Чернігів: Завдяки енергозберігаючим заходам у медичних закладах міста споживання тепла скоротилося на 20 %

Чернігів: Завдяки енергозберігаючим заходам у медичних закладах міста споживання тепла скоротилося на 20 %

12.02.17 08:57 0 594
Чернігів бере участь у відборі міст-партнерів Проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях». Місто вже успішно пройшло перший етап відбору, перемігши серед 15 міст, та увійшло до фінального списку разом з 3-ма іншими містами України. Наразі проходить останній етап відбору 2-х міст з 4-х фінальних, триватиме проект до липня 2019 року. Загальний бюджет проекту складає 3 млн Євро.

У разі відбору Чернігова до участі у проекті буде здійснена комплексна енергомодернізація закладів охорони здоров'я міста. Втім, вже на у міських закладах охорони здоров'я проведений комплекс заходів з енергозбереження.

Так, у Чернігівській міській лікарні № 1 запроваджені наступні енергоефективні заходи: заміна дерев'яних вікон на пластикові в 3-х будівлях, утеплення фасадів будівель, заміна електроламп на енергоефективні (світлодіодні), заміна 5-ти вхідних дерев'яних дверей на металопластикові , встановлені лічильники на холодне водопостачання – 8 одиниць, встановлені електричні плити для зменшення використання природного газу, встановлені індивідуальні теплопункти (ІТП) в будівлі третього поліклінічного відділення, головного корпусу, 9-ти поверхового палатного корпусу, проведені санаційні заходи в трьох будівлях, встановлені термовідбівні екрани.

Чернігівська міська лікарня № 1 заснована в 1766 році і є однією з найстаріших лікарень міста та області, обслуговується 114800 населення міста. Лікарня налічує 13 будівель і 320 ліжок для стаціонарного лікування. Поліклінічні відділення розраховані на 1450 відвідувань за зміну, а загальна кількість відвідувань лікарні за добу складає 2684 особи.

У міській лікарні № 2 для зменшення споживання енергоресурсів також були проведені заходи, зокрема: теплоізоляція трубопроводів фольгоізолом, часткова заміна на радіатори типу «Корадо» - 111 шт., 100% встановлені термовідбивні екрани із полотна фольгованого, 100% проведена гідропневматична промивка системи опалення. За власні кошти проведена заміна ламп розжарювання у внутрішньодворових світильниках на світлодіодні в кількості 17 шт.

Чернігівська міська лікарня № 2 відкрита у 1992 році, має 6 будівель, розрахована на 610 ліжок, у 2016 році - 515 ліжок, кількість відвідувачів складає 1704 особи на добу.

У міській лікарні № 3 проведено заходи з енергозбереження, серед яких: заміна ламп розжарювання зовнішнього освітлення території на світлодіодні лампи у кількості 6 шт., заміна 61,2 м2 вікон у кількості 20 шт., заміна 39,78 м2 вікон у кількості 13 шт., ремонт покрівлі стаціонару, утеплення 125,4 м2 кутових стін у палатах стаціонару та встановлення тепловідбивних екранів.

Чернігівська міська лікарня № 3 заснована в 1983 році, налічує 2 будівлі, кількість відвідувачів складає 709 осіб на добу.

За період з 2012 року по 2016 рік у міській лікарні № 4були проведені наступні енергозберігаючі заходи: проведений поточний ремонт системи опалення з частковою заміною батарей опалення, окремих вузлів, 27 погонних метрів трубопроводів внутрішньої тепломережі та їх теплоізоляції, проведена гідрохімічна очистка системи опалення, розроблений проект на модернізацію вузла подачі теплоносія, з установкою циркулюючого насосу, проведена заміна 111 дерев'яних вікон та дверей на метало пластикові, проведена герметизація дерев'яних вікон та дверей, проведена модернізація системи електрозабезпечення з частковою заміною електропроводки, автоматів, трансформаторів та заміною 2-х електролічильників на сучасні електронні, проведена заміна 240 ламп накалювання на енергозберігаючі, проведена модернізація вузла подачі холодної води з заміною лічильника та запірної арматури.

Міська лікарня № 4 створена з грудня 1948 року, має 1 будівлю і приймає 659 відвідувачів на добу.

У міському пологовому будинку проведено капітальний ремонт міжблочних швів фасаду головного корпусу, капітальний ремонт каналізації та водопостачання, капітальний ремонт частини фасаду, утеплення пологового будинку, заміна вікон на енергоефективні, реконструкція паропроводу господарчого корпусу.

Пологовий будинок у Чернігові відкритий у 1984 році, розрахований на 200 ліжок, кількість відвідувачів складає 840 осіб на добу. Лікарня налічує 5 будівель.

За останні роки в дитячій поліклініці № 1 впроваджено декілька сучасних енергоефективних технологій, а саме: заміна вікон на металопластикові в кількості -262 шт загальною площею -786м², утеплення зовнішніх стін по всій будівлі 2301,4 м², утеплення даху площею 1519м², проведена заміна системи опалення на сучасну з більшою тепловіддачею 901 м ² на суму 1 млн.668 тис. грн. Це надало можливість зменшити потребу теплової енергії на 25% .

З метою економії електроенергії в закладі поступово проводиться заміна освітлювальних приладів на сучасні енергоефективні - 25 шт., що надало можливість зменшити потребу в електроенергії на 14%. В подальшому планується поступова заміна всіх освітлювальних приладів. Заклад в повному обсязі обладнаний приладами обліку, що дає можливість контролю за споживанням енергоносіїв.

Дитяча поліклініка №1 по вул. Пирогова,15 працює з червня 2005 року, надає медичну допомогу дітям від 0 до 18 років. Під наглядом цієї поліклініки знаходяться 24960 дітей та підлітків. У структурі поліклініки знаходяться 4 педіатричні відділення, 2 спеціалізованих відділення, фізіотерапевтичне відділення, денний стаціонар, відділення з організації медичної допомоги дітям в навчальних закладах та клінікодіагностична лабораторія. За один робочий день поліклініку відвідують у середньому 1300 дітей з батьками.

У дитячій поліклініці № 2 були замінені вікна та двері.

Дитяча поліклініка №2 за адресою Рокоссовського 47, побудована в 1987 році, денний стаціонар побудований в 1983 році. Кількість відвідувачів 1010 осіб на добу.

Серед енергозберігаючих заходів у міській стоматологічній поліклініці проведена заміна електричних лампочок, заміна старих дерев'яних вікон та вхідних дверей на металопластикові, замінено 127 вікон.

Міська стоматологічна поліклініка, створена в грудні 1980 року, приймає у середньому 624 відвідувачів на добу. Нова будівля закладу побудована в 1986 році. Всього витрати на енергоносії в 2016 році склали 876,5 тис. грн.

Для економії споживання енергоносіїв у дитячій стоматологічній поліклініці всі наявні лампи розжарювання в закладі (84 од.) були замінені на люмінесцентні. На сьогоднішній день йде поступова заміна люмінесцентних ламп більш сучасними світлодіодними (LED). На початок 2017 року здійснено заміну 22 одиниць освітлення, також вікон у кількості 74 шт., 15 дверей, здійснена гідрохімічна промивка (очищення) системи опалення.

Дитяча стоматологічна поліклініка була заснована в 1979 році, кількість відвідувачів складає 274 осіб за добу. У 2016 році витрачено на енергоносії 276,2 тис. грн.

Найбільш енергозатратне обладнання знаходиться у відділеннях діагностики, рентген-кабінетах, флюрокабінетах, неврологічих, фізіотерапевтичних та поліклінічних відділеннях.

За 2016 рік сумарне споживання енергоресурсів становило 18,4 Гвт (електроенергії 4056 тис. кВт; теплової енергії – 12,5 тис Гкал , гарячої води -45,1 тис. м.куб; холодної води -151,1 тис. м.куб).

В загальній структурі споживання енергетичних ресурсів бюджетними об'єктами міста на заклади охорони здоров'я припадає 30%.

Загалом на впровадження енергозберігаючих заходів з 2010 року спрямовано 55,4 млн грн. коштів бюджету міста, з них на заклади охорони здоров'я – 6,4 млн грн. Завдяки проведеним заходам досягнуто скорочення споживання закладами охорони здоров'я тепла приблизно на 20 %, електроенергії – на 7,3 %.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ