Понад 5 тисяч волинян шукали захисту своїх прав у прокуратурі

Понад 5 тисяч волинян шукали захисту своїх прав у прокуратурі

14.02.17 13:08 0 517
Попри звуження обсягу повноважень прокуратури минулоріч до органів прокуратури Волині за захистом своїх прав звернулося 5342 громадянина. Вирішено в органах прокуратури області було 3689 звернень, 56 з яких – задоволено. Вирішено прокурорами також 59 звернень, які надійшли від народних депутатів України.

Майже дві тисячі звернень було надіслано за належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, державного нагляду (контролю).

У загальній кількості вирішених прокурорами понад половину становили звернення з питань досудового розслідування. Переважно це були скарги на рішення та дії слідчих поліції. За такими скаргами скасовано 19 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень.

Суттєво зменшилась кількість вирішених та задоволених прокурорами звернень з питань представництва інтересів громадян та держави в суді.

Таке зменшення відбулось у зв’язку із можливістю реалізовувати представницькі повноваження відповідно до ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" обмеженого кола осіб, зокрема у випадках, коли особа не спроможна самостійно захистити порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або відповідні органи не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

А з набранням 30 вересня 2016 року чинності змін до Основного закону свою представницьку діяльність прокуратура здійснює лише в інтересах держави у виключних випадках та у порядку, що визначені законом.

У зв’язку з надходженням обґрунтованих звернень громадян та посадових осіб вживалися заходи представницького характеру, зокрема Ковельською та Володимир-Волинською місцевими прокуратурами.

Так, Ковельською місцевою прокуратурою використані надані законом повноваження у зв’язку з надходженням звернення громадянки, яку рішенням суду визнано обмежено дієздатною, з приводу неналежного виконання обов’язків її піклувальником. До суду у липні минулого року подано заяву в інтересах обмежено дієздатної про звільнення її піклувальника від обов’язків та призначення іншого піклувальника. Судом заява задоволена та права заявниці поновлені.

Цією ж прокуратурою за результатами вирішення звернень пред’явлено дві позовні заяви про стягнення шкоди, завданої незаконною рубкою лісу, на загальну суму 13 тис. грн., а також позов до громадянина про розірвання договору оренди землі та повернення державі земельної ділянки площею 1 га вартістю 2 млн. грн.

Наразі позовні заяви перебувають у провадженні судів.

Задля захисту прав дітей застосовані заходи представницького характеру Володимир-Волинською місцевою прокуратурою, якою пред’явлено позовну заяву в інтересах дитини-сироти про визнання за нею права власності на спадкове майно - земельну частку-пай площею 2,67 га вартістю понад 110 тис грн. Позов судом задоволено в повному обсязі.

Крім того, у зв’язку з надходженням обґрунтованих звернень, в межах кримінальних проваджень перевірені факти невиплати стипендії учням професійно-технічних навчальних закладів. Це сприяло погашенню заборгованої стипендії та подальшій своєчасній її виплаті.

Особлива увага в органах прокуратури Волині приділяється особистому прийому громадян. Упродовж 2016 року на особистому прийомі прийнято 949 звернень. Прокурором області прийнято 158 громадян, заступниками прокурора області – 217.

Забезпечено також особистий прийом за місцем роботи та проживання громадян. Керівництвом прокуратури області здійснено 26 виїзних прийомів, графіки проведення яких заздалегідь розміщуються у засобах масової інформації.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За останній тиждень у ...
Наступна новина: У Житомирі вшанують ...

КОМЕНТАРІ