Голова облдержадміністрації Валерій Коровій взяв участь у виїзній колегії Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (+фото)

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій взяв участь у виїзній колегії Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (+фото)

12.02.17 10:19 0 605
10 лютого, у смт Літин відбулась виїзна колегія Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області за підсумками роботи органів фонду області за 2016 рік.

Участь у колегії взяли: голова Правління Пенсійного фонду України – Олексій Зарудний, голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій, Володимир Марунько – начальник управління Держпраці у Вінницькій області, Ярослав Чернега– голова Літинської районної державної адміністрації, Олександр Ковінько – селищний голова Вороновицької об'єднаної територіальної громади.

Звертаючись до присутніх Валерій Коровій наголосив: «Легалізація трудових відносин з найманими працівниками є надзвичайно важливим фактором, як для економіки області і країни, так і для соціального захисту працівників. Масштаби тіньової зайнятості в області становлять приблизно 30%. Більше 640 тисяч населення області у працездатному віці офіційно не зайнято у жодній із сфер економічної діяльності. Можливості захисту трудових прав працівників у випадку нелегального працевлаштування до цього часу були обмежені. Шляхом змін до Кодексу законів про працю усувається прогалина, яка зумовлює масові порушення трудових прав,»

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака під час виступу наголосила, що ключове завдання Фонду - забезпечення стабільного фінансування та своєчасної виплати пенсій досягнуто. В законодавчо визначені терміни 486 тисяч пенсіонерів Вінниччини отримали пенсійні виплати на загальну суму 9,3 млрд грн. Протягом 2016 року призначено 16 тис. нових пенсійних справ, проведено 39 тис. перерахунків.

Протягом 2016 року призначено 16 тис. нових пенсійних справ, проведено 39 тис. перерахунків пенсій у зв'язку із донесенням додаткових документів.

З початку проведення АТО до територіальних управлінь Фонду області звернулось понад 6 тис. осіб. Фактично перебувають на обліку близько 4 тисяч, виплата пенсій здійснюється 3371 пенсіонеру. 99 % отримувачів вже звернулося до органів фонду із заявами про виготовлення електронних пенсійних посвідчень, а 2218 отримало їх в Ощадбанку.

Планові показники щодо надходження власних коштів, які адмініструє Пенсійний фонд, виконано на 108,4%, понад план залучено 3,7 млн. грн. На рахунки органів фонду надійшло 48,1 млн. грн. В розрізі джерел надходжень всі показники виконано.

Завдання по погашенню заборгованості економічно-активних платників виконано на 190,4%. При запланованих 4,7 млн грн погашено 9 млн грн.

Найбільшими економічно-активними боржниками залишаються ДП «Ензим» - 1,6 млн. грн, ДП «45 експериминтальний механічний завод» - 0,8 млн. грн, ДП «Піщанський кар'єр» - 0,7 млн. грн., які лише юридично рахуються економічно-активними, а фактично ресурсів для погашення немає.

У зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, основним пріорітетом на 2017 рік є системна робота по виявленню фактів використання праці неоформлених працівників та порушень роботодавцями законодавства про працю.

«Адже , як свідчить аналіз фонду оплати праці, в листопаді 2016 року, кожен другий працюючий вінничанин отримав заробіток нижче 3200 грн. Саме вони і є зоною підвищеної уваги органів Фонду,» - наголосила Олена Корчака.

Розпорядженням голови облдержадміністрації створено обласну робочу групу з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю, до складу якої включений представник головного управління.

При всіх міськ та райдержадміністраціях створено районні робочі групи з залученням фахівців Фонду, в 25 з яких відбулися організаційні засідання.

Крім цього, важливим засобом впливу є інформаційно-роз'яснювальна робота.

Продовжується співпраця з соціальними партнерами, проведення спільних круглих столів, прямих радіо та телеефірів.

«Відповідно до затвердженого управлінням Держпраці плану-графіку працівники територіальних органів фонду приймають участь у спільних виїзних семінар-нарадах з представниками підприємств, установ, організацій щодо додержання суб'єктами господарювання законодавства про оплату праці та зайнятості населення. Станом на 8 лютого у районах області проведено 26 таких семінарів, участь в яких прийняло близько 3,5 тис. осіб. – наголосила Олена Корчака.

За різними оцінками фахівців 25 % працюючих офіційно неоформлено. Проблема складна, виникла не або вчора і вирішувати її треба щодня, крок за кроком, - сказав Олексій Зарудний.

Під час колегії відзначено плідну співпрацю пенсійної служби Івано-Франківської області із державною службою праці, зокрема, щодо обміну інформацією та спільних заходів з легалізації трудових відносин населення.

- В даний час територіальні громади можуть здійснювати контроль за виплатою заробітної плати.

Потрібно працювати з керівниками, колективами, використовувати канали інформаційної роботи щодо легалізації. Наближення послуг до громад сприйнято позитивно в першу чергу самими мешканцями, - наголосив Олексій Зарудний.

Учасники колегії також мали нагоду з перших уст дізнатись про першочергові завдання роботи Фонду у 2017 році. Серед пріоритетних напрямків - покращення якості надання послуг Фонду шляхом їх наближення до рівня територіальної громади.

«Вже у ІІ півріччі в усіх створених громадах мають працювати пункти надання послуг. Згодом, крім консультативних послуг там має надаватись увесь спектр послуг, який надають органи Фонду. Найближчим часом усі управління будуть забезпечені методичними матеріалами з цього питання. Ми працюємо у даному напрямку, але треба ще більше працювати», - наголосив Голова правління Пенсійного фонду України.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирщина: ОСББ,які ...

КОМЕНТАРІ