зроблені, вчора і з обох надійшли офіційні висновки.

Згідно з ними, нижча теплота згорання енергоносія, відібраного з магістрального газопроводу становить 8 237 ккал, з газової мережі в квартирі споживача – 8 223 ккал. Тобто, калорійність вище встановленої норми (7 600 ккал). І компонентний склад такий як треба - зайвих домішок немає.

Про те, як робився відбір цих проб газу - в телесюжеті ТК "Дитинець":

Наводимо також офіційне повідомлення прес-служби ПАТ «Чернігівгаз»:

Газотранспортні компанії Чернігівської області ініціювали проведення публічного аналізу якості природного газу, що надходить до споживачів Чернігівщини. В ході прес-туру журналісти мали нагоду ознайомитися з маршрутом проходження блакитного палива від магістрального газопроводу високого тиску до кінцевого споживача, перевірити систему на герметичність та переконатися, що змінити склад газу на етапі його транспортування неможливо.

До споживачів Чернігівської області природний газ транспортується магістральними газопроводами високого тиску ПАТ «Укртрансгаз». Згодом, він потрапляє до системи розподільних мереж «Чернігівгазу», де на спеціальних газорегуляторних пунктах (ГРП) тиск газу понижується до середнього та низького. На цьому етапі здійснювати будь-які технічні маніпуляції з паливом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною і втручання в її роботу може призвести до аварії або вибуху.

«Газ в мережах постійно знаходиться під тиском та рухається в одному напрямку. Будь-яке втручання в їх роботу може мати вибухонебезпечні наслідки. Якщо ж таке втручання відбувається в роботу ГРП, то спрацюють запобіжні клапани і обладнання автоматично відключиться. Внаслідок цього, цілий район міста або село може залишитися без газу», - розповів головний інженер «Чернігівгазу» Олександр Качкарда.

Для перевірки якості природного газу газові компанії провели позачерговий відбір проб в двох точках – на газорозподільній станції в м. Чернігові та у побутового споживача. Щоб порівняти сертифікати за результатами двох аналізів та здійснити незаангажовану перевірку, ПАТ «Чернігівгаз» залучило до експертизи незалежних фахівців з державної лабораторії «Укрметртестстандарт». Вони провели відбір газу з фотофіксацією пробовідбірників та ідентифікаційних пломб, і доставили ємкості на експертизу до лабораторії у Києві. Результати аналізу незалежні експерти обіцяють надати вже за декілька днів.

«Якість природного газу на території Чернігівської області постійно контролюється. Ми щотижнево перевіряємо його склад у спеціальних лабораторіях, які атестовані з урахуванням всіх нормативних документів. Щорічно лабораторії також проходять перевірку територіальними органами Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку», - додає начальник служби ГРС Чернігівського ЛВУМГ Олег Бут.

Перші результати аналізів, отримані від лабораторії Чернігівського ЛВУМГ засвідчили: властивості природного газу, що транспортується Чернігівщиною відповідають всім стандартам ГОСТу. Зокрема, теплота згорання, від якої залежить якість блакитного палива становить 8 237 ккал/м куб. Цей показник майже на 8% перевищує стандарт ГОСТу і є одним з найвищих в Україні.

В той же час, нарікання споживачів щодо якості газу найчастіше пов'язані зі зміною його кольору під час горіння. Фахівці газових компаній наголошують, що червоне забарвлення на язичках не свідчить про погану якість палива, а лише про його неповне згорання. В такому випадку потрібно передусім забезпечити достатню кількість кисню у приміщенні або викликати фахівців для прочистки газових пальників.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: спорт — запорука ...
Наступна новина: На Вінничині у Жмеринці ...

КОМЕНТАРІ